Audio-video uređajiStudijeVijesti

Istraživanje: većina korisnika gleda televiziju i tipka po mobitelu istovremeno

Američke kompanije Razorfish i Yahoo provele su zajedničku anketu vezano uz korisnike mobilnih uređaja u SAD-u. Rezultati ankete otkrivaju kako je pretraživanje po mobitelu za vrijeme gledanja televizije postalo nezaobilazan dio iskustva gledanja televizije. Više detalja u nastavku..

80% ispitanika reklo je da redovito koriste mobilne uređaje dok gledaju televiziju, gdje 70% od tih multitaskera plešu tango na dva ekrana najmanje jednom tjedno te 49% njih svakodnevno to radi. Dok 60% multitaskera provjerava svoje mobitele jednom ili dvaput tijekom gledanja TV-a, 15% ih kaže da pretražuju po mobitelu cijelo vrijeme.

Prema riječima potpredsjednika Razorfisha Jeremy Lockhorna, multitasking, s jedne strane, može potpuno odvraćati pozornost od gledanja televizije, dok s druge strane, daje privrženijeg gledatelja koji strastveno preko mobitela traži dodatne sadržaje vezano uz ono što trenutno gleda na televiziji.

Točno 38% ispitanika je reklo da im mobilni uređaji poboljšavaju iskustvo gledanja TV-a, dok je isti postotak izjavio da im povezani uređaji prilično odvraćaju pozornost od gledanja. Reality programi, vijesti, komedije, sportska događanja i prehrambena industrija su sadržaji koji najviše inspiriraju multitasking.

Jasno je da gledatelji uglavnom koriste svoje mobilne uređaje za ono što im najbolje ide – komunikaciju. 94% njih direktno kontaktira druge putem SMS-a, e-maila, glasovnih poruka, socijalnih mreža ili na neki drugi način. Međutim, 60% od tih multitaskera istražuje dodatne sadržaje, iako 44% tog sadržaja nema veze s onim što trenutno gledaju, dok 38% ima veze sa sadržajem na TV-u.

Zanimljivo je da 57% korisnika tableta istražuje sadržaj vezan uz ono što se trenutno gleda na TV-u.

Lockhorn predlaže trgovcima sinergiju između televizora i mobitela, povezujući sadržaje na mobilno-optimiziranim web stranicama sa sadržajima na televizorima, osobito ako je riječ o emisijama uživo.

Na kraju krajeva, koliko multitasking može odvratiti pozornost od gledanja televizije, toliko može pomoći oglašivačima i marketinškim tvrtkama u shvaćanju koje su preferencije potrošača prilikom gledanja ili čak kupnje sadržaja preko malih i velikih ekrana.

Izvor: MediaPost

Adsense

Igor Hlušička

Ljubitelj prirode, glazbe i zdravog života. Uvijek sam otvoren za nove spoznaje i mogućnosti pomoću kojih razvijam vlastitu svijest o okružju u kojem se nalazim. Nastojim biti pozitivan i raditi ono što volim, ali se trudim ulagati i u one aspekte života koji mi prirodno ne idu od ruke, jer vjerujem da onda višestruko ulažem u sebe. Životni zadovoljstvo nalazim u zvukovima akustične gitare koja očarava mogućnostima koje nudi.

Povezani tekstovi

4 komentara

    1. Meni se podaci čine prilično vjerodostojima. Dok gledam televiziju u pauzi za reklame znam pogledati mail i Facebook, a dok sam jedno vrijeme koristio tablet znao sam i češae pogledati kakav info na netu. Mislim da ae i nakon što se pametni televizori udomaae ovaj trend se nastaviti jer ipak nije neka fora čitati privatne poruke i s nekim se dopisivati na velikom ekranu koji gleda više osoba.

  1. Jos samo fali statistiko o tome koliko gledalaca cacka nos dok gleda tv, samo jedna u nizu glupih, i nepotrebnih statistika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!