Audio-video uređajiVijestiZanimljivosti

Kako ažuriranje televizora može bitno promijeniti karakteristike slike

Kako smo već objavili na Facebook stranici HD Televizije, kalibracija Philipsovog top modela za 2011. godinu, 46-inčnog 9706H 3DTV-a je uspješno završena, no proces nije bio onako pravocrtan kao što je to slučaj s ranije testiranim modelima. Do problema je došlo nakon ažuriranja upravljačkog softvera televizora koji je uzrokovao izuzetno velike promjene u prikazu boja, onemogućavanje pojedinih opcija i promjenu u prikazu razine crne i vršne bijele boje.

Kao i kod svih ranije testiranih televizora, tako je i 46PFL9706H prošao kroz dobro poznat proces kalibracije slike. Prije same kalibracije najprije analiziramo kakve karakteristike daju tvornički predlošci – posebice oni koji su prvi aktivni nakon instalacije (a u kojima bi dio korisnika mogao ostati), te u generalno najpreciznijima – Cinema/Movie/Expert, ISF… Prvi puta smo na ovom modelu susreli dva ISF predloška za napredno podešavanje slike po danu i po noći, a tu je i mogućnost kalibracije Ambilight osvjetljenja.

Prvi na redu je bio Personal predložak koji je aktivan nakon instalacije i prolaska kroz Philipsov čarobnjak za osobno podešavanje. Karakteristike u ovom predlošku nas nikada ne iznenađuju jer su obično vrlo nestabilne zbog aktivnih različitih filtera, te s primjesom plave boje kako bi slika djelovala još intenzivnijom.

Dobiveni rezultat je slijedeći:

  • kontrast 5312:1
  • prosječna gamma: 1.55
  • crna boja 0.15 cd/m2
  • svjetlina: 793 cd/m2

Vrijednost kontrasta je jako dobra, no sve ostale postavke su daleko od idealnih – preniska gamma znači da je slika presvijetla, crna boja je prilično svijetla, a svjetlina iznosi do danas najviše izmjerenih gotovo 800 cd/m2. U procesu kalibracije svjetlina se pokušava podesiti na vrijednosti između 120 i 200 cd/m2, uz napomenu kako je manja vrijednost prikladnija za noćno gledanje, dok je druga za uvjete jačeg osvjetljenja. Četiri puta veća svjetlina koliko iznosi u Personal predlošku je vrlo neugodna za gledanje, čak i uz pojačani Ambilight Spectra XL u funkciji i uz gledanje s 3D naočalama.

Nakon Personal predloška krenuli smo na Cinema, u nadi da ćemo dobiti bolje karakteristike. Rezultati su:

  • kontrast 4082:1
  • prosječna gamma: 1.99
  • crna boja 0.15 cd/m2
  • svjetlina: 596 cd/m2

Bolji rezultat nego u slučaju Personal predloška, no i dalje je crna boja visoka, a svjetlina također. Gotovo 600 cd/m2 je tri puta veća vrijednost od ciljane, uz Ambilight bi se mogla prihvatiti i vrijednosti do 300 cd/m2, no za noćno gledanja za koje je Cinema predložak napravljen nikako nije dobro podešen.

Personal i Cinema predlošci nas nisu oduševili, te smo svu nadu sjatili na ISF Day i Night predloške. Možda je Philips malo zanemario non-ISF predloške no zato je njih usavršio? Evo rezultata:

ISF Day

  • kontrast 4427:1
  • prosječna gamma: 1.82
  • crna boja 0.14 cd/m2
  • svjetlina: 639 cd/m2

Ponovno vrlo loš rezultat koji je još lošiji u pogledu prikaza boja koje nismo spominjali u ranijim predlošcima jer su bili “unutar toleracija”. Već se na testnim uzorcima moglo vidjeti da nešto ozbiljno ne funkcionira kako treba – kompletan CIE dijagram je zamaknut i sve su boje u velikim otklonima – ljubičasta je toliko zamaknuta da je tek nešto udaljenija od položaka referentne plave boje, crvena je zamaknuta prema ljubičastoj, a zelena je požutjela. Ako je ovo ISF-sukladan predložak, na koju je kalibraciju Philips mislio?

Pogledajmo rezultate za ISF Night, noćni predložak:

  • kontrast 4292:1
  • prosječna gamma: 2.08
  • crna boja 0.14 cd/m2
  • svjetlina: 617 cd/m2

Za predložak koji bi se trebao koristiti u uvjetima slabog osvjetljenja ovaj predložak nikako ne odgovara zahtjevima, a 617 cd/m2 je iznimno intenzivna svjetlina čak i uz Ambilight. Boje su ponovno pomaknute i to izuzetno jako.

Anomalija koju smo susreli tokom prikazivanja uzoraka za balans bijele boje (grayscale) jest vidljivo LED pozadinsko osvjetljenje smješteno iza zaslona, a što se zorno može vidjeti na slici dolje:

Direct LED anomaly

Na slici je prikazan uzorak najviše svjetline, a probijanje osvjetljenja se može vidjeti lijevo i desno od pozicije kolorimetra. Vrijednost od preko 600 cd/m2 jasno istiće regije LE dioda i jasno se može vidjeti kako izgleda njihova matrica.

Za kraj, sva mjerenja smo izvršili s isključenim LED lokalnim zatamnjenjem bez obzira je li ono bilo aktivno ili ne u opcijama. Razlog – nije funkcionirao u niti jednom predlošku.

Nakon svega viđenog zaključili smo kako smo na test dobili neispravan primjerak i ugasili ga kako bismo provjerili informacije s Philipsom. Cca. sat vremena nakon gašenja ponovno smo upalili televizor i ponovno provjerili karakteristike. Rezultati su bili – vidno drugačiji, u toj mjeri da nam je djelovalo kao da analiziramo drugi primjerak televizora.

Personal (#1) Personal (#2) ISF Day (#1) ISF Day (#2) ISF Night (#1) ISF (#2)
Kontrast 5312:1 5502:1 4427:1 4333:1 4292:1 4495:1
Gamma 1.55 1.65 1.82 2.19 2.08 2.17
Crna boja 0.15 0.06 0.14 0.05 0.14 0.04
 Svjetlina 793 348 639 225 617 176

 

Vrijednosti u tablici za crnu boju i svjetlinu su u jedinici cd/m2. Ciljana vrijednost gamme je 2.20. Vrijednosti #1 se odnose na inicijalna mjerenja, dok su #2 mjerenja dobivena nakon gašenja televizora i ponavljanja istih testova. Kako je iz tablice vidljivo, vrijednosti su se bitno popravile, posebno u ISF predlošcima koji su postigli vrlo preciznu gamu, dobro ciljanu svjetlinu i nisu razinu crne boje. Tragova probijanja pozadinskog osvjetljenja više nije bilo osim uz vrlo pažljivo gledanje nakon što se oko navikne, što je prihvatljiv rezultat.

Vrijednosti gore iznesene su dobre, no što je s CIE dijagramom i bojama? Na radost svih potencijalnih kupaca, boje su se bitno popravile i zauzele precizne položaje u odnosu na vrijednosti postavljene standard. Najviše nas je impresionirao prikaz plave boje, a koja je tvornički gotovo polegnuta na referentnu vrijednost.

Osim što su se karakteristike poboljšale, funkcija lokalnog zatamnjenja je proradila i pravilno funkcionirala. Ovo istraživanje je pokazalo kako ažuriranje softvera televizora, bez obzira na svoju automatiku i jednostavnost instalacije, može bitno utjecati na karakteristike slike i funkcioniranje televizora, tako da bez obzira na automatsko resetiranje nakon instalacija, savjetujemo da televizor ručno ugasite nakon takvih zahvata. U našem slučaju standby režim rada je bio dovoljan da se, najvjerojatnije dodatna podešavanja, dovrše i da televizor stabilno i kvalitetno proradi. Naša poruka proizvođačima bi bila da se ne žure s procesima ažuriranja softvera te da radije produže instalaciju ili da prikažu napomenu o potencijalnim problemima s radom dok se proces ne završi u potpunosti kako bi se izbjegle ovakve situacije.

Detaljne rezultate nakon kalibracije će biti objavljeni u recenziji koja će biti uskoro objavljena.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!