Audio-video uređajiVijesti

Panasonic HDTV 2012: Tehnologija u plazma modelima

panasonic-2012-plasma-techn

Panasonic je u njemačkom Hamburgu prošli tjedan predstavio nove modele televizora za 2012. godinu, uz očekivani naglasak na nove plazma modele čije bi video i audio performanse ove godine trebale biti još bolje zahvaljujući nizu implementiranih poboljšanja. Mnoge napredne tehnologije su implementirane u nove modele, posebice one visoke klase kako bi kvaliteta prikaza 2D i 3D sadržaja bila još bolja. Pogledajmo o kojim se tehnologijama radi kroz slajdove koji su originalno objavljeni na grčkoj FullHD.gr stranici.

1. Ininite Black Ultra – nasljednik Infinite Black Pro tehnologije

Nakon odlaska Pioneera s tržišta plazmi, Panasonic plazme su postale poznate po vrlo dubokoj i realističnoj razini crne boje koju su u stanju prikazati. Razina crne boje će na ovogodišnjim modelima visoke klase dodatno biti poboljšana kroz novi filter i kontrolu pražnjenja ćelija, tako da bi vrijednosti trebale biti još niže, a slika još impresivnija.

panasonic-2012-infinite-black

Uz nižu razinu crne boje povećanje kontrasta će donijeti i povećana vršna razina svjetline (govori se o oko 30%) uz jednaku potrošnju energije, što znači da bi ovogodišnje plazme trebale biti “svijetlije” slike što će se pozitivno odraziti na gledanje u jače osvijetljenom prostoru.

panasonic-2012-infinite-bl2

2. 2.500 Hz Focused Field Drive – još manje zamućenja

Prošlogodišnje plazme posjedovale su 600 Hz subfield drive tehnologiju, a koja je između svake od 50 sličica (frameova) umetala 12 podsličica. U praksi je to radilo tako da se je jedna sličica (frame), zbog bolje kontrole pokreta, oštrine, kontrasta itd., reproducirala u 12 koraka. Počevši s najtamnijom podsličicom i završavajući s onom najsvjetlijom. Dakle, za prikaz jedne sličice trebalo je 12 puta prikazati sliku na sliku na ekranu od najtamnije do najsvjetlije, a to je trajalo 1/50 sekunde. Slika se dodatno prilagođavala s Intelligent Frame Creation algoritmom (IFC-om). Ukratko emisija svjetla za jednu sličicu (black to black) je trajala 1/50 sekunde u 12 podpolja, što znači 1/50= 20 ms. 20 ms/12 podpolja= 1.67 milisekundi. 1.67ms= 0,00167s (trajanje jednog podpolja). 1s/0,00167= 600Hz SFD.

Za razliku od 600 Hz subfield drivea, a koji je bez uključenog IFC-a postizao oko 900 linija pokretne rezolucije, a s IFC-om svih 1080 linija, 2500Hz Focused Field Drive koristi novu tehnologiju procesiranja slike i njemu ne treba 12 podpolja da prikaže jednu sličicu. On postiže trajanje za jednu sličicu (black to black) za 0,4 milisekunde, što je 0,0004 sekunde. 2500Hz je u ovom slučaju direktno inverzna vrijednost od trajanja osvjetljenja (black to black) – 1s/0,0004=2500Hz. Naravno, IFC i ostala pomagala i dalje ostaju.

Panasonic je uveo novu nomenklaturu kako bi pokazao proizvođačima LCD modela koliko su plazme superiorne kada je riječ o odzivu panela, a u praksi ćemo provjeriti koliko su zapravo tvrdnje točne.

 

panasonic-2012-2500hz

 

panasonic-2012-2500hz-2

3. Lokalno zatamnjenje na razini piksela i 24.576 stupnjeva gradacije

Panasonic je na prezentaciji naglašavao da njihove plazme posjeduju šest milijuna piksela koji se mogu lokalno zatamniti, što iako zvuči impresivno ne predstavlja ništa novo. Naime, plazme zbog načina na koji funkcioniraju oduvijek imaju “šest milijuna piksela s lokalnim zatamnjenjem” zato što svaki piksel ima svoje osvjetljenje, a kako se u svakoj ćeliji nalaze tri podpiksela, jasno je da umnožak pune HD razlučivosti i broja tri dovodi do brojke od oko šest milijuna. Jasno, Panasonic ovime nastoji istaknuti svoje plazme ispred LCD modela drugih proizvođača, a koji u najboljem slučaju koriste direktno LED osvjetljenje s 512 zona (Toshiba ZL1).

Ono što jest novost je četiri puta finija podjela gradacija zbog preciznije emisije koju postiže nova tehnologija. Nova tehnologija omogućuje emisije snage 1/4 manju no prijašnje i otuda toliko više stupnjeva gradacije.

panasonic-2012-localdimming

6. “Bez kuteva gledanja”

Kao i ranije generacije plazmi, zbog načina na koji funkcioniraju kut gledanja je jednako dobar bez obzira gdje se u prostoiji nalazili, što je jedna od uvjerljivih prednosti plazmi nad bilo kojom do danas predstavljenom LCD tehnologijom. Tako je bilo prije, a tako će biti i ove godine.

panasonic-2012-viewing

7. Raspon boja

Za 2012. godinu novost je kompatibilnost s različitim rasponima boja (gamutima) kako bi slika na ekranu odgovarala originalnom zapisu, što je ključan uvjet za vjernu reprodukciju sadržaja različitih podrijetla.

panasonic-2012-color-gamut

Izvori: Panasonic / FullHD.gr

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

11 komentara

  1. Imaju li modeli od ove godine bučne ventilatore i zujave transformatore koji po meni potpuno narušavaju kvalitetu slike kao na svim serijama do sada. Ako ih imaju, a vjerovatno da pošto imaju dual procesore, onda opet ništa od vrhunskog ugo?aja u tihim prostorijama.

  2. Da, ventilatori bi mogli biti veliki problem pošto večinu filmova gledam tek iza ponoči. Po danu vjerovatno nebi bili toliki problem.
    Šteta, a taman sam počeo razmišljat o VT50.

    1. Veai problem su trafoi koji zuje/cvrče. Ventilatori imaju duboki ujednačeni zvuk pa se na njih navikneš i ne primjeauješ ih, ali na zujanje trafoa je se još uvijek ni nakon 7 mjeseci nisam naviknuo.

  3. Posjedujem Panu 50S20E, nema ventilatora i super sam zadovoljan. Zujanje transfomatora čujem jedino noau sa ugašenim zvukom.

  4. Sada ste me splašili s tim zujanjem svake vrste. U duaanu nisam primjetio iako sam osluškivao vt30. Mijenjao bih ove godine telkač i nekako sam se zagrijao za 55vt50… ništa, osluhivat aemo ga kada dojde… ne mogu vjerovati da top model može stvarati takve probleme…

  5. imam g30 i istina da se čuje malo zujanje,ali ja ne vidim problem u tome jer nitko ne gleda tv bez zvuka,pogotovo ak se gleda neki film.Kaj je uostalom i razlog zakaj sam kupil takav tv,jer za gledanje tv programa mi je bio dobar i stari crt!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!