Audio-video uređajiHDRIFA - BerlinPanasonicSajmovi elektronikeSamsung ElectronicsVijesti

20th Century Fox, Panasonic i Samsung sklopili partnerstvo za HDR10+

Panasonic-TV-EX700

20th Century FOX, Panasonic Corporation i Samsung Electronics obznanili su danas sklapanje partnerstva s ciljem izrade otvorene i dinamične metapodatkovne platforme za High Dynamic Range (HDR) na temelju pripadajućeg certifikata i znaka pod radnim imenom HDR10+. Tri kompanije zajedno će tvoriti licencirajući subjekt koji će izdavati certifikate za HDR10+ platofrmu od siječnja 2018. godine. Udruženje će licencirati metapodatke tvtkama koje proizvode sadržaj, UHD televizore, Blu-ray playere/snimače i televizijske receivere, kao i SoC trgovcima, bez naknade za autorska prava. Točnije, plaćat će samo simbolična administrativna cifra.

HDR10+ je tehnologija budućnosti i nastavlja se na prednosti HDR formata koji korisnicima nudi najbolje moguće iskustvo gledanja sadržaja na ekranima iduće generacije. HDR10+ tako donosi do sada najbolju kvalitetu slike, odnosno sliku u kojoj se svjetlina, boja i kontrast automatski optimiziraju za svaku novu scenu. U slučaju baznog HDR10 formata, statično tonsko mapiranje primjenjivalo je iste parametre na cjelokupni sadržaj. Međutim, s HDR10+ dinamičnim tonskim mapiranjem svaka scena bit će posebno reproducirana s ciljem stvaranja stvarnosti vjernih vizuala i s ciljem prikaza slike najveće moguće kvalitete, slično kao što to radi Dolby Vision.

Postoji nekoliko ključnih prednosti za partnere koji će željeti usvojiti platformu na svojim proizvodima koji će biti kompatibilni s novim formatom. HDR10+ nudi fleksibilnost sustava i omogućuje cijelom nizu partnera – proizvođačima sadržaja, distributerima sadržaja, proizvođačima televizora i uređaja – mogućnost usvajanja platforme i samim time poboljšavanje iskustva gledanja kod publike. HDR10+ platforma osmišljena je s ciljem omogućavanja daljnjeg razvoja i inovacija s kojima će se u nadolazećim godinama otkrivati nove tehnologije.

20th Century Fox, Panasonic i Samsung objavit će dodatne podatke o licenciranju paralelno s demonstracijom HDR10+ tehnologije na CES-u 2018. godine.

Adsense

Sponzorirani clanak

Sponzorirane objave koje se u cijelosti prenose od naručitelja u svrhu promocije tvrtki i njihovih proizvoda. Mišljenja i podaci izneseni u ovakvim objavama ne potječu od autora HD Televizije.

Povezani tekstovi

11 komentara

  1. Još kad bi konačno shvatili da je UHD puno bolji standard za (pogotovo pasivni) 3D od nekadašnjeg FHD a (HDR) televizori dozvoljavaju puno veću svjetloću što je i te kako korisno jer naočale odnesu dobar dio svjetla… Nisam kupio novi tv jer čekam da se razum vrati a snjim i 3D.

  2. HDR10+ osmišljen je da se pobere Dolbyev dio kolača, a ne razvoj i inovacija. Tko će drugi nego Samsung, majstor za Copy-Paste.

    1. HDR10 je otvoreni standard i samsung nema bas nikakve financijske koristi od toga. I nadam se da ce prevladati tak da ne placamo Dolbyu istu stvar.

      1. Istu stvar? Dolby Vision koristi dinamičke metapodatke na osnovu kojih je određena najveća i prosječna vrijednost svjetline apsolutno svake scene ili čak i svakog pojedinog framea. HDR10 koristi statičke metapodatke i primjenjuje ih na sve scene filma. Samsung itekako ima financijske koristi od zaglupljivanja svojih korisnika budući da se na tim vrijednostima i temelji njihov uspjeh.

        1. jos kad bi netko procitao clanak prije uleta sa besmislenim komentarom………
          “HDR10+ tako donosi do sada najbolju kvalitetu slike, odnosno sliku u kojoj se svjetlina, boja i kontrast automatski optimiziraju za svaku novu scenu. U slučaju baznog HDR10 formata, statično tonsko mapiranje primjenjivalo je iste parametre na cjelokupni sadržaj. Međutim, s HDR10+ dinamičnim tonskim mapiranjem svaka scena bit će posebno reproducirana s ciljem stvaranja stvarnosti vjernih vizuala i s ciljem prikaza slike najveće moguće kvalitete, slično kao što to radi Dolby Vision.”

          Gle, ja cu se sloziti da je DV na papiru bolji format, ali u praksi ne postoji razlika jer niti imas 12bit panela niti TVa koji imaju 10000 nita. OLED je jaaaaako daleko i od ovih 4000 nita kod HDR10 standarda.

          1. kinggo, a zašto čitati kad sve znamo? :) Ja bih još volio da većina shvati da sliku gledamo očima, ne standardima ili nekom marketinškom novotarijom, pa da usporede ovo i ono… Ovako negdje pročitamo kako je nešto najbolje, pa tupimo, a slika je ipak samo subjektivni doživljaj, pa kad se vidi uživo, puno toga pada u vodu.

            1. @iveres
              Tu se potpuno slažem..Dobar primjer je recimo Lg sa Nano Cell tehnologijom, HDR Effect-om itd..A slika lošija napram recimo Philipsu 7502 ili Sony modelu XE8005 koji imata isto IPS panel.Sve previše, je tog zavaravanja kod proizvođača, što se tiče nekakvih noviteta..

  3. Hebi ga ja sam corav, probao par demoa HDR i par Dloby Vision, ubij me ko zeca meni je to skoro isto, obadvoje dobro.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!