LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Samsung 32M4002 HD Ready TV – recenzija

samsung-32m4002-header

Da, dobro ste pročitali. Test HD Ready televizora na samom kraju 2017., godine u kojoj se sve vrtjelo oko Ultra HD-a, mnogobrojnih HDR formata i živopisnih boja. No mi se vraćamo LCD TV-u nativne rezolucije 1366×768 piksela. Zadnji put smo testirali HD Ready televizore ni više ni manje nego 2012., dakle prije punih 5 godina. No bez obzira na to, iz oznake modela može se uočiti kako se radi o televizoru iz 2017 lineupa, dakle još uvijek se takvi modeli proizvode i tržište za iste itekako postoji. Što će vam Full HD, a kamoli Ultra HD na televizoru 80 cm ili manje dijagonale? Posebno ako se radi o televizoru za kuhinju, vikendicu ili spavaću sobu, veća rezolucije niti nije potrebna.

32M4002 je najniže rangiran Samsungov televizor za 2017. godinu i opremljen tek osnovnim funkcijama u plastičnom kućištu kvalitete koja je očekivana s obzirom na cijenu od oko 1.700,00 kn.

8-bitni VA LCD zaslon 16:9 formata rezolucije 1366 piksela u 768 redova baziran je na VA tehnologiji s LED pozadinskim osvjetljenjem smještenim u donji okvir (edge LED). Zaslon je polu-sjajne teksture te umjereno prigušuje refleksije ambijentalnog svjetla.

Okvir je sjajne teksture crne boje s otisnutim imenom proizvođača u sredini donjeg okvira. Postolje se sastoji od dvije plastične “noge” čime Samsung prati moderne trendove čak i na najpovoljnijem modelu. Iskreno, radije bismo vidjeli klasično postolje u centru s obzirom da nudi veću fleksibilnost pri postavljanju na razne police i stoliće. Televizor je također moguće montirati na zid.

samsung-32m4002-connectors
Priključci

Od priključaka televizor nudi dva HDMI-ja u verziji 1.4, jedan USB (5 V, 0.5 A), antenski ulaz, Toslink, Common Interface (CI), te analogne cinch ulaze za video i audio. Dobra je odluka što su priključci koje ćete najvjerojatnije koristiti (HDMI, USB i antenski) smješteni bočno za lakši pristup.

Uz televizor dolazi klasični daljinski upravljač na koji se nije teško naviknuti s obzirom na dobru organizaciju funkcija i kompaktni dizajn. Direktna tipka za pozivanje multimedijalnog reproduktora veliki je plus za one koji planiraju često koristiti navedenu funkciju.

samsung-32m4002-remote

32M4002 navodno posjeduje analogne i DVB-T/T2/C zemaljske i kabelske prijamnike s podrškom za HEVC (H.265) tip signala.  Navedenu podršku u praksi ne možemo potvrditi jer smo preko antene u zapadnom dijelu Zagreba pronašli tek 13 programa, bez ijednog u DVB-T MPEG-4 sustavu, odnosno bez Testiraj Me! testnog kanala koji emitira u HEVC sustavu kompresije. Iako je ranije bilo najavljeno jasnije označavanje ugrađenih prijamnika za televizore za 2017. godinu, to se nije dogodilo. Kontaktirali smo Samsung za pojašnjenje situacije s obzirom da na službenoj stranici preciznih podataka nema:

samsung-32m4002-prijamnici
Izvor: Samsung.com/hr

Ažuriranje 02.01.2017.:

Iz Samsunga smo dobili potvrdu kako “32M4002 ima DVB-T2, ali nije dostupan HEVC”.

Kakvu kvalitetu slike od ovog televizora možete očekivati? Uz sitna podešavanje sasvim pristojnu i to bez ikakve napredne kalibracije. Za početak, televizor nudi tri predloška s različitih karakteristikama slike: Dynamic, Standard i Movie. Tu je još i Game način rada, no isti se aktivira putem System -> General izbornika i nema previše smisla na ovom televizoru jer je kašnjenje (input lag) jednak kao i u Movie modu, a slika je daleko manje precizna što se boja tiče.

Što se preciznosti slike tiče, Dynamic i Standard su očekivano vrlo loši, dok je Movie sasvim solidno podešen s iznenađujuće preciznim bojama. Televizor prekriva preko 97% Rec.709 raspona boja uz prosječnu ColorChecker grešku od 3.25 (kalibrirano stanje se smatra kad je vrijednost manja od 3).

samsung-32m4002-colorchecker_movie-default
ColorChecker – tvornički Movie

Tvornički slika ima malo preizraženu plavu komponentu u Movie modu, no njena dominacija je ujednačena od tamnih do svijetlih nivoa tako da nema varijacija koje bi dodatne kvarile dojam, posebno kod gledanja crno-bijelih filmova.

Kontrast je iznenađujuće nizak s obzirom na korišteni VA tip LCD panela. Pri svjetlini od 200 cd/m2, crna boja je iznosila 0.22 cd/m2, što daje ANSI kontrast od tek 912:1 – vrijednost koja je na razini IPS panela. VA paneli obično imaju tri do četiri puta veći kontrast, no ovdje se očito radi o panelima slabijih performansi što se kontrasta tiče. S obzirom na veličinu ekrana i ciljanu primjenu, ovo nije veliki nedostatak.

Televizor smo kalibrirali putem CalMAN 2017 Ultimate for Business softvera, SpectraCal C6 kolorimetra i Murideo Fresco SIX-G izvora signala (YPbPr 4:2:2, 1080p60). 32M4002 nudi osnovne kontrole za kalibraciju, a koje uključuju podešavanje vršne svjetline neovisno o razini crne i bijele boje (Backlight kontrola), ugađanje gamme i balansa bijele boje u dvije regije. Sustav za kalibraciju boja ne postoji, već se samo nude Auto i Native opcije.

Bez obzira na izostanak naprednijih kontrola, 32M4002 smo uspješno kalibrirali uz bitno poboljšanje ionako solidnih tvorničkih karakteristika u Movie predlošku. Tako smo nakon kalibracije dobili solidan balans bijele uz grešku preko vrijednosti 3 samo na 10%, odnosno preko 2 na 100%.

samsung-32m4002-calibration
Samsung 32M4002 – pregled kalibracije

Ostale vrijednosti su bile odlično ujednačene uz greške koje su bile manje od 1.5. Čak i bez ikakvih opcija za podešavanje boja, ColorChecker se značajno poboljšao pa je prosječna greška pala na 2, a maksimalna iznosila 3.5 (tvornički 5.68):

samsung-32m4002-colorchecker_movie-calibrated
ColorChecker nakon kalibracije

Postavke i savjete vezane za sliku nakon kalibracije možete pronaći na slijedećem linku.

U praksi je slika bila solidne kvalitete, uz prikaz boja koji je doista iznenađujuć s obzirom na cjenovnu klasu. Boje su prirodne, dobro zasićene i odlično prikazuju originalnu video informaciju. Jasno, bitno je ekran gledati frontalno jer inače boje gube na zasićenosti, a crna dobiva još izraženiju plavu komponentu.

Stabilna gamma kao i dobar balans bijele boje jamstvo su da su kadrovi pravilno eksponirani i balansirani što se temperature slike tiče. Nakon odgledanih nekoliko nama poznatih video zapisa, doista nemamo prigovor na prikaz boja 32M4002 televizora.

samsung-32m4002-ISF-girls
ISF cure izgledaju i više nego dobro na ovom televizoru

Televizor ne posjeduje opcije za interpolaciju slike, što znači da nije moguće učiniti da 24p sadržaji izgledaju kao da su snimani video kamerom, odnosno u većem broju sličica. S druge strane, kako se radi o 60 Hz VA panelu, pokretna rezolucija je niska i povremeno smo uočavali jače tragove iza objekata – posebno u mračnim kadrovima. Ova pojava se lako mogla uočiti i kad bi se lice pomicalo po ekranu, npr. dok kamera snima osobu koja hoda ili u krupnom planu pomiče glavu.

Televizor posjeduje opciju za redukciju zamućenja – LED Clear Motion – no u praksi osim što će zatamniti sliku gotovo 50% neće donijeti nikakvo vidljivo smanjenje zamućenosti (kao što smo se i ranije uvjerili). S obzirom da danas velika većina televizora koristi 60 Hz panele, ograničenja koja smo susreli na ovom modelu ne možemo uzimati kao veliki minus. Ipak, nešto bolji rezultat možete očekivati od IPS televizora u ovoj klasi (npr. LG 32LJ500 seriji).

samsung-32m4002-pixel-mapping
Televizor nudi 1:1 mapiranje piksela (samo u slučaju ulazne rezolucije od 1366×768 piksela)

Prikaz TV programa je bio sasvim pristojan s obzirom na rezoluciju i veličinu ekrana, kao i generalno dobro skaliranje. Televizor dobro “hvata” takt isprepletenih signala i prikazuje ga uz minimalno nazubljenje ili efekt češlja (combing). Skuplji televizori mogu prikazati detaljniju sliku standardne rezolucije, no na 80 cm velikom ekranu čak i da je ugrađen bolji procesor slike, bitno poboljšanje teško da bi se moglo uočiti.

samsung-32m4002-viewing-angles
Kao i kod ostalih televizora baziranih na VA LCD panelu, boje gube na zasićenosti iz kuta.

Televizor ima ugrađene “down-firing” stereo zvučnike snage 5W po kanalu. U praksi je kvaliteta zvuka na niskom nivou što je čest slučaj u ovom cjenovnom rangu. Dijalozi zvuče kao da dopiru iz bačve, a cijeloj zvučnoj slici nedostaje dinamike. Za gledanje TV programa i potpuno nezahtjevno gledanje filmova i serija ugrađeni zvučnici će poslužiti, no ništa više od toga. Za one koji žele bolju kvalitetu zvuka savjetujemo spajanje putem digitalnog optičkog audio izlaza na soundbar ili A/V receiver.

Iako ga posjeduje, Game način rada nije potrebno aktivirati jer pruža jednako kašnjenje (input lag) kao i mnogo precizniji Movie predložak. Izmjereno kašnjenje od 27.8 ms vrlo je dobar rezultat i jamstvo da će ekran brzo reagirati na korisnikove kontrole, bilo da se radi o spajanju računala ili igrače konzole.

samsung-32m4002-media-player
Multimedijalni reproduktor

Na kraju, televizor ima ugrađen multimedijalni reproduktor za slikovne, glazbene i video materijale. Reprodukcija sadržaja u MKV spremniku u H.264 i H.265 formatima je bila glatka preko 500 GB velikog USB vanjskog diska. Titlovi su se također ispravno prikazivali, uz kontrole za podešavanje veličine, sinkronizacije i ostalih parametara.

Zaključak

samsung-32m4002-award

[review]

Aktualne cijene provjerite na nabava.net

© HD Televizija 2017. Sva prava pridržana.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

6 komentara

 1. Poštovani

  da li preporučujete ovaj TV ili LG 32LJ510U? TV će sužiti za gledanje televizije, uglavnom soprtski prenosi, najviše fudbal. Izvor signala je Total TV.

  1. na netu stoji fullhd, a samsung hd ready
   sad ko laze ne znam.
   Vjerovatno prima fullhd signal, a prikazuje hd
   koji god da kupis pocetni su modeli pa nebitno, gledaj cijenu, i garanciju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!