Quantum Dot (QD)ReportažeSamsung ElectronicsVijesti

Samsungova “QLED” linija televizora globalno lansirana u Parizu

samsung-qled-paris

Samsung Electronics je sinoć na globalnom događanju u pariškom Carrousel du Louvre predstavio “QLED” liniju premium televizora, a koji će se na tržištu pojaviti u tri različite serije počevši već od ovog mjeseca. Uz nove “QLED” modele predstavljen je i tzv. “Frame” televizor koji izgleda poput umjetničkog djela, najuvjerljivije od svih rješenja koje smo vidjeli do sada.

Samsung je pojednostavio imenovanje “QLED” televizora i podijelio ih na tri serije: Q7, Q8 i Q9. Najmanja dijagonala ekrana iznosi 49″ (124.4 cm), a najveća 88″ (223.5 cm), uz također dostupne veličine od 55″ (139.7 cm), 65″ (165.1 cm) i 75″ (190.5 cm). Za razliku od dosadašnjih SUHD televizora, po prvi puta top linija Q9 će imati ravni ekran. Q8 će imati zakrivljeni, a Q7 i ravni i zakrivljeni.

Prezentacija novih “QLED” televizora je bila podijeljena na tri osnovna segmenta: QPicture, QStyle i QSmart.

Q-Story_main.

Novi QLED televizori donose poboljšanja u kvaliteti slike, dizajnu i Smart funkcijama, o čemu više u nastavku.

QPicture

QLED---Paris_presentation

Izuzetno je bitno istaknuti kako Samsungov “QLED” nije nova tehnologija, već da su to i dalje LCD televizori s LED pozadinskim osvjetljenjem uz najnoviju, treću generaciju Quantum dot čestica koje omogućavaju poboljšanja u vidu raspona i volumena boja. Zašto nakon dvije generacije SUHD LED LCD televizora s Quantum dot tehnologijom Samsung prelazi na “QLED” imenovanje u osnovi istih LED LCD televizora? Mišljenja smo da je to metoda da se stvori percepcija kako Samsung ima novu tehnologiju zaslona koja je superiorna u odnosu na OLED, a koji je ove godine prigrlilo više proizvođača nego ikad. Osim toga, Samsung je uvjeren kako je Quantum Dot tehnologija budućnosti.

qpicture-qled

Naime, Samsung  je prošle godine preuzeo intelektualno vlasništvo QD Visiona kako bi podržao svoj dugoročni plan u poboljšanju postojećih LCD panela i proizvodnji pravih Quantum dot televizora u budućnosti (Quantum Dot Light Emitting Diode, QDLED, odnosno QLED bez navodnika). Zadnje tri godine Samsung lansira visoku klasu televizora kod kojih se između LCD panela i LED pozadinskog osvjetljenja nalazi film s Quantum dot česticama, dok je u idućoj fazi plan ostaviti samo spomenute čestice, slično kao što je to danas slučaj s OLED tehnologijom. Takvi televizori bi bili tanji nego LCD TV-i, mogli bi se savijati i namotavati, mogli bi biti i prozirni, a po pitanju oštrine, boja i HDR mogućnosti bi bili isti ili bolji od OLED TV-a. Naravno, dok se isti ne pojave možemo samo nagađati, no po svemu sudeći budućnost donosi mnoge uzbudljive pomake u tehnologiji ekrana.

Svi “QLED” televizori sasvim očekivano imaju nativni Ultra HD panel, rezolucije 3840 piksela u 2160 točaka i podršku za HDR-10, odnosno HDR10 Plus standard. Vršna svjetlina novih panela je začajno povećana i sada se kreće od 1500 cd/m2 pa sve do 2000 cd/m2 (prošlogodišnji u rasponu 1000 – 1400 cd/m2 maksimalno). Svi modeli će imati Ultra Black panel za suzbijanje refleksija ambijentalne svjetlosti, hvalevrijedna odluka koju je Samsung donio još prošle godine na veselje mnogih.

Na prezentaciji je bilo riječi i o tzv. volumenu boja, odnosno količini boja koju zaslon televizora može prikazati na različitim svjetlinama. Samsungovi “QLED” televizori postižu 100-tni volumen boje, za kojeg se navodi da je najviši trenutno dostupan na tržištu, potvrđen certifikatom jednog od najvećih europskih znanstveno-tehničkih udruženja Verband Deutscher Elektrotechnik (VDE). Tema volumena boja do sada nije bila isticana u širokim krugovima, no dolaskom visokog dinamičkog raspona u proizvode za potrošačko tržište, ovaj podatak postaje itekako relevantan. Samsung je u demo prostoru svoje nove “QLED” televizore uspoređivao s OLED televizorima smještenima u kućišta koja su skrivala prostor oko ekrana tako da nismo mogli doznati o kojem se točno OLED televizoru i koje generacije radi. No činjenica jest kako OLED televizori, baš kao i nekadašnje plazme, imaju različitu vršnu svjetlinu slike ovisno o količini bijele boje na ekranu. U mjerenjima koje je na licu mjesta vršio Marcel Gonska iz WLC Enterprisesa, bilo je jasno vidljivo kako OLED panel ne može prikazati istu zasićenost boje u odnosu na QLED.

QLED---color-volume-measurement

Jasno, mjerenja su bila vršena pri najvećoj svjetlini – na manjim svjetlinama razlika bi bila manja, a možda i marginalna. Dobra vijest je što će mogućnost mjerenja volumena boja biti dodana u novi CalMAN 2017 kalibracijski paket koji ćemo koristiti čim se pojavi na tržištu.

Veseli nas i to što je od ove godine dodana mogućnost podešavanja balansa bijele boje u 20 točaka, te da je kalibraciju moguće izvoditi automatski putem već spomenutog CalMAN softvera.

QLED---Paris_viewing-angles

Kao i prošlih godina, LCD panel je zasnovan na VA (Vertical Alignment) tehnologiji uz razliku što je ove godine implementirana drugačija struktura piksela, tzv. “Dual Pixel structure” za poboljšanje kuta gledanja. U demo prostoru gdje je ponovno bio postavljen neimenovani OLED panel pored Samsungovog “QLED-a”, poboljšanje u odnosu na dosadašnje VA LCD televizore je bilo jasno vidljivo. Gubitak zasićenosti boja je manja, pa je slika sasvim ugodna za gledanja i iz većeg kuta, što je veliki korak naprijed za tip panela koji je imao velikih problema upravo s ovom značajkom.

Pad gamme, odnosno porast svjetline i gubitak kontrasta je i dalje prisutan, no tako je i kod IPS tipa LCD zaslona koji ima najbolji kut gledanja od dominatnih panela dostupnih na tržištu. Usporedba s OLED-om nije objektivna s obzirom da od svih do danas isprobanih niti jedan nismo uočiti s takvom varijacijom boja pri gledanju iz kuta.

QStyle

QLED---Paris_design

Samsung navodi tri, no u stvarnosti su dvije glavne novosti koje će nova Samsungova “QLED” serija donijeti jesu:

 1. “Invisible connection”, tj. nevidljiva veza – optički kabel za povezivanje One Connect Boxa i televizora i
 2. “No gap wall mount” – novi prihvat za jednostavniju montažu na zid

Treća stavka je 360° dizajn. Samsungovi televizori su još prošle godine imali tzv. 360° dizajn kako bi TV bio elegantan i s pokrivenim priključcima na poleđini. Ove godine će isti princip biti implementiran, uz novost u vidu bitno tanjeg kabela koji povezuje televizor i One Connect Box. Naime, umjesto dosadašnjeg debelog kabela s bakrenim vodičima Samsungova “QLED” serija će ove godine imati plod tri godine dugog razvoja – ultra tanki optički kabel maksimalne duljine do 15 metara. Novi kabel ne samo da je manje uočljiv i da će ga biti lakše prikriti pri montaži na zid, već je po pitanju propusnosti podataka spreman kako za aktualne, tako i za brzine koje nam dolaze u budućnosti. Na prezentaciji je bilo navedeno kako kabel može podnijeti brzine prijenosa do 75 Gbit/s, što je propusnost koja zadovoljava i nadolazeći HDMI 2.1 standard orijentiran na 8K rezoluciju i HFR (High Frame Rate) do 120 sličica u sekundi.

QLED---Paris_invisible-connection-optical-cable

Valja naglasiti kako novi optički kabel neće biti jedini kabel koji ćete spojiti na TV – u cijelu priču ulaze još 2 naponska kabela – jedan za TV i drugi za One Connect Box. Bez obzira na to, pohvalno je što Samsung brine o estetici prostora oko TV-a i pruža tako korisnicima veću slobodu u pozicioniraju i povezivanju dodatnih uređaja.

optical-power-cable
Optički i naponski kabel – usporedba veličine

Predstavljen je i novi, jednostavniji način montaže televizora na zid. Samsung tvrdi da će za montažu na zid sada trebati samo 15 minuta, te da će televizor biti bliže zidu nego što je to do sada bio slučaj. Za one koji ne žele postaviti svoj TV na zid, postoji cijeli niz modernih postolja. Dizajniran kao slikarski stalak, Studio Stand je idealan za umjetnički uređen životni prostor, a uz Gravity Stand, televizor se može jednostavno rotirati.

QSmart

qsmart-qled

Novi “QLED” televizori će biti bazirani na trećoj generaciji Tizen platforme koju je Samsung lansirao usporedno s prvim SUHD televizorima. Princip rada je ostao isti, traka podijeljena u dva reda u donjem dijelu ekrana, a kojom se putem navigacijskih strelica na daljinskom upravljaču krećete po aplikacijama, ulazima, sadržajima itd. Nova Tizen platforma donosi još veću bazu podržanih uređaja koje će TV moći automatski prepoznati tako da korisnik može koristiti samo daljinski od televizora za upravljanje.

Ono što smo odmah uočili u demo prostoru jest kako je korisničko sučelje i dalje u Full HD rezoluciji, zbog čega bridovi slova i konture nisu onako oštre kao što bi mogle biti na UHD panelu. Smatramo da uz snažne četvero-jezgrene procesore i 2D-sučelje implementacija veće rezolucije ne bi trebala imati tako značajan utjecaj na performanse, no nismo dobili konrektan odgovor kada bi se takva nadogradnja mogla dogoditi.

Također smo pitali predstavnike Samsunga zbog čega korisnici nemaju više slobode u podešavanju izgleda Tizen platforme, ako ništa drugo onda se mogu birati boju izbornika. Dobili smo odgovor kako je takvih upita već bilo, između ostalog s kineskog tržišta koje je željelo sučelje crvene boje, no od toga se odustalo jer Samsung želi prepoznatljiv vizualni identitet svojih proizvoda. Predstavnica Samsunga je istaknula kako kompanija ipak razmatra implementirati takve opcije u budućnosti.

one-remote-2017

Na kraju, tu je ponovno novi daljinski upravljač koji pod imenom One Remote Control donosi nešto bolju ergonomiju nego prošle godine uz isti stil upravljanja. Kao i prošle godine, tako i ove daljinski nudi samo mogućnost navigacije X-Y, a ako želite pokazivač na ekranu najlakše je koristiti novu Samsungovu Smart View aplikaciju za pametne telefone.

Model “Frame”

frame-samsung

Samsung je s novinarima i partnerima podijelio nove infomacije vezane za svoj model televizora po imenu “Frame“. Prvotno prikazan na sajmu CES 2017, “Frame” je osmišljen s umjetničkim pristupom kako bi “podigao” bilo koju prostoriju ili okolinu gledanja.

Frame izgleda poput okvira za sliku koji visi na zidu – oko zaslona nalazi se bijeli okvir baš kao i kod pravog umjetničkog djela, a tu je i vanjski okvir koji korisnik možete odabrati po želji. Kada je uključen “Art Mode” način rada, zaslon reproducira odabir digitalnih umjetničkih djela, posebno dizajniranih za model Frame. Omogućujući odabir između više od 100 umjetničkih djela iz raznovrsnih kategorija, uključujući krajolik, arhitekturu, životinjski svijet, akciju, crteže i mnogih drugih, zadovoljit će ukus svakog korisnika. Platforma je zamišljena kao otvorena za umjetnike diljem svijeta, a koji mogu na taj način prezentirati svoja djela među širokom publikom.

U demo prostoru je bilo postavljeno desetak slika na zidu, među kojima je njih nekoliko zapravo bio Frame televizor. S obzirom da ima ugrađen detektor prisutnosti i detektor vanjskog osvjetljenja, Frame se može paliti samo kad je netko u prostoriji, odnosno prilagođavati svjetlinu ovisno o svjetlosnim uvjetima. U praksi to jako dobro izgleda i doista je teško razlikovati pravu sliku od one koju prikazuje Frame.

Dostupnost i cijena

“QLED” televizori na naše tržište stižu krajem ožujka, uz najnižu cijenu od 17.299,00 kn za 49″ Q7 model s ravnim ekranom, odnosno 25.199,00 kn za 55″ Q8.  Više cijena možete pronaći na stranicama Ronisa.

Više informacija

qled-samsung-globa-launch-public

Više informacija o Samsung QLED televizorima možete doznati na službenim stranicama. Video prilog s press eventa stiže uskoro.

Zahvaljujemo se Samsung Electronicsu na pozivu i izvrsno ograniziranom događanju.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

13 komentara

 1. Nisam OLED fanatik ali ne znam kak oni misle prodati najeftiniji model koji je skuplji od OLEDa. A i ostale cijene, barem u UK su vrlo….. optimisticne. A ima i drugih modela sa quantom dot tehnologijom…….

 2. Jest, za ciljanu kategoriju kupaca. Zanimljivo da iz markenških materijala i demo clipova, kao i obično, sve prekrasne razlike u bojama i kontrastu vidim na 6 godina starom IPS PC monitoru. A po nekim materijalima sa neta, razlike q9, q8, q7 su paneli i izgled, a procesiranje slike je maltene identično, ako je istina. Sličnu verziju frame TVa je Philips imao prije cca 8 godina, naravno sa tehnologijom iz tog doba. Ne sumnjam da su dobri, ali postaje smiješno kako svake godine govore(i ostali, ne samo Samsung) o fantastičnom napretku, pa kad usporedim slike sa svojim starim vrhunskim TV-ima, osim sjaja i kontrasta ne jedva vidim nekakve razlike, ni preko tunera ni preko bluraya, a na svakom novom TV-u imam 4k bluray, i Samsung i panasonic… A standardni tv program i na Sony i Samsung 4k tvu iz 2016 je lošija slika( oštrina i šum, ne boje i kontrast) nego na starom Philipsu serije 9000 ili Sony HX iz 2012, čak i kad je TV slične veličine, tj kada je pixel na fullHD je 4 puta veći. Ali se takve stvari ne smiju pisati u politički korektnim tekstovima :)

 3. prvo – skup
  drugo – lcd (što nužno i nije loše, ali da znamo što je, OLED sigurno nije)
  treće – osvjetljtnjt uz rub (nije full array)
  četvrto – skuuupoo

  P.S.
  Kad će više KS8000 test?

 4. Pa oni nisu normalni , gledajući cijene modela iz 2016 koje su nevjerovatne čak i danas , za ove modele iz 2017 moraš biti totalni kreten da bi kupio neki od njih!

 5. Nažalost Q7 u prvom testu ( http://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/q7f ) nije ispunio očekivanja, šta više ljudi koji su ga testirali su uzeli dodatni primerak da provere rezultate koji su bili lošiji od očekivanih. Ukratko lošiji kontrast a za nijansu bolji uglovi gledanja u poređenju sa recimo KS8000. OLED je van konkurencije.

 6. I jos jedan minus za Tizen su reklame koje cemo morat trpit…ide mi na zivce dat 2 milje eura za tv i onda ga nemozes podesit kako hoces nego te i dalje prave budalom pa moras po njihovom…. jedva sam cekao da objave prodaju ali odbili su me s ovom cijenom… a i serija 8 2k16 mi nije sigurna na netu je puno ljudi kojima se odvaja zadnja strana tv-a a Samsung nepriznaje kvarove,garancije za to… zamisli sljepili zadnji poklopac sa 3 komada 3m dvostrane trake od 5cm…. na tv od min 10 milja kuna … i Darko moze malo opsirnije o novim HDR formatima, najrasprostranjeniji je HDR10 al je i najmanje zahtjevan za dostic kolko sa shvatio…a ima ih sad sve vise pa ono dal da gledamo da imaju podrsku i za Dolby-jev i jos koji ili? Jer mi je glupo kod Samsunga na qled-u pljuni 17 milja kuna i samo HDR10….

  1. pa HDR10 je jedini koji je trenutno u upotrebi. I to je otvoreni standard. Dolby Vision mislim da jos zahtjeva i neki dodatni cip i naravno licencu ali misllim da jos nema diskova sa time. Ili jako malo. A HLG je samo za DVB-T emitiranje.
   Meni HDR u trenutnom stanju bzvz. I mislim da ce mi ostati bzvz. Na LCDu je to prakticki nemoguce izvesti kako treba jer cak i sa 182489 zona osvjetljena uvijek se osvijetli i nesto kaj ne treba a da ne velim da je 90% TVa i dalje EDGE a od onih koji imaju pozadinsko osvjetljenje opet nemaju svi local dimming ili ako imaju onda je to jako malo zona.
   A OLED iako sad svjetliji nego ranije, ne moze postici tu svjetlinu.
   I da ne velim da nije bas ugodno gledati u presvjetlu sliku. Do sad se kalibriralo na nekih 120 nits za nocno gledanje. I onda odjednom imas nesto sto svijetli 8x jace.

   1. auuu kinggo, sjetio sam se naše rasprave o tome… Čak i da je “ultra”HDR izvediv, meni ništa ne znači, jer od presvjetlog objekta(npr sunce u nekoj sceni) ne vidim ništa do njega. Određeni kontrast i procesiranje slike koje će prikazati te nijanse imaju smisla, a trka prema što više tisuča nitsa je besmislica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!