HTPC i kompjuteri

Članak: HTPC osnove

Napajanje

Da bi sustav kvalitetno bio napajan električnom energijom mnogi sastavljači ne samo HTPC-a, već i PC-a savjetuju kupnju kućišta bez napajanja, te napajanja posebno. To je uvijek dobar odabir jer ćete tako moći odabrati napajanje za koje smatrate da će kvalitetno odraditi svoj posao, a ujedno ćete imati veći izbor kućišta (gotovo sva solidnija kućišta dolaze bez napajanja). Za moderne komponente danas napajanje od 400 do 450 W nekog od poznatijih proizvođača će biti dovoljno, a također pripazite o kakvom se sustavu hlađenja radi. Neka napajanja dolaze s dva 80 mm ventilatora, dok neka posjeduju jedan veći, od 120 mm. Nije uvijek slučaj da je jedan veći tiši od dva manja, tako da je dobro obratiti pozornost na to posjeduje li automatsku kontrolu vrtnje ventilator ili ako postoji potenciometar na napajanju tako da korisnik sam može ugoditi glasnoću.

Tipkovnica i miš

Prilikom odabira ovih perifernih komponenata uzmite u obzir činjenicu da ćete sustav koristiti u dnevnom boravku, te da je poželjno da su ove jedinice što kompaktinije i bežične. Postoje tipkovnice i miševi koji su namjenjeni upravo za upravljanje iz trosjeda dnevne sobe, poput diNovo mini tipkovnice ili MX Air miša tvrtke Logitech, no cijena istih vrlo lako prelazi postavljene okvire buđeta za HTPC. S obzirom na stalno nove miševe i tipkovnice najbolje je netom prije kupnje istražiti tržište i odabrati komponente koje vam cijenovno i po karakteristikama najbolje odgovaraju.

U ovom članku su iznesene osnovne smjernice kako bi oni manje upućeni u računalne komponente mogli što bolje sastaviti svoje HTPC računalo. Za točne modele svake pojedine komponente po mjesecima pogledajte rubriku “Konfiguracija mjeseca”.

*Završetak članka*

*Sva prava pridržana, copyright 2008 hdtelevizija.com*

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!