CES - Las VegasSajmovi elektronikeVideo i foto opremaVijesti

Nikon predstavio D5 i D500 DSLR kamere i ulazi u svijet 4K videa

D5_front

Kompanija Nikon ugodno je iznenadila svoje korisnike na ovogodišnjem CES-u, predstavivši dva nova modela DLR fotoaparata koji su nasljednici vrlo respektabilnih modela. D5 predstavlja flagship DSLR za najzahtjevnije profesionalne korisnike i nasljeđuje D4 a D500 je dugoočekivani nasljednik vrlo popularnog D300 modela, sad već klasika i Nikonove prethodne perjanice APS-C segmenta.

Niz novih tehnologija implementirano je zajednički u oba modela, s čime je očito da Nikon s njima cilja na sam vrh full frame i APS-C ponude. Broj piksela očito nije bio prioritet u ova dva modela. D5 donosi mali porast u rezoluciji s obzirom na D4 (20.8 Mp sa 16.2 Mp) a zanimljivo je da D500 dolazi sa reduciranom rezolucijom od 20.9 Mp u usporedbi sa niže pozicioniranim 24 megapikselnim modelima. Ovo je vrlo rijedak potez u današnjoj megapikselnoj utrci koji sugerira drugačiji pristup i vjerojatnost boljih performansi u lošijim uvjetima.

D5_back

Novorazvijeni autofokus u 153 točke i RGB metering sa 180,000 pikselnim senzorom trebali bi pružiti vrhunske performanse za najzahtjevnije korisnike na koje D5 cilja i gdje Nikon dominira na tržištu sa svojim superiornim object trackingom. Oba fotoaparata koriste tijela od visoko kvalitetnih materijala poput magnezija i karbona i dizajnirana su za terenske uvjete. Povećana je osjetljivost AF senzora a D500 ima dodatni bonus korištenja istog AF sistema sa full frame modela jer mu pokrivenost kadra doslovce pokriva sliku od ruba do ruba. ISO raspon kod D5 seže od 50 do 102400 plus  extended ISO do nevjerojatnih ISO 3,280,000, dok D500 pruža ISO 100-51200 a u extended ISO modu 50-1,640,000.

D500_front
Obje kamere koriste 3.2″ 2.36K XGA LCD ekran na dodir. D5 je prvi full frame fotoaparat sa tom opcijom a D500 uz to nudi i mogućnost zaokretanja monitora, što je vrlo korisno i praktički preduvjet za normalno snimanje videa. D500 nudi dodatnu stabilizaciju slike u tijelu u 3 osi. D5 nudi fotografiranje do 12 slika u sekundi a D500 do 10 uz zajednički buffer dovoljan za 200 fotografija. Nikon posebno ističe naprednu i praktičnu SnapBridge podršku za interakciju sa pametnim uređajima, uz dodatnu novu Bluetooth Low Energy opciju koja omogućuje konstatnu povezanost sa fotoaparatom sa manjom potrošnjom baterije. Tu je i NFC opcija za spajanje sa mobilnim uređajima jednim dodirom.

D500_back

Novi Expeed 5 procesor donosi veću moć u redukcije šuma i generalnog procesuiranja slike što je svakako utjecalo na implementaciju UHD videa. Što se samih video mogućnosti tiče, UHD je podržan od 24 do 30p, a 1080p do 60p, a kao i u D810, tu je flat profil za veći dinamički raspon u videu. Dodatna korisna mogućnost je D-Range Optimizer funkcija, prethodno moguća samo u fotografiji, a koja prilagođava gama krivulju za bolju iskoristivost dinamičkog raspona. Opcija je moguća samo u HD videu. HDMI izlaz podržava video bez kompresije za korištenje sa eksternim snimačima. 4K kod D5 dolazi uz limitaciju crop faktora i dužinu snimanja od 3 sekunde, koja je vrlo vjerojatno utjecana zagrijavanjem.

Naime, procesuiranje 4K videa ne samo da iziskuje veliku moć procesuiranja nego i poseban sistem hlađenja, što je sa velikom površinom APS-C i full frame senzora i limitacijama fizionomije DLSR kamera velik izazov za svakog proizvođača. Kod D500 limitacija dužine snimanja 4K videa je ista kao i HD video opcija na D5, za DSLR kamere standardnih 29m 59 sekundi, radi kategorizacije uređaja. Također je podržana i opcija timelapse snimanja te kamera sama spaja fotografije u 4K video, uz Auto ISO funkciju koja radi finije prelaze u ekspoziciji između sličica.

Nikon D5 kao DSLR koji predstavlja sam vrh Nikonove ponude dolazi na tržište po cijeni od 6500 američkih dolara, a D500 moguće je pribaviti za 2000 dolara za tijelo a 3070 dolara sa novim AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR zoom objektivom.

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!