HTPC i kompjuteri

Članak: HTPC osnove

S obzirom na sve veći interes za informacijom više i savjetima što i kako kada je u pitanju sastavljanje HTPC-a, odlučili smo ukratko objasniti što je to HTPC, o kojih komponenata se sastoji i što sve može izvoditi u Vašem dnevnom boravku. Također, u podrubrici HTPC-a nazvanoj “Konfiguracija mjeseca” moći ćete početkom svakog mjeseca vidjeti dvije HTPC konfiguracije s tipkovnicom i mišem do 2500, odnosno 3000 kuna.

Home Theatre Personal Computer ili skraćeno HTPC je naziv za računalo koje u prvom redu služi reprodukciji multimedijskih sadržaja u dnevnome boravku. Za razliku od običnog PC-a, HTPC se povezuje s TV prijemnikom, te na taj način omogućuje reprodukciju video materijala na zaslonima dijagonala većih od onih kod PC monitora. Iako je svrha različita, HTPC i PC su s hardverske strane vrlo slični: obje konfiguracije koriste klasične komponente za računala, a koje korisnik može pojedinačno kupiti i sastaviti na način na koji on to želi. Za korisnike koji nisu samostalno sposobni sastaviti HTPC uvijek postoji opcija da se isto sastavi u trgovini računalnom opremom, gdje kupac definira svoje zahtjeve i gornju cjenovnu granicu.

HTPC računala postoji mnogo vrsta i tipova, ovisno o tome koje funkcije korisnik želi pokriti. Naravno, što je zahtjeva više, viša je i cijena zbog vrlo često specijalnih komponenata koje su potrebne da bi se pojedini zahtjevi udovoljili. HTPC može služiti za reprodukciju TV programa, za njegovo pohranjivanje i zatim snimanje na optičke medije (DVD, Blu-ray), za gledanje najrazličitijih video formata (VCD, DVD, Divx, Matroska, Blu-ray), za pregledavanje slika, dokumenata, za surfanje internetom, igranje igara. U principu, HTPC može raditi sve što i PC ako su takve želje kupca, no glavna mu je namjena ipak da kvalitetno zamjeni linijske uređaje poput DVD reproduktora/snimača/video rekordera, a ako su komponente dovoljno snažne, HTPC može biti i dobra zamjena za igrače konzole.

Na sljedećim stranicama ćemo ukratko objasniti osnovne komponente koje čine jedan HTPC, orijentirajući se pritom na kućište i komponente koje se u njemu nalaze, te na tipkovnicu i miša kao osnovnu ulaznu jedinicu bez koje je računalo beskoristan uređaj.

Adsense
1 2 3 4 5Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!