Audio-video uređajiLG ElectronicsOLEDSamsung ElectronicsVijesti

Samsung OLED TV u dućanima u kolovozu?

Samsung-super-OLED-TV

Prošlo je već više od godinu dana od kada je Samsung predstavio očaravajući prototip OLED TV-a na sajmu CES 2012, koji je ostavio čak i najveće kritičare u nestrpljivom iščekivanju. No, unatoč  njegovoj atraktivnosti, Samsungov OLED TV se nije pojavio u proizvodnim pogonima, trgovinama i dnevnim boravcima. Samsung je tada planirao da će nove OLED televizore pustiti u prodaju do ljeta 2012. godine, ali zbog problema u proizvodnji je došlo do odgode.

Samsung je od onda počeo gubiti utrku sa velikim rivalom LG-jem, koji je u siječnju najavio da će isporuka 55-inčnih 55EM9700 OLED modela televizora započeti ovaj mjesec. U međuvremenu iz Samsunga nema nikakvih objava o datumu puštanja u prodaju novog OLED TV-a, unatoč prezentaciji prvog na svijetu zakrivljenog OLED televizora na ovogodišnjem CES sajmu.

Ipak, postoje nagađanja da će Samsung u kolovozu pustiti u prodaju Super-OLED TV KN55F9500 i to na tržište Azije, dok za tržište Europe i SAD-a još uvijek nema nikakvih najava.

Zanimljiva je velika razlika u cijeni OLED-a između LG-a i Samsunga. LG-jev model je gotovo 50% jeftiniji od Samsungovog modela. Ovakva razlika u cijeni djelomično može biti objašnjena razlikom u tehnologiji , gdje se LG-jevi OLED modeli odlikuju „bijelim“ organskim diodama sastavljenim od zelenih, crvenih i plavih slojeva ispod zelenih, plavih, crvenih i prozirnih filtera. Samsungov KN55F9500 koristi čiste zelene, crvene i plave OLED-e, za koje tvrde da proizvode dublje, bogatije i blještavije boje, uz bolji kontrast. Unatoč tome, to ne može biti dovoljan razlog da Samsungov model košta gotovo dvostruko više od modela njegovog rivala.

Mnogi analitičari smatraju kako velika razlika u cijeni dokazuje da je LG u prednosti nad Samsungom, kada je riječ o efikasnosti u proizvodnji OLED TV-a. Teoriju potvrđuje i činjenica da će se LG-jev model OLED-a naći u prodaji 4 mjeseca prije Samsungovog modela. Unatoč svemu, visoke cijene kod oba proizvođača ukazuju na činjenicu da se oba proizvođača još uvijek bore sa visokim troškovima proizvodnje.

Izvor: HDTVtest

Adsense

Ana Vrbanc

Ne pije kavu. U slobodno vrijeme čita specifikacije mobitela, broji piksele na televizorima i obožava nogomet.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!