3DStudijeVijesti

Istraživanje: 3D naočale – koliko doista zatamnjuju sliku

Sve danas dostupne 3D naočale, aktivne ili polarizirajuće, zatamnjuju sliku u određenoj mjeri. Tamnija slika rezultira manje živim bojama, manjem broju detalja u sjenama i općenito zagasitijoj slici koja nerijetko uspavljuje gledatelja. Obzirom da se vode polemike oko stupnja zatamnjenja između aktivnih i polarizirajućih naočala, odlučili smo tvrdnje provjeriti jednostavnim testom – izmjerili smo razinu crne boje i svjetlinu najprije bez 3D naočala ispred mjernog instrumenta, a zatim smo provjerili kakvi su rezultati kada se ispred zaslona nalaze aktivne, polarizirajuće i na kraju klasične sunčane naočale. Rezultate u tabličnom prikazu donosimo u nastavku uz komentar!

Prije samih rezultata valja istaknuti kako se radi o rezultatima koji variraju znatno više nego u slučaju mjerenja s instrumentom prislonjenim na zaslon. Osim dizajna naočala koji je neravan s unutrašnje strane pa kolorimetar ne može u potpunosti paralelno nalegnuti na mjernu lokaciju, kao i zbog stalne borbe sa statusom upaljenosti kod aktivnih naočala, bila je ovo jedna od zanimljivijih i dinamičnijih kalibracija koju smo proveli. Mjerenja smo više puta ponovili kako bismo dobili prosječne vrijednosti, a koje su dane u tablici:

Bez naočala LG AG-S100 – aktivne
LG #1 – AG-P110 LG #2 – AG-F110 LG Party narančaste Sunčane naočale Kuota Sunčane naočale Pilot
Crna boja [cd/m2] 0,25 0,08 0,09 0,09 0,09 0,03 0,04
Svjetlina [cd/m2] 295 91 109 114 113 38 45
Postotak zatamnjenja 0% 69% 63% 61% 61% 87% 85%

Iz tablice rezultati su jasni – sve testirane naočale blokiraju više od pola izvorne svjetlosti, te se kod 3D naočala rezultat kreće između 61 i 69 posto. Od 6 do 9% više svjetla blokiraju aktivne naočale, što znači da je potrebno više svjetlosti na zaslonu da bi rezultirao jednakom svjetlinom kod gledanja preko polarizirajućih naočala, no rezultat je daleko od drastične razlike. Za informaciju, mjerenje smo proveli i kada su aktivne naočale ugašene (što nije bilo lako postići jer čim se približe na nekoliko centimetara od ekrana sinkronizacija s televizorom se prekida), te smo izmjerili redukciju svjetlosti od 25%. Dva modela sunčanih naočala su pokazala značajno veću redukciju svjetlosti, premda ne možemo odmah donijeti zaključak kako 3D naočale manje tamne sliku od sunčanih naočala – kod sportskih modela to je vrlo vjerojatno točno, no obzirom na ponudu raznih modela, postotak zatamnjenja mnogo više varira od prikazanog.

 

Obzirom da ne postoje jasni standardi testiranja 3D opreme, barem što se tiče potrošačkog segmenta, ograditi ćemo se od bilo kakvih čvrstih zaključaka i samo reći kako trenutna 3D rješenja nakon stavljanja naočala tamne sliku više od 60%. Pasivna rješenja manje zatamnjuju sliku, praktičnija su za korištenje (i u ovom slučaju mjerenje kolorimetrom), no krajnji rezultat je i dalje preveliko smanjenje svjetlosti radi čega 3D materijali nisu onako “živi” kao u slučaju 2D-a. Hoćemo li dočekati zatamnjenje manje od 50, odnosno 30% uskoro ili će prije tog trenutna zaživjeti tehnologija bez naočala, vrijeme će pokazati.

Zahvaljujemo se LG-ju Hrvatska na ustupljenoj opremi za potrebe testiranja!

Copyright 2011., HD Televizija. Sva prava pridržana.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!