Audio-video uređajiCES - Las VegasLG ElectronicsSajmovi elektronikeVijesti

Novi LG-jevi Super UHD televizori s Nano Cell tehnologijom – CES 2017

lg-super-uhd-ces-2017

LG je zadnjih godina postao poznat kao glavni igrač kada su OLED televizori u pitanju, no kompanija poboljšava i svoju liniju LED LCD televizora. Tako će ove godine na tržište izaći treća generacija Super UHD televizora – modeli SJ9500, SJ8500 i SJ8000 – s poboljšanjima u prikazu boja, tvornički kalibriranom slikom zahvaljujući suradnji s tvrtkom Technicolor, te novim webOS 3.5 operativnim sustavom. LG će također nastaviti podržavati tri glavna HDR formata, HDR-10, Dolby Vision i Hybrid Log Gamma (HLG) kako bi bio kompatibilan s aktualnim i nadolazećim sadržajima. Super UHD linija će i ove godine biti temeljena na IPS tehnologiji sestrinske LG Display kompanije. Više detalja u službenom priopćenju u nastavku.

Nano Cell, zahvaljujući česticama promjera 1 nanometar,  postiže impresivne rezultate zbog upijanja viška valne duljine svjetlosti što povećava čistoću boja prikazanih na zaslonu. Tako LG-evi LCD zasloni mogu filtrirati različite boje s puno većom preciznošću te svaku boju renderirati u skladu s tim kako ju je zamislio kreator konkretnog sadržaja. Primjerice, zelena boja na uobičajenim televizorima može se stopiti s bojama drugih valnih duljina – poput žute ili plave – pa boje na zaslonu blijede i poprimaju žute ili plave tonove. LG Nano Cell znatno smanjuje broj slučajeva u kojima boja blijedi, slika postaje nestabilna ili dolazi do drugih poteškoća s prikazom boja. Isto tako, smanjuje odsjaj zaslona čak i pri intenzivnoj ambijentalnoj rasvjeti.

SUPER-UHD-TV(SJ95)_ces2017

Kvalitetu LG-evih Nano Cell SUPER UHD televizora je prepoznao i Technicolor. Tako će zaljubljenici u filmove, zahvaljujući partnerstvu Technicolora s LG-em, imati koristi od 100-godišnjeg iskustva ove kompanije u razvoju i primjeni naprednih tehnologija kroz način rada Technicolor Expert uz koji LG-evi SUPER UHD televizori pružaju najtočnije moguće boje. Ove visoke standarde Technicolora prihvaća većina holivudskih studija.

LG-evi novi Nano Cell televizori koriste poboljšanu tehnologiju ULTRA Luminance za svjetlije i jasnije tonove slike. Nova linija TV-a podržava i razne HDR formate, uključujući Dolby Vision™, HDR10 i Hybrid Log Gamma ili HLG, a tu je i značajka HDR Effect koja povećava kvalitetu slike SDR sadržaja. SDR slika se obrađuje okvir po okvir kako bi se poboljšali svjetlina u određenim područjima i omjer kontrasta te renderirala preciznija slika.

Najnovija platforma za pametne televizore webOS čini LG-evu liniju premium uređaja jednostavnom za korištenje. LG webOS 3.5 dolazi s poboljšanjima za lakše upravljanje i brži pristup uz unaprijeđeni daljinski upravljač Magic Remote i novu značajku Magic Link, odnosno novu tipku na upravljaču. Pritiskanjem korisnici pristupaju omiljenim uslugama kao što su Netflix i Amazon.

SUPER-UHD-TV(SJ95)_1

Tu je i poboljšani Magic Zoom pa gledatelji mogu uvećati i snimiti bilo koji dio zaslona, dok im povezivanje televizora na mobilni telefon ili osobno računalo USB kabelom omogućava uživanje u VR sadržaju od 360 stupnjeva. Pomoću daljinskog upravljača Magic Remote mogu pomicati sliku u bilo kojem smjeru te uvećavati ili smanjivati prikaz pomoću kotačića na upravljaču.

LG-evi SUPER UHD televizori imaju dizajn Ultra Slim s postoljem u obliku polumjeseca pa 55-inčni model SJ9500 – s profilom od tek 6,9 mm u najtanjem dijelu – izgleda kao da lebdi u zraku, dok je SUPER UHD televizore moguće i postaviti na zid.

Live-stream LG CES 2017 konferencije za medije

LG-evu konferenciju za medije na sajmu CES možete pratiti 4. siječnja u 17 sati na https://youtu.be/ryj-wZtYFts?list=PLBtp_AFLHDXHj5nPZOz9F_srTaCA0Aa89

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

3 komentara

    1. Nije baš često, ali ovaj put se slažem s tobom :) Hrpa marketinško-tehničkih izjava koju prosječan kupav naravno niti ne razumije. “Nano Cell, zahvaljujući česticama promjera 1 nanometar” — pa prosječan promjer atoma ovisno o elementu je 0.1 nanometar, a ovdje se vjerojatno radi o nekoj mješavini elemenata, te su molekule znatno veće od nanometra. “Tu je i poboljšani Magic Zoom pa gledatelji mogu uvećati i snimiti bilo koji dio zaslona” za povećati dio zaslona i to kvalitetno upscalirati je potrebna veoma velika moć CPU ili GPU, a televizori prikazani na CES-u uglavnom su ispod ili u najboljem slučaju na nivou CPU i GPU mobitela najavljenih za 2017 godinu. Možemo lako usporediti grafičku snagu Pascal arhitekture i grafiku na TV-u koji obećava sve na 4k UHD Premium, pa se smijati nakon usporedbe. No, ovogodišnji modeli će biti brži od prošlih, pa će biti i nekog napretka, ali daleko od onog što bi danas tehnologija omogućila.

  1. Ips zasloni vec sada solidno prikazuju boje,ali im kronicno nedostaje kontrasta. Stoga bez boljeg kontrasta i prikaza crne boje sva druga poboljsanja su trivijalna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!