Home » Mobiteli i tableti » Android » Samsung utrostručio prodaju i osvojio kinesko tržište pametnih telefona

Samsung utrostručio prodaju i osvojio kinesko tržište pametnih telefona

China-Overtakes-Smartphones

Poduzeće Samsung Electronics je dosegnulo vrh kineskog tržišta pametnih telefona, po prvi put u 2012. godini. Koreanski tehnološki “div“ je gotovo utrostručio prodaju na najvećem svjetskom tržištu pametnih telefona. U 2012. godini, u Kini su prodali 30.06 milijuna pametnih telefona, što je veliki porast u usporedbi s godinom ranije kada su prodali 10.9 milijuna. Samsung sada drži 17.7% tržišta u Kini, te je u ostvario zapanjujuće brz uspon, obzirom da je ovo poduzeće tek 2009. godine počelo prodavati pametne telefone na kineskom tržištu.

Kineska kompanija Lenovo zauzela je drugo  mjesto sa tržišnim udjelom 13.2%, što je napredak od 4% u odnosu na 2011. godinu. Treće mjesto drži Apple sa 11% tržišnog udjela, a slijedi ga kinesko poduzeće Huawei Technologies sa 9.9% tržišnog udjela te Coolpad sa 9.7%. Finska Nokia se nalazi tek na sedmom mjesto u Kini sa samo 3.7% tržišta, što je značajna razlika u odnosu na 2011. godinu kad je imala 29.9% tržišnog udjela.

Unatoč dominaciji u Kini i trenutnoj poziciji jednog od najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona, još uvijek je za Samsung prerano za spavanje na lovorikama. Podaci pokazuju da je u četvrtom kvartalu prodaja Samsung telefona počela zaostajati za Appleom zbog jače potražnje za iPhone-om 5. U četvrtom kvartalu poduzeće Samsung Electronics zauzima 28.7% svjetskog tržišta pametnih telefona, mnogo manje od poduzeća Apple koje zauzima 42.7%. No, teško je usporediti direktnu prodaju zbog toga što se iPhone 5 pojavio na tržištu u rujnu čime je iskoristio blagdansko potrošačko ludilo, dok je Samsungov Galaxy SIII izašao na tržište u svibnju pa je moguće da je prodaja možda opadala jer su korisnici prvo htjeli vidjeti Galaxy SIV u ožujku.

Samsung će se u Kini morati oduprijeti napadima ambicioznih konkurenata kao što je Xiaomi, koji radi na izgradnji prepoznatljive marke i planira prodati 15 milijuna pametnih telefona ove godine. Osim toga, tu je i Lenovo iz kojeg su nedavno poručili da žele preuzeti Samsungov položaj vodećeg proizvođača pametnih telefona u Kini.

Izvor: TechCrunch

About Ana Vrbanc

Ne pije kavu. U slobodno vrijeme čita specifikacije mobitela, broji piksele na televizorima i obožava nogomet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

TCL 55EP680 na testu – Dolby Vision i HDR10+ podrška zaokružena Android TV 9 platformom

Na test smo dobili TCL-ov novi model televizora koji se pojavio na našem tržištu. Radi ...

samsung-49-nu7172-header

Samsung 49NU7172 (NU7100) Ultra HD Tizen OS 4.0 TV – recenzija

Nakon LG-jevog C8 OLED TV-a, na test nam je stigao predstavnik Samsungove NU7100 serije – model ...