4K Ultra HDKalibracijaVijesti

Prvi testovi pokazali: Samsungov zakrivljeni OLED TV ima izvrsnu sliku, no nije najbolji izbor za igrače

heron-wilkinson-samsung-ole

Prvi OLED televizori su se pojavili u trgovinama, no detalja o njihovim performansama gotovo da i ne postoji s obzirom da se testni uzorci nisu još počeli distribuirati novinarima i entuzijastima koji bi provjerili njihove performanse. Ipak, uspjeli smo pronaći video zapis provjere tvorničkih postavki slike, kalibracije i mjerenja ulaznog kašnjenja, provedenog od strane stručnjaka Scotta Wilkinsona i Roberta Herona na Samsungovom KN55S9 OLED televizoru.

Scott Wilkinson je online urednik na HomeTheaterHiFi.com, te je poznat po svojim Home Theater Geeks emisijama u kojima intervjuira osobe koje stoji iza modernih tehnologija, recenzente i stručnjake u svojim područjima. Osim toga, Scott je stručnjak u kalibraciji, te uz godine iskustva sve testove vrši sa samim vrhom testne opreme, a koji uključuje Konica Minolta CS-200 Chroma Meter i SpectraCalov CalMan softver.  Robert Heron je također kalibrator i uz Patricka Nortona voditelj emisije HD Nation u kojoj redovno educira i informira o novostima o uređajima za kućna kina.

Scott i Robert su u 175. nastavku Home Theater Geeks emisije odlučili sjesti ispred Samsungovog zakrivljenog OLED televizora koji je kupio njihov prijatelj, dobitnik nagrade Emmy, Leo Laporte, te napraviti kalibraciju i ujedno sve to dokumentirati kamerom. Cijeli proces kalibracije možete pogledati na YouTubeu, a ovdje ćemo ukratko prokomentirati rezultate koji su proizašli iz analize.

Samsungov OLED televizor je u Movie predlošku pokazao izvrsne rezultate i to u praktički svim segmentima koji su analizirani. Kontrast je očekivano bio beskonačan, odnosno crna boja je bila doista crna, te se u zamračenoj prostoriji mogao vidjeti samo sadržaj koji bi se treba vidjeti – crne trake kod CinemaScope formata su bile posve neprimjetne, kao i potpuno crne regije unutrašnjosti broda na početku filma Gospodar i Ratnik. S druge strane, svjetlina slike je iznosila 60.8 fL, što je preračunato u kandele po metru kvadratnom 208 cd/m2. Radi se o velikoj svjetlini koja je prihvatljiva za uvjete s mnogo ambijentalnog svjetla, prvenstveno za gledanje po danu, dok u zamračenim uvjetima je prevelika i umara oči. Za mračne uvjete se obično uzimaju vrijednosti 30 do 40 cd/m2, što odgovara rasponu od 100 do 140 cd/m2.

samsung-oled-promo

Greške u bojama su bile minimalne uz tek malo pojačanu zelenu i potisnutu plavu, te se uz dostupne kontrole koje Samsung nudi (podešavanje u dvije i 10 točaka) mogu uspješno smanjiti ispod vrijednosti 3, što je jamstvo da će siva biti siva i da će crno-bijeli filmovi imati samo nijanse sive (bez Christiana Greya, op.a.). Gamma karakteristika je nešto niža nego što propisuju standardi, no ne toliko niža da bi negativno utjecala na percepciju slike. Obično se cilja na vrijednost 2.2, odnosno za potpuno mračne uvjete 2.4. Gamma označava koliko će se brzo zaslon “podizati” iz crne boje kako raste svjetlina, te sukladno tome kakav će biti kontrast slike i eksponiranost detalja. Raspon boja je vrlo precizan u skladu sa standardom Rec.709 po kojem se stvaraju filmovi, što nam je jako drago vidjeti jer pokazuje nakanu proizvođača da ne preuveličava boje nego da ih pokaže upravo onakve kakve trebaju biti. Manja odstupanja crvene boje se lako mogu riješiti putem dostupnih kontrola, što u videu kalibratori nisu napravili jer su odstupanja bila mala, a prebacivanjem iz Auto u Custom opcije za boje su se sve boje pomaknule i proces podešavanja bi se odužio. Kalibratori također nisu napravili provjeru slike u 3D-u.

rgb-balance
Mala odstupanja u RGB balansu s nešto izraženijom zelenom bojom.

Više detalja o procesu kalibracije možete pogledati u cijelom videu, a ovdje ćemo samo još prokomentirati ulazno kašnjenje, proces koji je Robert Heron izmjerio putem Leo Bodnarovog Lag Testera, istog onog uređaja koji i HD Televizija koristi u testiranjima. Ulazno kašnjenje je mjera u milisekundama, a koja govori koliko slika na ekranu kasni od trenutka kada je poslana u televizor. Prihvatljiv rezultat se smatra vrijednost manja od 40 ms i moderni LCD-i i plazme u većini slučajeva mogu u barem jednom predlošku postići tako malo kašnjenje. Kod testiranog Samsungovog OLED-a, u predlošku za igrače kada je najviše procesora za sliku isključeno, rezultat je bio velikih 81.6 ms, što je kašnjenje koje se uočava i kod najobičnijeg pomicanja kursora po zaslonu u Windowsima, a ne samo u igrama gdje kašnjenje mora biti minimalno da se ne uočava. Van predloška za igrače kašnjenje je bilo dodatnih 100 ms, što sugerira kako je u pozadini aktivno mnogo procesa, više nego što je slučaj kod prosječnog LCD-a i plazmi. S obzirom da se radi o prvog generaciji OLED-a, ova vrijednost će zasigurno padati i dok dođe do cjenovnog razreda koji je prihvatljiv većem krugu ljudi, vjerujemo da će biti na razini modernih LCD-a.

inputlag-samsung-oled

Ono što jest na kraju važno istaknuti jest kako dobiveni rezultati nisu 100% sigurni s obzirom da kalibracijska oprema još nije verificirana za OLED zaslone s obzirom da isti još nisu stigli u tvrtke poput SpectraCala, a koji bi onda mogao napraviti testove i provjeriti koliko je njihov softver i podržana oprema objektivna u mjerenju. Bez obzira na to, prvi rezultati impresioniraju i iako greške u bojama i nijansama sive i dalje postoje, minimalne su i smetati će tek korisnicima koji žele najbolju sliku koju njihov televizor može pružiti. Svakako je lijepo vidjeti što je prvi OLED televizor po preciznosti slike na razini zadnjih generacija plazmi i LCD-a, što redovno potvrđuju naši testovi, a u kojima se više ne vide ogromna odstupanja od ciljanih vrijednosti kao što je to bilo prije 3 ili više godina. Samim time, OLED kreće s vrlo kvalitetnim temeljima, a na koje će se u narednim generacijama samo nadograđivati tehnologije poput Ultra HD-a, šireg raspona boja prema Rec.2020 standardu, bolja trodimenzionalnost prikaza bez 3D naočala, kao i druge novosti koje donosi budućnost.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

3 komentara

  1. ja bi rekao da je tu najvažnije da televizor ne bude kvarljiv, tj da se tijekom vremena kvaliteta slike ne degradira. Također bi volio vidjeti manje diagonale ekrana sa oled tehnologijom,kao i monitore za pc. Jer lcd tehnologija u tom segmentu trenutno nema alternativu pa se svi moramo pomiriti sa lošim prikazom crne boje na svojim laptopima, pc monitorima i manjim lcd televizorima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!