Obavijesti/ostaloOstalo

Osam godina HD Televizije

hdtelevizija-8-godina

Ove godine su nove linije televizora došle nešto kasnije na tržište, tako da ih i u ovim trenucima testiramo kako bismo objavili recenzije dok traje blagdansko shopping ludilo. Zatrpani mailovima, porukama i komentarima s raznih strana, nekako smo se ipak uspjeli prisjetiti obljetnice HD Televizije – projekta koji je skromno započeo 21. prosinca 2007. godine.

Lijepo je osvrnuti se i vidjeti preko 20.000 komentara na gotovo 2800 objava koje smo tijekom godina proizveli. Nije uvijek bilo jednostavno, niti lagano, tekstovi su nastajali u kasne noće sate, tijekom vikenda, godišnjih odmora i praznika, ponekad uz krvave oči i bolnu kralježnicu. Više od stotinu recenzija televizora danas možete pronaći na stranici, a svaki od njih je trebalo dostaviti, raspakirati, fotografirati, kalibrirati, mjeriti i analizirati, te na kraju zapakirati i vratiti natrag.  Hvala ovom prilikom svima, ali baš svima koji su pomogli u transportu i organizaciji,  bez njihove pomoći ne bismo bili ovdje gdje smo sada.

hdtelevizija-testovi-2015

Testirali smo mnoge televizore ove godine, no moramo biti iskreni – žao nam je što nismo testirali Sony. Netko bi pomislio kako nakon 8 godina uspješnog rada jednom tako respektabilnom proizvođaču televizora neće biti problem ustupiti neki od modela da neovisno odradimo testiranje, provjerimo novi X1 procesor, no taj netko bi bio u krivu. Nakon više od pola godine dopisivanja, neuzvraćenih telefonski poziva, bezuspješnog kontaktiranja Sony Europe ureda, što možemo reći? Možda iduće godine budemo imali više sreće.

Pokušali smo testirati i televizore B-brandova, no to nam nije pošlo za rukom niti ove godine. Odgovor jedne kompanije bio jest kako nam mogu ustupiti televizor na test samo ako prije objave pošaljemo recenziju na odobrenje. Drugim riječima, mi bismo trebali potrošiti desetak sati na analizu, kalibraciju i niz testova, a ako se ustupitelju ne bi svidio (objektivan) rezultat, test ne bismo imali dopuštenje objaviti?! Takvi uvjeti nam nikako ne odgovaraju, no nastojat ćemo iduće godine testirati i takve modele s obzirom na niz upita koje dobivamo od zainteresiranih čitatelja.

S druge strane, hvala predstavništvima LG-ja, Samsunga, Panasonica i Philipsa s kojima je bio užitak raditi ove godine, a nadamo se u istom stilu da nastavljamo i iduće godine. Što smo god trebali to su nam osigurali i nikada im nije bio problem ostaviti televizor dan, dva ili tri dulje da dovršimo testiranje. Hvala još jednom!

Statistike

naslovnica-2015-statistika
Statistika naslovnice (bez foruma)

Ove godine smo imali 313.671 posjetitelja na naslovnici i 95.571 na forumu, ukupno 409.242 posjetitelja. Prošle godine je bilo nešto više posjetitelja, njih 420.108, no ne treba zaboraviti kako je prošle godine bilo Svjetsko prvenstvo u Brazilu i kako je interes za televizorima bio nešto veći. Sljedeće godine nam stiže Europsko prvenstvo u Francuskoj i Olimpijske igre, tako da vjerujemo kako će statistike biti bolje. Dodatan razlog je taj što 2016. godinu smatramo jako zanimljivom za UHD s obzirom da napokon dolazi konkretan UHD sadržaj na UHD Blu-ray medijima, a koji će napokon pokazati što Ultra HD rezolucija i bolji pikseli doista mogu ponuditi korisniku.

forum-2015-statistika
Statistike foruma

Ove godine smo odlučili otvoriti novi YouTube kanal, a HD Televizijin kanal ostaviti za unboxing videe i priloge na hrvatskom jeziku. Prije godinu dana je HD Televizija YouTube kanal imao 1600 pretplatnika, a na današnji dan ih ima 2931. Prije godinu dana je ukupan broj pogledao bio 1.100.000, a danas 2.480.053.  TV Calibration with Darko je otvoren 25. travnja ove godine, donosi sadržaj na engleskom jeziku (recenzije, savjeti za podešavanje slike), a do danas je sakupio 800 pretplatnika i 267.729 pogleda.

paragraph-separator-divider

U 2016. godini ćemo nastaviti testirati televizore, no svakako očekujte i testove UHD Blu-ray reproduktora i UHD Blu-ray filmova. Očekujemo mnogo zanimljivosti koje će biti otkrivene već za 2 tjedna na CES sajmu u Las Vegasu, a s kojima ćemo se igrati tijekom 2016. godine.

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

7 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!