Home » HTPC i kompjuteri » Članak: HTPC osnove

Članak: HTPC osnove

S obzirom na sve veći interes za informacijom više i savjetima što i kako kada je u pitanju sastavljanje HTPC-a, odlučili smo ukratko objasniti što je to HTPC, o kojih komponenata se sastoji i što sve može izvoditi u Vašem dnevnom boravku. Također, u podrubrici HTPC-a nazvanoj “Konfiguracija mjeseca” moći ćete početkom svakog mjeseca vidjeti dvije HTPC konfiguracije s tipkovnicom i mišem do 2500, odnosno 3000 kuna.

Home Theatre Personal Computer ili skraćeno HTPC je naziv za računalo koje u prvom redu služi reprodukciji multimedijskih sadržaja u dnevnome boravku. Za razliku od običnog PC-a, HTPC se povezuje s TV prijemnikom, te na taj način omogućuje reprodukciju video materijala na zaslonima dijagonala većih od onih kod PC monitora. Iako je svrha različita, HTPC i PC su s hardverske strane vrlo slični: obje konfiguracije koriste klasične komponente za računala, a koje korisnik može pojedinačno kupiti i sastaviti na način na koji on to želi. Za korisnike koji nisu samostalno sposobni sastaviti HTPC uvijek postoji opcija da se isto sastavi u trgovini računalnom opremom, gdje kupac definira svoje zahtjeve i gornju cjenovnu granicu.

HTPC računala postoji mnogo vrsta i tipova, ovisno o tome koje funkcije korisnik želi pokriti. Naravno, što je zahtjeva više, viša je i cijena zbog vrlo često specijalnih komponenata koje su potrebne da bi se pojedini zahtjevi udovoljili. HTPC može služiti za reprodukciju TV programa, za njegovo pohranjivanje i zatim snimanje na optičke medije (DVD, Blu-ray), za gledanje najrazličitijih video formata (VCD, DVD, Divx, Matroska, Blu-ray), za pregledavanje slika, dokumenata, za surfanje internetom, igranje igara. U principu, HTPC može raditi sve što i PC ako su takve želje kupca, no glavna mu je namjena ipak da kvalitetno zamjeni linijske uređaje poput DVD reproduktora/snimača/video rekordera, a ako su komponente dovoljno snažne, HTPC može biti i dobra zamjena za igrače konzole.

Na sljedećim stranicama ćemo ukratko objasniti osnovne komponente koje čine jedan HTPC, orijentirajući se pritom na kućište i komponente koje se u njemu nalaze, te na tipkovnicu i miša kao osnovnu ulaznu jedinicu bez koje je računalo beskoristan uređaj.

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

hdmi-oled-90-deg

HDMI kabeli pod kutom od 90 stupnjeva – rješenje za moderne televizore

U zadnjih 7 godina koliko testiramo televizore, uočili smo trend promjene orijentacije HDMI priključaka tako da oni ...

samsung-f9000-podesvanje

Video upute: Kako podesiti sliku na Samsung 55F9000 UHD televizoru?

  Prvi Ultra HD televizor za koji objavljujemo upute i pregled postavki dobivenih nakon kalibracije ...