Audio-video uređajiPanasonicVijesti

Panasonic razvio IPS panel s kontrastom većim od milijun naprema jedan

panasonic-dx900

Panasonic Liquid Crystal Display Co., Ltd., podružnica korporacije Panasonic razvila je novi model IPS panela koji ostvaruje kontrast od preko 1 000 000:1, što je nekoliko stotina puta više od klasičnih varijanti IPS-a. Prvi uzorci bi se trebali početi isporučivati u siječnju sljedeće godine, za sada samo u profesionalnom segmentu (TV kuće, studiji, medicina i auto industrija).

In-Plane-Switching, odnosno IPS je tehnologija zaslona koja se koristi u potrošačkom tržištu u pametnim telefonima (npr. Appleov iPhone), monitorima i televizorima. Glavna karakteristika IPS-a je postojan prikaz boja kako frontalno tako i iz kutova, uz mali kontrast. Alternativa IPS-u u svijetu LCD-a je Vertical Alignment (VA), a koja nudi upravo suprotne karakteristike – visok kontrast uz ograničen vidljivi kut. OLED tehnologija spaja najbolje iz oba svijeta i to podiže na još viši nivo, zbog čega je danas najbolji izbor za ultimativnu kvalitetu slike.

Usporedni test IPS, VA i OLED ekrana možete vidjeti ovdje >>

Više o IPS tehnologiji možete saznati ovdje >>

Klasični IPS zasloni se sastoje od panela tekućih kristala iza kojeg se nalazi izvor osvjetljenja (LE diode).  Novi Panasonicov model IPS panelu dodaje tzv. ćeliju za modulaciju svjetlosti (eng. light-modulating cell), a koja radi na istom principu kao i tekući kristali. U praksi takvo rješenje omogućuje kontrolu pozadinskog osvjetljenja na nivou piksela, što je do sada bilo moguće u masovnoj proizvodnji samo na plazma i OLED zaslonima.

panasonic-new-ips-structural-comparison

U prioćenju za medije se navodi kako će novi IPS omogućiti kontrast veći od milijun naprema jedan, što je 600 puta više od aktualnih Panasonicovih IPS rješenja s kontrastom od 1800:1. Uvjereni smo kako se ovdje radi o profesionalnim panelima jer proizvodi s IPS panelima koje smo do danas testirali u najboljem slučaju su dostizali oko 1300:1 ANSI kontrast, uz prosjek nakon kalibracije manji od 1000:1.

Velika tema 2016. godine je visoki dinamički raspon slike, odnosno HDR. Nova IPS tehnologija je dizajnirana da omogući HDR prikaz slike uz vršnu svjetlinu od 1000 cd/m2 uz pomoć snažnog pozadinskog osvjetljenja. Kompanija je specijalno za ovu primjenu razvila materijal koji je otporan na dugo izlaganje jakoj svjetlosti, jedinstvene strukture ćelija.

panasonic-new-ips-comparison

Unatoč modifikaciji panela, novi IPS se može proizvesti na postojećoj opremi. Panasonic Liquid Crystal Display Co., Ltd., posjeduje  proizvodne linije generacije 8.5 (G8.5) koje mogu proizvesti panele veličine od 10 do 100 inča.

Pitanje koje se postavlja na kraju jest hoće li ova tehnologija stići i do konzumne elektronike i ako da – po kojoj cijeni. Mogućnost da se pojavi ova tehnologija na tržištu svakako postoji – Panasonic je poznat po ugradnji naprednih tehnologija u televizore za potrošače (npr. novi Studio Master HCX+ procesor slike, Studio Master Colour, pokrivanje DCI-P3 raspona boja još u doba plazmi). Pretpostavljamo da će iduća godina biti rezervirana samo za profesionalne primjene i da najranije na CES-u 2018. možemo očekivati nešto novo za potrošače. Hoće li i LG Display, najveći proizvođač IPS panela na svijetu odgovoriti svojim rješenjem ili će nastaviti s fokusom na OLED, ostaje da vidimo. CES 2017 u Las Vegasu počinje za mjesec dana.

Izvor: Panasonic

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!