Home » Vijesti » Intelova grafika u Ivy Bridge procesorima podržava 4K Video!?

Intelova grafika u Ivy Bridge procesorima podržava 4K Video!?

Svi znamo da 4K video predstavlja slijedeći korak u razvoju visoke definicije. U posljednje vrijeme, sve veći broj proizvođača predstavlja 4K, odnosno Quad HD uređaje, što profesionalne (poput Sony PVM-2541) ili orijentirane prema potrošačima.

Intel Ivy Bridge Procesor podržava 4K rezoluciju

Intel Ivy Bridge Procesor podržava 4K rezoluciju

No podrška za 4K rezolucije, odnosno razlučivosti 3840×2160 (16:10) i 4096×2304 (16:9) rijetkost je i u svijetu grafičkih kartica. Da bi vaša grafička kartica mogla podržati ove rezolucije, potrebam vam je ili dual HDMI 1.3, jednostruki 1.4a, DisplayPort 1.2 ili dvostruki dual-link DVI konektor.

Na sajmu Intel Developer Forum 2011 koji se održao prošli tjedan u San Franciscu, kompanija je objavila više detalja o novoj arhitekturi. Početkom slijedeće godine, Intel će predstaviti Core i Xeon procesore proizvedene u 22nm procesu, poznatiji pod kodnim imenom Ivy Bridge (sadašnji procesori zovu se Sandy Bridge i proizvode se u 32nm procesu).

Ivy Bridge sastoji se od četiri X86 procesorske jezgre s kompletno redizajniranim grafičkim procesorom, koji će po prvi put podržavati DirectX 11. No ono što čini ovaj procesor posebnim jest podrška za 4K format slike – ne sam po pitanju prikaza, već i transkodiranja videa.

Po običaju, Intel će predstaviti nove procesore na sajmu CES 2012, koji će se održati od 10-13 siječnja 2012.

About Theo Valich

Započeo karijeru kao bug monkey u Microproseu te Electronic Artsu. Novinar s višegodišnjim iskustvom uređivanja vodećih online publikacija poput Bright Side of News*, The Inquirer, TG Daily i Tom's Hardware. Osnivač Bright Side Network Inc., progresivne media grupe. Ovisnik o trčanju i auto utrkama. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*