Vijesti

Devet godina HD Televizije i planovi za budućnost

9-godina

Ne čini se baš kao da je bilo jučer, no ne tako davno projekt HD Televizije je započeo s radom i danas slavi devet godina postojanja. Priznajemo, nije neko slavlje jer nismo organizirali igru darivanja ili išta slično, no obećajemo kako ćemo za jubilarnih 10 godina pripremiti nešto za naše drage čitatelje. Osvrnimo se u ovom tekstu na 2016. godinu, testove i statistike, a ujedno i na planove za budućnost.

Kako smo predvidjeli prije točno godinu dana, 2016. je bila zanimljivija i dinamičnija nego 2015. Ultra HD tehnologija je napokon izašla van okvira čiste fizičke rezolucije dolaskom Ultra HD Blu-ray medija, UHD Premium certificiranih televizora i UHD HDR streaming usluga, te nam omogućila da gledamo sadržaj veće dinamike i bogatijih boja nego ikada prije. Iako su novi televizori na test počeli stizati tek u svibnju, do današnjeg datuma smo ih testirali dovoljno da zaključimo kako novosti koje su stigle ove godine doista poboljšavaju iskustvo gledanja i da nije potrebno sjediti (pre)blizu ekranu da biste vidjeli razliku.

samsung-49ks7502-uhd-hdr

Proizvođači su ove godine dodatno zakomplicirali priču s HDR-om, izbacivanje niza televizora koji navodno podržavaju HDR, a u stvarnosti ne pružaju bolju sliku u odnosu na klasične SDR modele. Najbolji primjer su televizori srednje, pa i više srednje klase koji će prepoznati HDR signal i staviti napomenu kako je “HDR režim rada” aktivan, no u stvarnosti će tek pojačati svjetlinu i kontrast na maksimalnu vrijednosti i prikazati tek nešto više boja od uobičajenog Rec.709 standarda. U odnosu na prave HDR televizore to je tek blagi efekt koji će vjerojatno zavarati prosječnog korisnika, no daleko je od pravih prednosti koje prošireni dinamički raspon i više boja donose.

Iduće godine će se nastaviti priča s HDR-om i širokim rasponom boja, te očekujemo kako će novi modeli pružiti još veću vršnu svjetlinu, bolje pokrivanje DCI-P3/Rec.2020 raspona boja, te da će to biti realizirano kroz ponovno LED LCD i OLED modele. Uzbudljive novosti kao što je poboljšani IPS koji je Panasonic najavio za profesionalnu primjenu ili MicroLED ne očekujemo iduće godine.

Nakon kratkog osvrta na 2016. godinu što se televizora tiče, pogledajmo kakve su statistike bile na stranici i forumu. Pogledajmo prvo pregled same stranice bez foruma:

hdtelevizija-web-2016
Statistike stranice (bez foruma)

Statistike samog foruma su:

hdtelevizija-forum-2016
Statistike samog foruma

Ukupno smo imali 444.081 posjetitelja tijekom godine uz neznatni porast netom prije i tijekom Eura 2016. Ipak, statistike su bolje nego proteklih godina, konkretno posjećenost je veća nego 2015. i 2014. kada nas je u istom periodu posjetilo 409.242, odnosno 420.108 posjetitelja. Iskreno, nismo previše gledali statistike tijekom godine, pomalo smo ih se bojali jer smo fokus usmjerili na YouTube na engleskom, no sada kada vidimo brojke očito je kako unatoč svemu interes za televizore i naš rad u ovoj regiji i dalje postoji.

Planovi za budućnost

Vjerojatno ste uočili kako osim recenzija gotovo da i nije bilo vijesti, tutorijala i drugih tipova sadržaja na stranici. Razlog nije manjak entuzijazma, već ograničenost slobodnog vremena za stvaranje istih. Zbog toga smo na stranicu i stavili RSS feed na FlatPanelsHD koji ionako sve vijesti dobiva među prvima i jedna je od stranica koju i sami posjećujemo na dnevnoj bazi. Uz FlatPanelsHD tu je i niz aktivnih Twitter računa na kojima se dnevno pojavi toliko zanimljivih vijesti da bismo trebali imati cijeli tim da ih redovno objavljuje. A stranicu vodi jedna osoba…

Jedan od razloga zbog čega nam u danu ne ostane dovoljno vremena za pisanje vijesti je aktivan rad na TV Calibration with Darko YouTube kanalu. Otvaranje na englesko govorno područje nešto je što već neko vrijeme želimo ostvariti jer je publika daleko veća, a povećava se i šansa da privučemo proizvođače. Kao što vidite u ovoj su regiji Samsung i LG jedini spremni za aktivnu suradnju i voljni slati uređaje na testiranje. Trgovine također nevoljko ustupljuju televizore jer se vode mišlju da nisu jedini koji prodaju televizore i ako testiramo neki model drugi dućani će također imati koristi od tog testa. Čast iznimkama poput Ronisa.

Mi želimo testirati modele i drugih proizvođača i imati širu sliku o kvaliteti i mogućnostima modernih televizora. S obzirom da trenutno imamo situaciju da detaljni test televizora objavljujemo na hrvatskom jeziku, a video recenziju i detalje o kalibraciji na engleskom, planiramo od iduće godine tekstualne recenzije objavljivati na engleskom jeziku. Hoće li to biti na domeni hdtelevizija.com/en ili nekoj drugoj, ostaje nam do proljeća da odlučimo.

Ovo nije finalna odluka. Često najbolje ideje dolaze iz zajednice, tako da smo otvoreni za sve prijedloge s vaše strane. Naš je plan ako se recenzije počnu objavljivati na engleskom da kratki rezime objavimo na hrvatskom i tako nastavimo davati preporuke čitateljima iz regije koji ne barataju engleskim jezikom.

Na kraju…

Hvala svim našim čitateljima na podršci i dobrom ozračju koje je vladalo na stranici tijekom ove godine. Posebno hvala korisniku pod nadimkom “kinggo” na pomoći s odgovaranjem na pitanja čitatelja. Za sve one direktne upite koji nisu odgovoreni – velika isprika i nadamo se da ste ipak pronašli televizor koji vas zadovoljava ili riješili poteškoću koja vas je mučila.

Do jubilarne desete obljetnice svima veliki pozdrav i svako dobro!

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

12 komentara

  1. Pridružujem se čestitkama.Pratim HD televiziju od samog početka i mogu reći sve najbolje. Radujem se i dalje čitati odlične recenzije i informacije o HD novostima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!