4K Ultra HDAudio-video uređajiHDRIFA - BerlinSajmovi elektronikeSamsung ElectronicsVijesti

Samsung nadograđuje SUHD i UHD televizore HDMI 2.0a sučeljem

samsung-suhd-js7200-header

Samsung je na IFA sajmu u Berlinu objavio kako će njegova SUHD i UHD linija televizora za 2015. godinu biti prva na tržištu s podrškom za novu HDMI 2.0a specifikaciju. Podsjetimo, HDMI 2.0a specifikacija je nužna za prikaz UHD HDR sadržaja koji će se nalaziti na UHD Blu-ray medijima.

Nadogradnja je potpuno besplatna za kupce SUHD i UHD televizora, navodi Samsung:

Samsung will issue a firmware update that will enable its 2015 SUHD and UHD TVs to display a broader library of High Dynamic Range (HDR) content now from external devices. HDR delivers a much higher level of contrast between light and dark to produce an image that is more realistic and closer to what the content creator imagined. The firmware update is available now at no additional cost to owners of 2015 Samsung SUHD and UHD TV’s.

Nadogradnja će biti dostupna i za Samsungove UHD televizore koji podržavaju HDR, ne samo za SUHD modele. To znači kako će i model JU7002, najslabiji s Peak Illuminator tehnologijom ove godine dobiti ovu besplatnu nadogradnju.

samsung-suhd-hdr

 

Podsjetimo, najnaprednija Peak Illuminator Ultimate tehnologija je na modelima serije 9 (JS9502 i JS9002), dok je Pro inačica na modelu JS8502. JU7502 i JU7002 imaju najosnovniju varijantu, no i dalje je njihovo LED pozadinsko osvjetljenje u stanju ostvariti veliku lokalnu svjetlinu slike.

Iako ova vijest veseli vlasnike spomenutih modela, jasno pokazuje kako su ranije generacije UHD televizora stvar prošlosti i za njih ovakvih nadogradnji neće biti. Tako će vlasnici prošlogodišnjeg modela poput HU8500 moći gledati UHD Blu-ray diskove (jer njihov One Connect box ima HDMI 2.0/HDCP 2.2 sučelje), no HDR metapodatke u signalu jednostavno neće vidjeti i sliku će prikazivati u standardnom dinamičkom rasponu.

Izvor: FlatPanelsHD

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

9 komentara

      1. Kako ne može :)!
        Može li što prije? O tome će ovisiti moja kupovina 55JU7002.
        Ima recenzija po raznim ino portalima, ali nije to to. Domaće je domaće. Ne razumiju oni nas niti mi njih :).

        1. OK, ovaj tjedan mi stiže pa ću tempirati za next week objavu. Sad sam sam prošao Tizen, daljinski itd. recenzija će se prvenstveno bazirati na kvaliteti slike i usporedbi s drugim modelima. Naravno, kalibracija je neizostavna :).

          1. Sjajno.
            U tome segmentu mislim da nas, zainteresovane za kupovinu, zanima okršaj između Samsung 55JU7002, Sony 55X8507C, LG 55UF8507 i možda Panasonic CX700. Svjestan sam da je to već uobičajen izbor između boljeg ugla gledanja i kontrasta, ali imao sam priliku zagledati ovaj Samsung i nije mi se činio “blijed” iskosa kao Sony npr. a ima sjajan kontrast.
            Mislim da su ovo televizori “gornjeg” segmenta za nas smtnike sa Balkana i da nam je potreban expert da nam jednostavno kaže koji bi on kupio u ovom izboru.

            Sad su najvaljeni i neki novi modeli koji bi mogli biti zanimljivi kao npr Philips 8600, Samsung JU6800 i Samsung JS8000, ali mislim da je to opet stpenica više u cjenovnom smislu. I ovih oko 1600-1800 eura za gore navedene modele je previše :).

            1. Da, to bi bio jako interesantan usporedni test, šteta što ga fizički ne mogu baš realizirati nego radim jedan ili max. 2 modela istovremeno. Budem probao doći do Sony 55X8507C, mene isto jako interesira kakav je pokraj Samsunga i LG-ja. Ovaj tjedan radim na LG 65EC970V testu, idući je JU7002 na redu :).

  1. Ne znam kolika ti je razlika u cijeni od JU7502, ali ti ovaj 7502 ima puno bolju sliku, boje. Usporedi ih u nekoj trgovini na nase signale ili donesi na USB, pa ces se uvjeriti.

    1. Razlika je značajna i već to ode tamo gdje ja nisam baš u finansijskoj mogućnosti. I za JU7000 bi se baš morao rastegnuti.
      Nisam baš zainteresovan ni za zakrivljeni display, koji bi u stvari trebao biti jedina razlika između ta dva modela. Oba su 8bit paneli bez nativno podržanog HDR i wide color gamuta. Ostalo je samo šminka i dojam koji daje zakrivljeni display. Step-up su JS modeli .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!