4K Ultra HDAudio-video uređajiSony (Japan)Video kamere i fotoaparatiVijesti

Sony FDR-AX33 4K Ultra HD Handycam – 4K za 1K dolara

Sony FDR-AX33-1

Prije samo par godina UHD rezolucija bila je rezervirana samo za high-end produkciju i većinom filmski svijet. Kamere su bile rijetke, filmski projektori još rijeđi, a televizori nepostojeći. Za 2015. godinu može se reći da označava prelazak UHD akvizicije iz specijalnih namjena i prezentacija na široko dostupnu i kućnu upotrebu. Uz sada već ozbiljan izbor UHD televizora na tržištu, Sony je na ovogodišnjem CES sajmu u Las Vegasu bitno približio UHD masama, kako s Action Cam 4K tako i sa ovom novom kompaktnom kamerom dizajniranom za širu namjenu.

AX33 koristi već isprobanu i prilično optimiziranu formulu iz prošle serije – kvalitetno i kompaktno kućište, vrlo dobru Zeiss optiku i odličnu stabilizaciju slike. Iz iskustva sa prošlom serijom sjećamo se najbolje stabilizacije slike koju smo ikad vidjeli na kompaktnoj kameri. Naime, Sony je dizajnirao cijeli optički blok, objektiv i senzor, tako da “pluta” na jednoj zajedničkoj osovini unutar kamere uz odlične rezultate, i ništa približno nismo vidjeli niti u jednoj kameri drugog proizvođača. 1/2.33″ senzor implementiran je u elegantnom malom crnom kućištu i generira 3840×2160 video koji se pohranjuje u XAVCS formatu u 100Mb/s.  Zeiss Vario Sonnar optika sa T* premazom i 10x optičkim zoomom osigurava da 8.2 miliona piksela zabilježi što detaljniju i vjerodostojniju sliku.

Sony FDR-AX33-2

Kamera je oko 30% manja od prošlogodišnjeg i skupljeg modela AX100 koji je također sposoban za 4K video, no korisno je navesti da AX100 posjeduje bitno veći 1″ senzor, što omogućuje bolje performanse u dinamičkom rasponu i kvaliteti boja. Unatoč tome, evidentno je da Sony iz godine u godinu ne razočarava razvijajući naprednije i bolje senzore i vrlo vjerojatno niti ova kamera neće razočarati one korisnike kojima je prvenstveno namijenjena. Za ciljanu cijenu od $999 dolara, kućne snimke u ultra visokoj rezoluciji sada su puno dostupnije, i tehnologija je spremna za vrijedne privatne uspomene u budućnosti pune detalja iz prošlosti.

Minuta Ultra HD videa zauzimati će 750 MB, a sat vremena 45 GB.

Za nove korsinike UHD tehnologije i one koji to ciljaju uskoro postati, bitno je napomenuti da uz 100 Mb/s najjefitnije memorijske kartice otpadaju u startu i prilično brzo se topi prostor na memorijskoj kartici. Koliko brzo ? Minuta ovog videa zauzimati će 750 MB, a sat vremena 45 GB. Za one koji se ne žele vratiti u doba capturinga sa video traka u kontekstu utroška vremena, brze kartice i USB 3 čitači biti će nužni.

Za kreativce vrlo jaka grafička je nužan element i prosječni komputeri nisu dovoljni na nesmetani UHD editing h.264 videa.  Za ostale koji samo žele sačuvati uspomene u visokoj rezoluciji tu je vesela vijest – vaši UHD TV uređaji vrlo vjerojatno će nativno podržavati UHD formate s vaših kamera. Zanimljivo je da trenutno u Hrvatskoj još nije šire dostupan niti kvalitetan HD signal a privatni korisnici od ove godine mogu uživati u UHD kvaliteti kućnih snimaka s vlastitih kamera i na vlastitim televizorima, bez utjecaja TV mreža i kabelskh providera.

Kapa dolje, Sony.

Link na službenu stranicu >>

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!