Audio-video uređajiIFA - BerlinPanasonicSajmovi elektronikeVijesti

IFA 2014: Panasonic predstavio nove Ultra HD televizore

panasonic-ifa-2014-header

Japanski Panasonic je novinarske dane na IFA sajmu u Berlinu iskoristio za predstavljanje novih Ultra HD televizora kojima će proširiti aktualnu ponudu. Među novim modelima nalaze se kompanijin do sada najpovoljniji Ultra HD model AX630, novi model visoke klase AX900, te premium model X940.

AX630 – kompanijin najpovoljniji Ultra HD televizor

panasonic-ax630

Kao i ostali proizvođači, tako i Panasonic lansira povoljnije Ultra HD modele s ciljem pokrivanja što većeg dijela tržišta. Novi AX630 model krasi rezolucija panela od 3840 piksela u 2160 linija, LED pozadinsko osvjetljenje, 1200 Hz (BLS) osvježavanje zaslona i tzv. Briliant Contrast za širok dinamički raspon slike. Unutar tankog okvira naći će se 102, 122 ili 140 cm veliki ekran, što možda nisu gigantske dijagonale na kojima bi Ultra HD sadržaji došli to posebnog izražaja, no za one koji razmišljaju o PC-monitor primjeni, mogli bi biti zanimljivi.

AX630 će također biti opremljen i s proizvođačevom Smart TV platformom, a koja uključuje my Stream (preporuke sadržaja ovisno o navikama korisnika), TV Anywhere (prijenos TV sadržaja na mobilne uređaje, čak i van doma), te Voice Assistant (upravljanje funkcijama televizora putem glasa).

USB podrška za multimediju, DLNA, Remote 2 aplikacija za mobilne telefone i sve ono na što smo se navikli od Panasonicovih Smart Viera televizora, biti će uključeno i u ovaj model.

Na kraju, Panasonic svoj najslabiji model neće zakinuti za HDMI 2.0 priključak kompatibilan s 4K 60p sadržajima, kao i HDCP 2.2 protokolom.

Specifikacije AX630 modela:

 • Ultra HD LED TV with 1200Hz (BLS) – high-speed 4K panel for brilliant, smooth motion picture quality and 3D
 • Slim Bezel Design in 40”, 48” and 55”
 • Brilliant Contrastrevel in a thrilling viewing experience with high brightness, great black levels and rich depth
 • TV Anywhere – your entertainment, from the TV to your Web-enabled mobile device, even outside the home
 • my Stream – enjoy content recommended to match your preferences, easily via an intuitive interface
 • Voice Assistant – simply use your voice to control the TV, search through your media or browse the Web

AX900 – Panasonicov UHD LCD televizor s najboljom slikom do sada

panasonic-ax900

Za one koji žele najbolju kvalitetu slike, ove jeseni neka obrate pažnju na AX900 seriju. Dostupna u veličinama od 140 cm, odnosno 165 cm, AX900 serija bi trebala ponuditi bolju kvalitetu slike od postojećeg top modela, AX800, a kao glavna prednost iznosi se posebno optimirano direktno LED pozadinsko osvjetljenje s lokalnim zatamnjenjem (tzv. Full-array Local Dimming, FALD). Panasonic navodi da se radi o njegovom jedinstvenom Local Dimming Ultra zatamnjenju slike, a kod kojeg bi tzv. efekt aureole trebao biti mnogo bolje kontroliran. Evo dijela službenog priopćenja na temu:

In order to deliver best-in-class black performance, the AX900 uses a Direct LED with full-array local dimming complemented with Panasonic-unique Local Dimming Ultra technologies. Other full array local dimming systems suffer from a ‘halo’ effect around moving bright objects because their local dimming fields lack sufficient brightness control or are either entirely on or off. The AX900 analyses the incoming video signal not in traditional 3 x 3 matrices, but across 5 x 5 matrices of local dimming fields and adjusts the brightness level of each individual field by extremely fine degrees (i.e. not just on/off), providing smooth motion of bright objects, a high contrast ratio, deep, rich blacks and extremely fine gradation which retains detail even in the darkest scenes.

Dakle, Panasonic bi svoje lokalno zatamnjenje trebao mnogo finije kontrolirati i ne ga svoditi na puko paljenje i gašenje zona ovisno o tome ima li u njima sadržaja ili ne. Do sada smo imali prilike vidjeti veliki broj rješenja no čak niti ona s najvećim brojem zona (npr. Toshiba 55ZL1 s 512 zona ili Philipsovi modeli serije 9) nisu mogli riješiti problem varijacija u svjetlini ovisno o sceni. Čekamo jesen i prve uzorke da provjerimo Panasonicove tvrdnje…

Pitanje kontrasta se nekako uvijek prvo postavlja kada su novi televizori u pitanju, no što je s bojama?

Panasonic tvrdi da je i to pitanje “safe and sound” i da će vlasnici AX900 modela moći uživati u prikazu boja kakve su holivudski redatelji zamislili. Inženjeri AX900 modela su blisko surađivali s profesionacima iz Panasonic Hollywood Laboratoriesa, te po prvi puta implementirali sustav za upravljanje bojama kakav se koristi na profesionalnim monitorima.

To achieve this Panasonic has adopted colour management technologies which have until now have only been used to the same degree by professional studio monitors, such as our professional-standard 3D Look Up Tables with 8000 registry points which allow us to calibrate colour reproduction at extremely fine brightness steps meaning that colour is reproduced accurately at any brightness level.

Panasonic time postaje prva kompanija koja je iskoristila ovu profesionalnu tehnologiju na televizorima za potrošačko tržište.

Uz navedeno, AX900 će koristiti tzv. Ultra Bright Panel za iznimno veliku svjetlinu i impresivan dinamički raspon slike.

Smart TV funkcije:

AX900 je Panasonic prvi televizor koji će koristiti quad-core Pro5 super-high speed procesor za još bolje performance Smart TV platforme i “Beyond Smart” funkcionalnosti. Navodi se da je poboljšana i “my Stream” funkcija, kao i korisničko sučelje i thumbnail prikaz video materijala.

Lista mogućnosti uključuje još i HDMI 2.0 i DisplayPort priključke, podršku za H.265 (HEVC) dekodiranje, kao i podrška za Netflixov/Amazonov 4K streaming.

Ne znamo za vas, no nama sve ovo zvuči jako dobro i jedva čekamo priliku isprobati novi top model.

Specifikacije AX900 modela:

 • Ultra HD LED TV with 3000Hz (BLS) – superior highest-speed panel for amazing images, motion clarity and 3D
 • Premium Furniture Design, available in 65” and 55” screen sizes
 • Local Dimming Ultra – highest class of dimming delivers dynamic images with deepest blacks and ultra whites4K THX Certified – Experience stunning 4K content, just as the directors intended
 • 4K Studio Master Drive – for more accurate colour and richer, smoother gradation at virtually any brightness
 • Studio Master Colour – The wide colour gamut is able to reproduce colours accurately and faithfully
 • Quad Core Pro5 – powerful processor, with HEVC decoder, for next-generation 4K entertainment and ultimate images

 Panasonic X940 – 216 cm čistog Ultra HD užitka

panasonix-x940-uhd

Što je veći ekran to je bolji Ultra HD – tvrdi Panasonic, a i mi se s time u potpunosti slažemo (ako je i sadržaj na tom nivou). X940 predstavlja najveći proizvođačev Ultra HD televizor do danas, opremljen LCD ekranom s LED pozadinskim osvjetljenjem, 2000 (BLS) osvježavanjem, 4K Intelligent Frame Creation tehnologijom i Local Dimming Pro zatamnjenjem slike. Uz 4K Studio Master Drive, X940 bi trebao pružiti precizne boje, bogatije i glađe gradacije i više detalja u sjenama na svim svjetlinama. Kompanija navodi i tehnologije imena 3D Colour Management System (Super Chroma Drive) i Black Gradation Drive za brigu o kompenzaciji svjetline u elementima koji su u zatamnjenim dijelovima slike.

X940 će također posjedovati HDMI 2.0 priključak, kao i DisplayPort 1.2a. Smart TV platforma prilagođena za Ultra HD panel će također biti implemenirana.

Specifikacije X940 modela:

 • Ultra HD LED TV with 2000Hz (BLS) – exceptionally fast panel for impressive motion picture quality and 3D
 • Quad Core Pro5 – powerful processor, with HEVC decoder, for next-generation 4K entertainment and ultimate images
 • Local Dimming Pro – enjoy added dynamics with robust blacks and delicate gradation
 • 4K Studio Master Drive – for more accurate colour and richer, smoother gradation at virtually any brightness
 • TV Anywhere – your entertainment, from the TV to your Web-enabled mobile device, even outside the home
 • my Stream – enjoy content recommended to match your preferences, easily via an intuitive interface
 • Info Bar – walk by the TV in standby and immediately get the time, weather and more
 • Studio Master Colour – for vividly colourful images from a wide colour gamut

Osim Ultra HD televizora, Panasonic će također na IFA-i predstaviti 4K rješenja za profesionalce poput video kamera, opremi za digital signage, te tablete.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!