AndroidApple iOSMobiteli i tabletiSamsung ElectronicsVijesti

Samsung utrostručio prodaju i osvojio kinesko tržište pametnih telefona

China-Overtakes-Smartphones

Poduzeće Samsung Electronics je dosegnulo vrh kineskog tržišta pametnih telefona, po prvi put u 2012. godini. Koreanski tehnološki “div“ je gotovo utrostručio prodaju na najvećem svjetskom tržištu pametnih telefona. U 2012. godini, u Kini su prodali 30.06 milijuna pametnih telefona, što je veliki porast u usporedbi s godinom ranije kada su prodali 10.9 milijuna. Samsung sada drži 17.7% tržišta u Kini, te je u ostvario zapanjujuće brz uspon, obzirom da je ovo poduzeće tek 2009. godine počelo prodavati pametne telefone na kineskom tržištu.

Kineska kompanija Lenovo zauzela je drugo  mjesto sa tržišnim udjelom 13.2%, što je napredak od 4% u odnosu na 2011. godinu. Treće mjesto drži Apple sa 11% tržišnog udjela, a slijedi ga kinesko poduzeće Huawei Technologies sa 9.9% tržišnog udjela te Coolpad sa 9.7%. Finska Nokia se nalazi tek na sedmom mjesto u Kini sa samo 3.7% tržišta, što je značajna razlika u odnosu na 2011. godinu kad je imala 29.9% tržišnog udjela.

Unatoč dominaciji u Kini i trenutnoj poziciji jednog od najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona, još uvijek je za Samsung prerano za spavanje na lovorikama. Podaci pokazuju da je u četvrtom kvartalu prodaja Samsung telefona počela zaostajati za Appleom zbog jače potražnje za iPhone-om 5. U četvrtom kvartalu poduzeće Samsung Electronics zauzima 28.7% svjetskog tržišta pametnih telefona, mnogo manje od poduzeća Apple koje zauzima 42.7%. No, teško je usporediti direktnu prodaju zbog toga što se iPhone 5 pojavio na tržištu u rujnu čime je iskoristio blagdansko potrošačko ludilo, dok je Samsungov Galaxy SIII izašao na tržište u svibnju pa je moguće da je prodaja možda opadala jer su korisnici prvo htjeli vidjeti Galaxy SIV u ožujku.

Samsung će se u Kini morati oduprijeti napadima ambicioznih konkurenata kao što je Xiaomi, koji radi na izgradnji prepoznatljive marke i planira prodati 15 milijuna pametnih telefona ove godine. Osim toga, tu je i Lenovo iz kojeg su nedavno poručili da žele preuzeti Samsungov položaj vodećeg proizvođača pametnih telefona u Kini.

Izvor: TechCrunch

Adsense

Ana Vrbanc

Ne pije kavu. U slobodno vrijeme čita specifikacije mobitela, broji piksele na televizorima i obožava nogomet.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!