4K Ultra HDAnalize tržištaVijesti

Svaki drugo kućanstvo će do 2020. imati UHD televizor

philips-7800-uhd

Trebao nam ili ne, Ultra HD nezaustavljivo povećava svoj udio na tržištu televizora. Tako nove statistike govore kako će gotovo pola kućanstava (48%) SAD-a do 2020. posjedovati UHD televizor, što je porast od gotovo 900% u odnosu na 2015., kada je udio bio 5%.

Jaku penetraciju UHD TV-a će odmah poslije SAD-a pratiti zemlje Zapadne Europe (oko 43% udjela 2020.), dok će Azija-Pacifik, Centralna i Latinska Amerika, te Centralna i Istočna Europa do 2020. imati oko 20% UHD televizora u domaćinstvima. Najmanje prodiranje s manje od 10% će imati zemlje Srednjeg Istoka i Afrike.

Strategy Analytics UHD Chart
Source: Strategy Analytics (PRNewsFoto/Strategy Analytics)

Stanovništvo SAD-a ima veliki apetiti za televizore vrlo velikih dijagonala, što je jedan od ključnih faktora jakog porasta UHD-a u toj regiji, navodi Strategy Analyst. Više od 80% isporučenih UHD televizora u 2015. su bili modeli s 50-inčna ili većom dijagonalom ekrana, a procjenjuje se da će do 2020. godine velike dijagonale sačinjavati više od 50% udjela u cjelokupnoj prodaji UHD TV-a.

Premda je sasvim jasno da Ultra HD nema prevelikog smisla na malim ekranima koji se gledaju s “tradicionalnih udaljenosti”, do 2020. godine bi svi 40-inča ili veći televizori trebali biti UHD. To znači kako će Full HD ostati isključivo dostupan na modelima malih dijagonala i – u niskim klasama (serije 5 i niže).

Rezultati Strategy Analysta ne uzimaju u obzir dodatne pogodnosti koje nam je konkretno od ove godine UHD donio – UHD Premium certificirane modele, više boja, podršku za HDR, HEVC, VP9 i ostale tehnologije. Premda već ove godine i u modelima serija 6/7 susrećemo “HDR spreman” navode, realnost je kako će proći barem 2 godine dok prava podrška ne stigne među cijenom prihvatljivije modele. Za one koji žele već ove godine najbolje iz svijetu UHD Blu-raya, jedini izbor su modeli visoke klase.

Izvor: TWICE

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. genijalan zakljucak (originalnog) autora. Mislim, FHD se prakticki prestaje proizvoditi, ovi koje imamo ce krepati do 2020 i naravno de ce onda vecina preci na UHD kad drugog nema.
    klap klap klap
    Kad bi bar mene netko htio platiti za takva opsezna istrazivanja sa neizvjesnim rezulatom……

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!