B.netVijesti

Konsolidacija Tržišta: Vipnet Preuzima B.net za 690 Milijuna Kuna

Konsolidacija Hrvatskog tržišta nikada nije bila upitna. Jedino je pitanje bilo kada će se veći igrači odlučiti za akviziciju manjih – prvo je Hrvatski Telekom preuzeo Iskon Internet d.o. u djelomično kontroverznom potezu (plaćen iznos bio je pojednak ostvarenom prometu u toj godini), a sada je Vipnet povukao očekivani potez.

Potpis ugovora o preuzimanju
Potpis ugovora o preuzimanju: Bernd Schmutterer (CFO, Vipnet), Mladen Pejković (Predsjednik Uprave, Vipnet), Michael Gerbavsits (Predsjednik Uprave, BEWAG - većinski vlasnik B.neta) i Reinhard Scheweifer (član uprave, BEWAG)

Iako su glasine govorile kako će Vipnet “gotovo sigurno” preuzeti Metronet, ovaj domaći telekomunikacijski gigant na kraju se odlučio za B.net, vodećeg kabelskog operatera u Republici Hrvatskoj. Transakcija je teška 93 milijuna eura, odnosno 690 milijuna kuna po važećem tečaju. Ovo je ujedno i najveće preuzimanje u povjesti Republike Hrvatske. Ugovor su u ime Vipneta potpisali Mladen Pejković (Predsjednik Uprave, Vipnet) i Bernd Schmutterer (CFO, Vipnet) te Michael Gerbavsits (Predsjednik Uprave, BEWAG – većinski vlasnik B.neta) i Reinhard Scheweifer (član uprave, BEWAG), a domaći telekom ovim potpisom preuzima 100% dionica B.neta, kao i sveukupno dugovanje ove kompanije.

Ovo preuzimanje Vipnetu dovodi mrežu od 266.000 domova, odnosno 119.000 aktivnih korisnika, od kojih je 55.000 koristi širokopojasne veze. Prema trenutno dostupnim informacijama, B.netov Internet koristi DOCSIS 3 tehnologiju koja trenutno omogućava brzine od 32Mbps, dok je sam sustav nadogradiv do 400Mbps i predstavljat će okosnicu Vipnetovog širenja na triple-play (TV, internet, fiksni telefon) tržište kojim trenutno dominira Hrvatski Telekom (T-Com) sa svojom MAXtv i pridruženom Iskon.Trio uslugom.

S obzirom da B.net nudi velik broj HDTV kanala i planira daljnja proširenja ponude, biti će zanimljivo promatrati kako će se ova akvizicija reflektirati na čitatelje HDTelevizije, koji mahom posjeduju HDTV prijamnike. Sudeći po vašim komentarima u našim recenzijama HD uređaja, postoji velika tržišna šansa za B.net čije je širenje bilo usporeno s nedostatkom snažnog partnera koji može preuzeti dugove i agresivno uložiti u širenje mreže.

Po Vipnetu, kompanija se odlučila na preuzimanje poradi slijedećih prednosti:

  • Pozicioniranje Vipneta na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu – podatkovni promet posljednjih godina bilježi eksponencijalni rast i očekuje se da će se rast nastaviti,
    jačajući potražnju za ponudom raznolikih usluga koje se baziraju upravo na snažnom rastu podatkovnih usluga i Pay-TV-a
  • Daljnje jačanje konkurentske pozicije Vipneta
  • B.net ima naprednu i vlastitu infrastrukturu čime je osigurana neovisnost poslovanja; nudi najnapredniju tehnologiju na tržištu za fiksni broadband i televizijski sadržaj; nacionalna pokrivenost postignuta satelitskom ponudom
  • “Kabelski operateri su najbolje pozicionirani za nuđenje brzog i širokopojasnog prijenos podataka i televizijskog sadržaja” prema izvještaju revizorske kuće Arthur D Little “Super fast broadband: Catch up if you can.”

Akvizicija će biti završena tijekom jeseni, nakon što se steknu sva odobrenja od strane domaćeg regulatora, Agencije za zaštitu natjecanja. S obzirom kako je ista odobrila već spomenuto T-Comovo preuzimanje Iskon Interneta, nije izgledno da bi moglo doći do problema te vrste.

Adsense

Theo Valich

Započeo karijeru kao bug monkey u Microproseu te Electronic Artsu. Novinar s višegodišnjim iskustvom uređivanja vodećih online publikacija poput Bright Side of News*, The Inquirer, TG Daily i Tom's Hardware. Osnivač Bright Side Network Inc., progresivne media grupe. Ovisnik o trčanju i auto utrkama. ;)

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!