Audio-video uređajiNajave testovaVijesti

Preview: Panasonic SmartViera TX-P42GT50E (GT50) 3D plazma

panasonic-gt50-header

Panasonic je i ove godine napravio odličan posao kada su plazme u pitanju – recenzenti toplo preporučuju, a korisnici hvale nove modele. VT50 kao top model je i ove godine najbolje opremljen i u njemu su implementirane sve najbolje tehnologije i funkcije, no ono što iznenađuje jest koliko su dva slabija modela – GT50, a posebno ST50 kvalitetnog prikaza koji uspješno prolaze uobičajene testne procedure i onu najzahtjevniju – uobičajene video materijale, kako u SD, tako i u HD kvaliteti.  Na test smo dobili GT50 model koji je atraktivan utoliko što dijeli niz značajki kao i top model, no dostupan je u manjoj dijagonali od 42″. Glavna razlika između GT50 i top modela VT50 jest izostanak naprednog antireflektivnog filtera i Infinite Black Ultra tehnologije za najdublju crnu boju, te 3D naočala i Viera Touch Pad upravljača u paketu dodatne opreme.

2-panasonic-GT50

O Panasonicovim plazma modelima i tehnologiji u njihovoj pozadini smo već pisali u nekoliko navrata, te ćemo ovdje ponoviti ključne značajke GT50 modela. Za početak, radi se o 15. generaciji plazma panela, pune HD razlučivosti i s mogućnosti prikazivanja 2D i 3D sadržaja. 600 Hz subfield pogon zamijenjen je novim i bržim Focused Field pogonom koji rezolucijom u pokretu odgovara ekvivalentu osvježavanja ekrana od 2500 Hz, što bi trebalo osigurati oštrinu od punih 1080 od 1080 linija HD razlučivosti bez obzira je li slika statična ili u pokretu. Infinite Black Pro prisutan je i ove godine, a osigurava duboku crnu boju kroz poboljšan proces pražnjenja tako da i ove godine možemo očekivati veliki kontrast prikaza. Novost ove godine leži u povećanom broju gradacija slike – GT50 je u stanju prikazati 4x veći broj gradacija čime se postižu finiji prijelazi između nijansi. Prošlogodišnji i raniji modeli s 6144 razina gradacije nisu bili savršeni kod prikaza finih prijelaza, no uvođenje njih  24.576 dovodi do razine studijske kvalitete u kućna kina. 3D prikaz će također imati koristi od novih ugrađenih tehnologija, a potvrdu kvalitete dokazuje THX 3D certifikat uz koji korisnik može biti siguran da će imati vjernu sliku ravno iz pakiranja, bez potrebe za kalibracijom.

Panasonic gt50

Za razliku od VT50 modela uz koji dolaze 3D naočale, GT50 i niži modeli ne dolaze s 3D naočalama, što je nedostatak za one koji odmah žele uživati u 3D prikazu. 3D standard između proizvođača kojim bi se trebala stvoriti kompatibilnost među naočalama različitih proizvođača nije još zaživjela – isprobali smo ovo s novim Samsung aktivnim naočalama SSG-3050GB i nisu funkcionirale uz GT50.

O pametnim funkcijama na ovogodišnjim Panasonic televizorima smo pisali u recenziji ET5 modela, a ista se nalazi implementirana i kod GT50 modela. Sučelje nije onako sofisticirano kao kod LG i Samsung pametnih televizora koje smo testirali, a isto vrijedi i za same izbornike koji su istog jednostavnog izgleda kao i ranijih godina. GT50 i VT50 plazme nude zgodnu mogućnost koju mogu iskoristiti vlasnici pametnih telefona i tableta – putem VieraRemote aplikacije moguće je prebaciti multimedijalne datoteke s malog zaslona mobitela na zaslon televizora – značajku koju nudi još Samsung na svojim modelima.

Galerija fotografija GT50 plazme:

Klasično kartonsko pakiranje koje se otvara s gornje strane, mnogo manje atraktivno nego Samsung i LG modeli:

panasonic-gt50-box

Naljepnice s ugrađenim značajkama, energetska klasa C:

panasonic-gt50-decals

Priključci u dvije orijentacije, četiri HDMI priključka, 3x HDMI, analogni priključci samo preko adaptera:

panasonic-gt50-connectors

Antireflektivni filter ublažava refleksije svjetlosti:

Daljinski upravljač poznatog rasporeda tipki s pozadinskim osvjetljenjem crvene boje (kao prošlogodišnji model za VT30):

panasonic-gt50-remotes

Dobro poznato sučelje već godinama nije mijenjano, no pregledno je i brzo:

panasonic-gt50-dvbt

Izbornici za podešavanje slike:

panasonic-gt50-picture-menu

576i prikaz ravno iz pakiranja:

panasonic-gt50-sd

Recenzija će biti objavljena uskoro, s detaljnom analizom kvalitete slike, gradacije, pokretne rezolucije, te informacijama o karakteristikama prikaza prije i poslije kalibracije.

Zahvaljujemo tvrtki Sancta Domenica na ustupljenom uzorku za potrebe testiranja.

sancta-domenica-logo

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

17 komentara

 1. Koliko vidim navedena trgovina “Sancta Domenica” drzi samo Sony proizvode i nema uopce kategoriju sa plazmama, osim ako mi nesto nije promaklo?

 2. Recenzija je urađena i od hdtvtesta i od hd portala (ako se smije navoditi) konkurentni site.

  Bolje bi bilo da ste nabavili VT50 Plasmu ili DT50/WT50 LCD i testirali prije konkurencije ovako ne vidim sta imate napisati osim copy paste recenzija pomenutih stranica.

 3. Trenutno su cijene:

  Panasonic TX-P50VT50E – 16.999,00 kn
  Panasonic TX-P55VT50E – 20.999,00 kn

  Panasonic TX-P42GT50E – 10.499,00 kn
  Panasonic TX-P50GT50E – 13.499,00 kn

 4. Znači ima VT50 od 50 inča, jer baš na vašoj stranici sam vidio da ste napisali da VT50 izlazi od 55 i 65 inča.

  1. Obzirom da oba modela imaju podjednaku dubinu crne boje, pokretnu rezoluciju i finoću gradacije, većina korisnika će biti i više nego zadovoljna kvalitetom slike na GT50, pa i na ST50. VT50 ima bolji dizajn, Touch Remote daljinski, dva para naočala u pakiranju, još bolji Louver filter protiv refleksija, no što se same kvalitete prikaza tiče, tu nema značajnih pomaka od već odlične slike.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!