Home » Recenzije » Televizori i monitori » LCD » LG 55UH8507 (UH8500) UHD HDR LCD TV – recenzija

LG 55UH8507 (UH8500) UHD HDR LCD TV – recenzija

lg-55uh8507-tv-header

Imali smo priliku isprobati jedan od najboljih LG-jevih LCD televizora za 2016. godinu, pripadnika Super UHD serije – UH8507. Radi se o moderno opremljenom televizoru atraktivnog izgleda koji se po specifikacijama ne razlikuje mnogo od jače serije UH95. U oba slučaja se radi o IPS LCD televizorima s LED pozadinskim osvjetljenjem, indeksa kvalitete slike 2700, s podrškom za Dolby Vision i HDR-10, 10-bitnim panelom i Prime Mastering Engine procesorom slike. U kombinaciji s najnovijim webOS-om u verziji 3.0, jedinstvenim UniScreen dizajnom i Magic remote daljinskim upravljačem, za 11.499,00 kn koliko na dan objave recenzije košta ovaj model kupac bi trebao dobiti jako dobar proizvod. No, potvrđuju li to i naši testovi – provjerite u nastavku.

Imali smo priliku isprobati jedan od najboljih LG-jevih LCD televizora za 2016. godinu, pripadnika Super UHD serije - UH8507. Radi se o moderno opremljenom televizoru atraktivnog izgleda koji se po specifikacijama ne razlikuje mnogo od jače serije UH95. U oba slučaja se radi o IPS LCD televizorima s LED pozadinskim osvjetljenjem, indeksa kvalitete slike 2700, s podrškom za Dolby Vision i HDR-10, 10-bitnim panelom i Prime Mastering Engine procesorom slike. U kombinaciji s najnovijim webOS-om u verziji 3.0, jedinstvenim UniScreen dizajnom i Magic remote daljinskim upravljačem, za 11.499,00 kn koliko na dan objave recenzije košta ovaj model kupac bi trebao…

Review Overview

Kvaliteta izrade
Izbornici i rukovanje
Mogućnosti
Kvaliteta slike - kontrast
Kvaliteta slike - oštrina u dinamici
Kvaliteta slike - prikaz iz kuta
Kvaliteta slike - obrada signala
Kvaliteta slike - ukupno
Kvaliteta zvuka
Gaming

Srebrna klasa - djelomična preporuka

Summary : LG 55UH8507 ne bismo opisali epitetom "super" kao što to čini njegov proizvođač, no da televizor nudi mnogo i u cjelini ostavlja dobar dojam s obzirom na cijenu i mogućnosti, to svakako stoji. 55UH8507 pravi je predstavnik srebrne klase u našem sustavu ocjenjivanja jer uz niz prednosti ima i nekoliko nedostataka kojih bi kupac trebao biti svjestan prije odabira. Konkretno, 55UH8507 je sasvim solidan odabir za gledanje SD i HD materijala standardnog dinamičkog raspona - tvornički je jako dobro podešen, nudi oštru i detaljnu sliku, uz dobar prikaz boja iz širokog kuta. Kod HDR sadržaja, bilo da se radi o HDR-10 ili Dolby Vision formatima, slika jednostavno nije na razini koju smo vidjeli na cijenom podjednakom Samsungovom SUHD modelu KS7002. LG-jev panel ne uspijeva postići dovoljnu svjetlinu i dubinu boja da bi slika bila bitno bolja od SDR sadržaja. Na kraju, hvalimo dizajn, kvalitetu izrade, te brzu i jednostavnu Smart TV platformu koju je uz priloženi Magic remote daljinski upravljač pravi užitak za koristiti.

Specifikacije

Proizvođač LG
Model 55UH8507 (UH85 serija)
Tehnologija prikaza LCD s bočno postavljenim LED pozadinskim osvjetljenjem (red LE dioda u donjem okviru)
Geometrija zaslona ravni zaslon
Veličina ekrana 55 inča / 140 cm
Energetska klasa A+ (85 W, 124 kWh/godišnje)
3D
da (polarizacijski)
Osvježavanje zaslona 120 Hz panel (2700 Picture Mastering Index)
Lokalno zatamnjenje da (LED Local dimming)
Rezolucija Ultra HD, 3840 x 2160 piksela (svaki piksel se sastoji od 3 podpiksela)
Broj HDMI priključaka 3 (HDMI 2.0a + HDCP 2.2)
Toslink (digitalni optički audio izlaz) Da
USB sučelje Da (ukupno 3 priključka, 1x USB 3.0)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
Izlaz za slušalice (3.5 mm) Da
Digitalni prijam DVB-T2/C/S2
HEVC/VP9 podrška da/da
Operativni sustav webOS 3
Ugrađena memorija 631 MB raspoloživog prostora za aplikacije (proširiv USB memorijom)
CPU Quad-core
Zemlja porijekla: Poljska
Okvirna MP cijena: 11.499,00 kn (13.09.2016.)

Detaljne specifikacije:

lg-2016-tv-lineup-matrix

LG 2016 TV lineup – OLED and LED LCD TVs

Poveznice:

VIDEO: Raspakiravanje i instalacija

Više video materijala možete pronaći na našim YouTube kanalima: HD Televizija i TV Calibration with Darko.

Dizajn i rukovanje

lg-55uh8507-tv-small-angle

LG-jev 55UH8507 je prekrasno dizajniran televizor jedinstvenog UniScreen izgleda u kombinaciji s prepoznatljivim “Crescent” postoljem oblika srpa. Uz sve odlike modernog televizora – tanak okvir i malu dubinu – UniScreen nam je posebno plijenio pažnju. Slično kao kod novih OLED TV-a najviše serije gdje je panel postavljen na staklenu plohu, tako je LG na vrhu svoje LCD TV ponude zaslon stavio ispred plastičnom okvira. Tako je nastalo efektno rješenje koje se razlikuje od velike većine televizora gdje okvir omeđuje zaslon ili se nalazi u istoj ravnini sa zaslonom. Jedino duž donjeg dijela zaslon ulazi u metalnu traku na kojoj se nalazi proizvođačev logotip bez pozadinskog osvjetljenja.

lg-55uh8507-tv-uniscreen

55UH8507 je temeljen na LCD tehnologiji s LED osvjetljenjem smještenim ispod zaslona. To je rezultiralo malom dubinom od 5.15 cm koja je najveća u donjem dijelu, dok je ostatak televizora još i manje dubine i odlično će izgledati montiran na zid (VESA 300×300 nosač). Čitava poleđina je plastična i bijele boje.

lg-55uh8507-tv-top

Postolje i element koji ga povezuje s televizorom je u potpunosti metalno i odlično izgleda. Efekt brušenog aluminija televizoru daje izgled više klase kojoj i pripada. U pakovanju se isporučuje i plastični pokrov koji osim u kozmetičke svrhe služi i za provođenje kabela.

lg-55uh8507-tv-back

Među priključcima na poleđini nalaze se 3 HDMI-ja u verziji 2.0a, 3 USB-a od kojih je jedan u verziji 3.0, Ethernet, Toslink, izlaz za slušalice, te analogna sučelja koja se moraju koristiti s priloženim adapterima. Svih HDMI-ji i USB-i se nalaze s pogledom sa strane.

Daljinski upravljač

lg-55uh8507-tv-remote

Uz UH8507 LG prilaže prošlogodišnji Magic remote daljinski upravljač, AN-MR650, isti kakav smo pronašli u ambalaži izvrsnog 55B6J OLED TV-a. Priloženi upravljač nam se jako dopao prošle godine, a isto mišljenje imamo i ove – kombinacija klasičnih tipki s naprednim funkcijama poput kotačića, pokazivača i ugrađenom mikrofona funkcionira izvrsno s webOS 3 platformom, a koja je iz generacije u generaciju sve bolja.

Upravljač ima dobru ergonomiju, intuitivan raspored tipki i odlično je radio tijekom testa.

Alternativno se televizorom može upravljati putem pametnih telefona i tableta, putem LG-jeve aplikacije.

Smart TV

lg-55uh8507-webos3-1

LG 55UH8507 TV pogoni ista webOS 3 platforma kao i ranije testirani E6 i B6 OLED modeli, tako da sve navedeno u toj recenziji vrijedi i ovdje.

Sve nove LG-jeve OLED televizore krasi webOS u najnovijoj verziji 3.0. Ideja webOS-a se nije mijenjala, te se i dalje radi o jednoj od najjednostavnijih za korištenje Smart TV platformi na tržištu. Izgled webOS-a se nije mijenjao, osim sitnih korekcija koje LG smatra da bolje rješavaju organizaciju nego prije. Tako je My Channels kartica prebačena s naslovnice, a umjesto nje je mjesto našla funkcija pretraživanja koja radi bilo utipkavanjem pojmova ili kroz prepoznavanje govora. Kartice su sada u jednoj liniji po kojoj korisnik može glatko šetati i preslagivati ih kako mu najbolje odgovara.

Iako je webOS platforma zamišljena da bude simpatična i pristupačna korisnicima, smatramo da je LG trebao omogućiti veću kontrolu nad njom i to ponajprije u vizualno smislu. Ovako zaigrana paleta boja i pokazivači koji kao da su izašli iz kakve igre za najmlađe nam se nikako ne uklapaju u televizor premium klase. LG bi svakako trebao dodati više “tema” kao što to ima primjerice Windows operativni sustav na računalima, tako da korisnik može odabrati neku manje zaigranu izvedbu – primjerice u nijansama sive ili crno-bijeli dizajn. Niti se ne pitamo može li LG to implementirati kad znamo da je to itekako izvedivo, pitamo se samo kada će takva promjena biti implementirana.

lg-55uh8507-webos3

Iako nije preveliki minus, ponovno ove godine susrećemo Full HD sučelje na Ultra HD televizorima što bi također LG trebao nadograditi. Iako paleta boja izgleda izvrsno na OLED TV-u, oštri bridovi skošenih kartica i slova na naslovnici bi ostavljali još bolji dojam.

Što se ostatka platforme tiče, sama stabilnost, brzina rada i korisničko iskustvo je na visokom nivou i tu prigovora nemamo. Televizor nam se nije niti jednom zamrznuo ili zapeo u beskonačnoj petlji kako to često biva na Android televizorima koje smo isprobali. Dodatne funkcije poput Magic Zooma i Magic Mobile Connect su zgodni dodaci u cjelini dobro zaokruženoj Smart TV platformi.

Multimedijalna podrška

lg-55uh8507-tv-media-player

UH8507 krasi jednako dobra podrška za multimediju kao i ranije testirane LG-jeve televizore. Uz danas najčešće korišten H.264, tu je i podrška za H.265 (HEVC), bilo da sadržaj reproducirate preko USB-a ili mreže. Podnaslovi rade također u oba slučaja i to u zasebnim datotekama ili unutar MKV spremnika. Dijakritički znakovi se ispravno prikazuju.

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

13 komentara

 1. Svaka čast na testu. U usporedbi sa ostalim proizvođačima koji su izdali nove modele televizora u 2016 godini, ovo je najbolji dizajn. Čak smatram da je Lg pogrijesio sto njihovi ovogodisnji oled modeli nisu dobili ovakav dizajn, jer bi s tim jos vise dobili na atraktivnosti.
  Za konkretan model bi rekao da u lutriji panela nije izvučen najbolji mogući, pa je zbog toga bleeding najiuzrazeniji sto je meni prilično iritantno. Prava stvar bi bila ugrabiti ovakav tv ali da je primjerak sa bolje poslozenim pozadinskim osvjetljenjem. U slučaju da je jedna od glavnih namjena televizora konekcija sa računalom ja dajem bezrezervnu prednost modelima sa ips panelima u odnosu na va-bazirane modele televizora

 2. TV je lijep da se zaljubiš u njega na prvi pogled. Ali nakon par dana sa tom damom, njena prosječnost bi donijela razočarenje.
  Hvala Darko, vrijediš nam blaga.

  • Točno tako kako je rekao Jesen stiže vrijediš darko ko sunce..Jel ima kakvih saznanja hoće li što biti od sonyjevih modela 4k HDR razmisljam o kupnji nove PS4 PRO konzole pa bi odmah piknuo i novi TV.

 3. @Darko, zanima me hocete li imat Samsung KS9002 na testu? hvala

 4. Crna boja ? Kako si dobio tako lošu vrijednost ? Gledao sam nekerecenzije na netu i recimo na jednoj od njih a svi su tu negdje, tv ima 0,088 crnu boju uz kontrast 1188:1! 0,22 crna zvuči nestvarno osim toga za tv su rekli da je stvarno super za brze scene pa mislim tko je sad tu lud!

  • Sale sa Bagdale

   Ne razumem šta nije jasno? Vrednost crne zavisi od vrednosti osvetljenja. Darko je merio crnu pri osvetljenosti panela od 248 cd/m2 i kao rezultat dobio vrednost od 0.22 cd/m2. Kontrast se računa tako što se osvetljenost podeli sa odgovarajućom crnom tj. u Darkovom slučaju kontrast je 248:0.22=1127. Ako imaš kontrast od 1188:1 i crnu od 0.088 cd/m2 to samo znači da je merenje obavljeno pri osvetljenosti panela od 1188×0.088=104.5 cd/m2. Razlika u kontrastu od panela do panela je sasvim normalna pojava pogotovu ako nisu u pitanju iste dijagonale.

   • Da sad vidim pri kojem osvjetljenju , sorry ali mislim da tako ne treba mjeriti crnu i kontrast jer za svaki tv drugo vrijednost osvjetljenja! Svaki tv na recenziji bi trebao imati 100-120cd/m2 neka konstata ,baš da ne dođe do ovakvih grešaka pri čitanju a lako moguće jer vidim da smo već dvojica previdjeli osvjetljenje, treba uzeti neku konstantu kako rekoh, jer ovako ispada ni da Samsung ku7… ima 0.09 na 383cd/m2 što je užas kad pogledaš na prvu a VA panel !

 5. Moram priznati da sam i ja naišao na puno bolje rezultate za crnu i kontrast. Ovo mi je prvi put da se kod Darca toliko razlikuju rezultati.

 6. Darko da li imaš kakve informacije o GRUNDIGU 55 VLX 9681 SP
  IMMENSA , znam da nije vezano uz temu ali eto hitno me zanima , pa ako imaš kakvu informaciju o tome kakav je to tv? S obzirom što nudi za 8000kn trebalo bi biti isplativo no nemam nikakve pouzdane informacije!

 7. darko ako može pojašnjenje zašto ne mogu pristupiti opciji balansu bijele boje, iz nekog je razloga zatamnjena, pozdrav

 8. Dali moze kalibracija za LG43UJ701V. Hvala unapred za odgovor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Panasonic HZ2000 4K UHD OLED TV – najbolji Panasonicov televizor za 2020.

Panasonic je na CES-u u Las Vegasu predstavio HZ2000 – nasljednika prošlogodišnjeg GZ2000 televizora. Novi ...

TCL 55EP680 na testu – Dolby Vision i HDR10+ podrška zaokružena Android TV 9 platformom

Na test smo dobili TCL-ov novi model televizora koji se pojavio na našem tržištu. Radi ...