Audio-video uređajiNajave testovaVijesti

Najava testa: 47″ Panasonic ET5 – LED LCD model s polarizacijskim 3D prikazom

panasonic-et5-header

Panasonic televizori za 2012. godinu polako stižu u trgovine, a prvi među njima opremljen 3D tehnologijom je model TX-L47ET5E. Radi se o 47″ velikom LCD televizoru s bočno postavljenim LED pozadinskim osvjetljenjem, IPS panelom širokog kuta gledanja, Smart Viera aplikacijama i pristupom internetu bilo putem žice ili bežično, te LG-jevim patentiranim 3D prikazom koji predstavlja novost obzirom da se po prvi puta nalazi u modelu jednog japanskog proizvođača.

Podsjetimo, LG je prošle godine predstavio Cinema 3D televizore temeljene na polarizacijskom 3D prikazu kakav su mnogi već vidjeli u kino dvoranama, a koji je stekao mnogo poklonika na globalnom tržištu. Philips je također koristio LG-jevu FPR (Film-type Patterned Retarder) tehnologiju kod pojedinih modela, dok je aktivni 3D rezervirao za svoje najbolje modele.

panasonic-et5-glasses-lg

Dolje lijevo Panasonic 3D naočale, u sredini LG 2012., gore desno LG 2011 Party model

Uz televizor Panasonic isporučuje četiri para naočala koje svojim otvorenim dizajnom krilaca podsjećaju na prvu generaciju proizvođačevih aktivnih modela – naravno, ove su mnogo manje mase i ne zahtijevaju baterije za svoj rad. Karakteristike kada se kroz njih gleda su podjednake kao i kod ostalih polarizacijskih modela – plavkaste kada ih se gleda vodoravno, žuto – narančaste nijanse kada se gledaju okomito. Količina svjetlosti što blokiraju je također unutar granica koje smo i ranije dobili – između 60% i 70%.

panasonic-et5-logos

Zaslon televizora je temeljen na IPS matrici s nativnim 100 Hz osvježenjem, no zahvaljujući skenirajućem pozadinskom osvjetljenju postignuto je osvježavanje od 300 Hz. U testu ćemo provjeriti o kolikoj se pokretnoj rezoluciji radi i u kojoj su mjeri vidljiva zamućenja u 2D i 3D prikazu. Ono što odmah vidimo kao nedostatak je nemogućnost razdvajanja blur i judder komponenti, što znači da ukoliko želite najčišću sliku, morate se naviknuti na umjetno zaglađivanje pokreta, što se najviše osjeti kod 24p filmskih materijala.

Panasonic ET5 posjeduje sjajan (glossy) zaslon koji je osjetljv na ambijentalno osvjetljenje, što može stvarati probleme kod gledanja u jako osvjetljenom ambijentu.

panasonic-et5-glossy-screen

Preliminarni rezultati mjerenja

Na televizoru smo provjerili karakteristike slike u Cinema i True Cinema predlošcima i došli do slijedećih informacija. Razina crne boje u True Cinema predlošku koji je najprecizniji iznosi velikih 0.14 cd/m2 kod mjerenja On/Off i ANSI kontrasta. Najnižu razinu smo izmjerili u Cinema predlošku kod On/Off mjerenja – 0.05 cd/m2. Svjetlina se kreće oko 150 cd/m2 što je vrijednost koju ciljamo nakon kalibracije i to je informacija koja nas veseli. Kontrast se kreće oko 1100:1, što je očekivano obzirom na IPS matricu. Ono što nas ne veseli je padajuća karakteristika gamma krivlju, što znači da je gornji spektar preizražen i da se dio detalja gubi. DeltaE greške kod RGB balansa se kreću od 10 do 14 što je loš rezultat prije kalibracije, uz blago izraženu crvenu u odnosu na plavu boju. U skladu s time je i temepratura slike nešto niža od referentnih 6500K i kreće se oko vrijednosti 6200K.

Televizor posjeduje kontrole za podešavanje RGB balansa u dvije točke, te upravljanje bojama trima kontrolama za primarne boje. Također je moguće regulrati vrijednost gamme.

Više detalja o kalibraciji i osnovnim pojmovima potražite u našem članku o osnovama kalibracije.

Izbornici, daljinski upravljač

Sučelje se nije mijenjalo, a isto vrijedi i za daljinski upravljač koji je jednake ergonomije i rasporeda tipaka. EPG vodič, Viera Tools animirane ikone, sve je tu kao i prošle godine.

panasonic-et5-menus

panasonic-et5-remote

Kompletna recenzija će biti objavljena uskoro, te ćemo u njoj provjeriti kakav je polarizacijski 3D kod Panasonica. Obzirom na preuzetu 3D tehnologiju, IPS matricu kakvu koristi i LG, vjerojatno će performanse biti vrlo slične, no možda nas ovaj srebrni pametni televizor iznenadi.

Na test ustupio…

Televizor je na test ustupilo predstavništvo Panasonica za Republiku Hrvatsku i mi im se ovim putem na tome zahvaljujemo.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!