Audio-video uređajiHDRVijesti

HDR10+ u svim 2018 Philips HDR televizorima

philips-oled-new-remote

Nakon Samsunga i Panasonica, Philips (TP Vision) je treći proizvođač televizora koji je prihvatio HDR10+, dinamički HDR format o kojem smo prvi puta čuli u proljeće ove godine na Samsungovom lansiranju “QLED” linije televizora u Parizu.

Iako se počeo pojavljivati još 2015., HDR iza kojeg stoje standardi za hardversku i softversku stranu stigao je prošle godine. Osnovni standard pod imenom HDR10 podržavaju svi HDR televizori, a sadržaje u tom formatu možete gledati bilo putem video-na-zahtjev servisa i na Ultra HD Blu-ray mediju. HDR10 je statični HDR format što znači da za određen sadržaj ima točno definiranu svjetlinu – kroz MaxFall (Maximum Frame Average Light Level) i MaxCLL (Maximum Content Light Level) parametre. Bez obzira na takvu definiciju, HDR10 nudi značajno dinamičniju i realističniju sliku u odnosu na sadržaj koji smo ranije gledali (TV program, DVD, Blu-ray,…), a koji danas objedinjujemo pod pojmom SDR (Standard Dynamic Range).

Tvrtka Dolby je razvila osnovu HDR10 formata, no isto tako i napredniji HDR format pod imenom Dolby Vision. Glavna razlika u odnosu na HDR10 leži u dinamičkim metapodacima koji mogu varirati od okvira od okvira slike (frame to frame). Samim time Dolby Vision može pružiti još dinamičniju sliku s više detalja u odnosu na HDR10, a uz 12-bitnu preciznost na Ultra HD Blu-ray mediju, gradacije mogu biti još savršenije.

dolby-vision

Iako je Dolby Vision superioran u odnosu na HDR10, nisu ga svi proizvođači prihvatili. Jedan od razloga svakako je naknada koju proizvođači televizora, A/V opreme i sadržaja trebaju plaćati da bi koristili Dolby Vision. Kad se pojavio, Dolby Vision je zahtjevao dedicirani čip kako bi funkcionirao – tek je na CES-u 2017. obznanjeno da je isti moguće integrirati i softverski pod uvjetom da je hardver dovoljno snažan. Dodatno, tu je i status “crne kutije” – Dolby Vision je zatvoren sustav koji proizvođači opreme ne mogu prilagođavati – nešto što očito zagovornici HDR10+ formata ne preferiraju.

Samsung je jedan od onih proizvođača koji nisu prihvatili Dolby Vision. Kompanija se zato odlučila na razvoj svojeg vlastitog “dinamičkog HDR” formata. HDR10+ je otvoreni standard koji doduše na tržište izlazi s godinom dana zakašnjenja, no sve veći broj zainteresiranih, kao i savez koji je oformljen od strane Samsunga, Panasonica i 20th Century Foxa, govore kako se radi o formatu koji ima veliki potencijal uspjeti. Definitivno očekujemo mnogo novosti vezanih za njegov daljnji razvoj na CES-u u siječnju iduće godine.

Kako prenosi FlatPanelsHD, svi Philips 2018 HDR televizori će podržavati HDR10+ standard, a spominje se i softverska nadogradnja 2017 modela. To znači da će vrlo vjerojatno izvrstan Philipsov OLED TV 55POS9002 dobiti novi softver s HDR10+ podrškom.

philips-ifa2017-tv

Googleov Android TV u verziji 7, a koju smo krajem prošlog mjeseca uspješno instalirali na Philipsov 65PUS7601 UHD TV, podržava Dolby Vision, HDR10 i HLG formate, odnosno isti su podržani kroz aplikacije koju spomenuta verzija Androida nudi. HDR10+ podrška još nije dostupna, no uz ovakav razvoj situacije vjerujemo da će se pojaviti. Jasno, uvijek postoji mogućnost dovođenja HDR10+ formata preko HDMI priključka u verziji 2.0b ili novijoj.

Izuzev nekoliko demo materijala koje smo imali priliku vidjeti na Samsungovom i Panasonicovom štandu na IFA sajmu 2017, konkretnih sadržaja za HDR10+ – nema. 20th Century Foxov Danny Kaye je na Panasonicovom IFA 2017 press eventu najavio kako će se pregršt HDR10+ naslova pojaviti “as soon as possible”, a Amazon obznanio kako sadržaj stiže do kraja godine globalno na Prime Video platformi. Očekujemo i kako će HDR10+ postati drugi opcionalni HDR format na Ultra HD Blu-ray diskovima, a što bi Blu-ray Association trebao obznaniti vjerojatno na CES-u 2018.

Dodatni linkovi za one koji žele saznati više:

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

9 komentara

 1. Kako se o svemu ocitovao LG? Da li u slucaju da ce doci do uvodenja hdr10+ za godinu 2018 modeli iz 2017 dobiju sviju softwersku podršku?

  1. obzirom na politiku LG i Samsunga da stariji modeli nikad ne dozive update na noviju verziju OSa, sumnjam da ce se to dogoditi. Vizija je da kupis novi TV svake godine tak i tak.

   1. Cisto sumnjam za ove olede da ce tako biti, vec je doslo par novih stvari koje nisu bile na njemu, a i d anebude dosta hdr 10 i dolby vision, drugo i netreba realno

 2. Vjerovatno ce dobiti, i ono po onoj staroj kud svi turci tu, i mali Mujo.
  Nevezano za temu d aiznesem jedno zapazanje, svi nam trube kako da bi koristili 4k 60HZ, hdr, dolbi atmos moramo poreds uredjaja koristiti i kablove hdmi 2.0, e lazu, ja sam neki dan spoji racunar (gtx 1050) sa denon receiverom 6300H, sa njega na oled 55c7v tv, kablom starim 7-8g kupljenom na buvljaku, (popularna auto pijaca u sarajevu gdje sve ima sem auta) i preko tog kabla uredno radi 4k HDR, radi 4k 60Hz, slika sa racunara, sada kontam ko je ovdje lud.

 3. Ah kako jako bitno. Iduce godine sigurno ide neki hdr++ itd.
  Oni demoi gdje pokazuju prednosti hdr-a naspram “običnih” telki su mi najjači jer iz aviona se vidi da na običnim telkama namjerno potamne sliku da bi hdr slika na drugom tv-u izgledala uocljivo zivlja i atraktivnija.
  Jel treba upce reci da na prosjecnom hdr lcd-u koji prikazuje svijetlu sliku istovremeno prikaz crne je katastrofalan i sasvim je nevazno o kakvom se panelu radi

  1. Bi obi svaki mjesec izbisljali d aovima nije mrsko snimati filmove, ja ima klip HDR i drugi Dolby Vision, e da me svako jebe ja nikakve smislene razlike nevidim, obadvoje mi je fenomenalno u odnosu na sdr.

 4. Što se tiče TCL televizora..
  TCL Super Resolution EX Scaling procesor gubi puno detalja. Ovo očito nije najbolji procesor za skaliranje sadržaja nižih resolucija, i na ovom je mjestu TCL još daleko iza konkurencije. Isto tako je i što se tiče pokretne resolucije..Tako, da ako tražiš televizor za gledanje uglavnom sporta i SD/ HD sadržaja, ti taj televizor baš ne preporučujem..A ako tražiš za gledanje 4k/HDR sadržaja, pa je više nego odličan..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!