Audio karticeAudio opremaDigitalna televizija u HrvatskojRecenzije

Recenzija [zvučna kartica]: Creative X-Fi Go!

xfi-go-header

Kvaliteta zvuka na računalima se od 90-ih do danas izuzetno promijenila do neprepoznatljivosti. Piskutave efekte internog zvučnika u kućištima računala, a koje je novijim čitateljima najbolje usporediti s monotonim melodijama na mobitelima, tokom godina polagano su počeli mijenjati realističniji zvukovi koji su dopirali iz 3.5 milimetarskih izlaza na prvim zvučnim karticama, a koje je diljem svijeta popularizirao upravo Creative Labs. Sound Blaster je bio jedna od prvih dediciranih kartica za procesiranje zvuka u računalima namjenjena običnim korisnicima, te je ubrzo postala de facto standard za PC audio svijet. Mono Sound Blaster kartice su tržište ugledale davne 1989. godine, a prvi stereo model je izašao tri godine kasnije (Pro verzija). Kartice su se spajale na ISA utor na matičnim pločama sve do 1998. i Sound Blaster Live! kartice, prve koja se povezivala na PCI utor. Danas se navedeni utor i dalje koristi, no sve ga više zamijenjuju PCI-Express modeli, kao i kartice koje se spajaju na računalo eksterno, preko USB porta, a upravo ćemo jednu takvu danas recenzirati.

Uvod – nastavak

U nastavku uvoda spomenuti ćemo glavni nedostatak internih zvučnih kartica za računala, a zbog kojeg se iste s podsmjehom gledaju od strane audiofila. Naime, unutrašnjost računala pravo je more komponenata koje proizvode šum visokih frekvencija, a koji se širi posvuda po unutrašnjosti i po samoj konstrukciji kućišta. Kao rezultat tih frekvencija pojavljuje se šum na analognim izlazima, a koji negativno djeluje na audio doživljaj, te kvari zvučnu sliku. Ovisno o zvučnoj kartici (je li intergirana na matičnoj ploči ili odvojiva na zasebnom PCB-u, kakva je kvaliteta izlaza i sklopovlja…), te zvučnicima koje koristite, šum će biti jače ili slabije izražen.

Šum je moguće izbjeći na nekoliko načina, a onaj koji ne zahtjeva investiciju u USB zvučnu karticu ili povezivanje na vanjsko pojačalo putem digitalnog izlaza jest podešavanje glasnoće izlaza u postavkama kartice. Jednostavno, potrebno je u izlaznu glasnoću postaviti na nižu vrijednost od one maksimalne, primjerice na 75%, te za reguliranje glasnoće koristiti nadalje samo potenciometar na zvučnicima.

Kako sve ne bi ostalo na riječima pripremili smo video demonstraciju u kojoj se može vidjeti što šum i parazitske frekvencije mogu napraviti audio opremi više klase, spojene na analogni izlaz Sound Blaster Audigy 2 ZS kartice. Kartica je QED One 3.5 mm -> 2x RCA kabelom povezana na Denon PMA-700AE pojačalo, odnosno na KEF iQ3 zvučnike preko QED Silver Anniversary kabela. Okvirna cijena ovakvog sustava je nešto manja od 6.000 kuna.

Do pojave “grčenja” membrane lijevog kanala dolazi kada se na Denon pojačalu uključi “Source Direct“, značajka koja zaobilazi sklopove unutar pojačala zadužene za ugađanje tona zvuka, te na zvučnike šalje zvuk onakav kakav je stigao u pojačalo, bez ikakvih ugađanja. Ono što ujedno na ovaj način prolazi u našem slučaju su i šumovi, a koji na zvučnicima rezultiraju zanimljivim efektom:

Uz “pucketanje” membrane lijevog zvučnika prilikom paljenja i gašenja “Source Direct” načina rada, prilikom ugađanja glasnoće membrana se “grči” prema van, odnosno prema unutra. Bitno je za napomenuti kako ovo nikako nije zdravo za zvučnik, te bi na većim glasnoćama moglo dovesti čak do defekta (pojava proporcionalno raste glasnoći)!

Nakon ovog podužeg uvoda pogledajmo hoće li X-Fi Go! eksterna kartica riješiti ovaj problem i kakvom se pokazala za po pitanju kvalitete reprodukcije.

Adsense
1 2 3 4 5 6 7Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

8 komentara

  1. neznam gdje da vam postavim upit , ali zanima me darco ili ne tko drugi da mi pomognete na kompu mi ko podmazani idu filmovi 720p ali kada upalim 1080p onda mi malo šteka u čemu je problem kakva bi mi trebala konfiguracija kompa da bi mi i ti filmovi išli bez prekida. unaprijed zahvaljujem

  2. amd athlon 64X2 dual core processoor 3800+2ghz 1.00 gb ram physical address e xtension i grafička nvidia g forec 9500 .eto nadam se da ae ti pomoa. hvala unaprijed

  3. Probaj uninstalirati sve kodeke i staviti novi K-Lite kodek pak, a sakupa sa njime media player klasic pa vidi dali ide kako treba, druga varijeanta je KM player koji ima svoje kodeke i radi na daleko slabijoj masini bez problema.

    1. h+vala avam najljepše radi sa km playerom izvrstno fulmovi koji su u full hd rezoluciji i to zbiveni na 4 gb bez prekida a mislim da ae i oni standarni oko 10gb po filmu radit izvrsno. još 1 hvalaaaaaaa. pozzzzzzzzzz iz splita.

  4. molim vas još za 1 pomoa . prije sam imao dual up modem tako da sam se sam odspojio i spojio na net da bi promijenio ip adresu sada imam od t coma thompsonov ure?aj sa wirlesom koji mi se sam spoji i stoji mi non stop spojen . sada me intersirra kada bi želio promijeniti ip adresu kako to da napravim. unaprijed zahvaljujen. pozz iz sunčanog split

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!