HTPC i kompjuteriKomponenteVijesti

Hauppauge predstavio A/V capture karticu s HDMI ulazom

Od same pojave HDMI standarda, brojni korisnici tražili su mogućnost kako snimiti signal koji dolazi preko standarda za čije je rođenje najzaslužnija udruga američkih proizvođača filmova (Motion Picture Association of America – MPAA). U posljednjih desetak godina, na tržištu se pojavilo svega nekoliko proizvoda, poput ASUS-ove Xonar HDAV kartice ili LeadTekove PxVC1000.

Tvrtka Hauppauge nadaleko je poznata po svojim TV karticama, a njihov prvi HD capture proizvod bio je HD-PVR. Međutim, HD-PVR nije imao HDMI ulaz i koristio je USB 2.0 standard za spajanje na računalo, što je limitiralo bit-rate na svega 5Mbps (službeni razlog bila je kompatibilnost s USB 1.x računalima), danas je objavila Colossus, video capture karticu koja koristi PCI Express sabirnicu.

Hauppauge Colossus Audio/Video Capture Kartica s HDMI Ulazom
Hauppauge Colossus Audio/Video Capture Kartica s HDMI Ulazom

Kao što možete vidjeti na gornjoj slici, Colossus koristi PCIe x1 konektor koji se nalazi na gotovo svim matičnim pločama proizvedenim u posljednjih sedam godina (ako nemate slobodni x1, u teoriji imate ili slobodni x4 ili x16), a propunost koju nudi PCIe x1 (250MB/s u oba smjera, 500MB/s total) omogućila je Hauppaugeu da poveća mogućnosti svog proizvoda. Tako vam Colossus omogućava da snimate audio i video sadržaj u HD kvaliteti (do 1080i) preko HDMI ili kompozitnih ulaza, a za prikaz slike koju streamate koristite izlaze na vašoj grafičkoj kartici. Poradi nekih limitacija u arhitekturi, grafička kartica mora posjedovati najmanje 256MB memorije. Za stabilan rad, preporučamo minimalno grafičku karticu s podrškom za HDMI Audio Streaming (ATI Radeon HD 3000 naviše ili NVIDIA GeForce GTX 200 naviše).

Upamtite da ova kartica nije “end of all means”, jer ne može snimati sadržaj koji je zaštićen HDCP (High Definition Content Protection), no za snimanje igara ili programa s televizije – ne bi trebali imati većih problema. Primjerice, možete spojiti vaš set-top-box za IPTV nekog od domaćih providera, i snimati HD sadržaj kojeg poslije možete pogledati u miru. Ideja snimanja utrka Formule 1 u HD-u (dostupno na MAXtv-u) zvuči jako privlačno.

Da bi sve ovo bilo moguće, Colossus se isporučuje s WinTV v7 i Arcsoft Showbiz aplikacijama. WinTV v7 uredno čita EPG i može podesiti snimanje u datom trenutku. Ako vaš TV ili Kablovski/IPTV prijamnik se nalazi na nekom drugom programu, problema nema jer kartica ima IR Blaster, koji će poslati signal vašem TV-u ili set-top boxu da promjeni kanal.

Adsense

Theo Valich

Započeo karijeru kao bug monkey u Microproseu te Electronic Artsu. Novinar s višegodišnjim iskustvom uređivanja vodećih online publikacija poput Bright Side of News*, The Inquirer, TG Daily i Tom's Hardware. Osnivač Bright Side Network Inc., progresivne media grupe. Ovisnik o trčanju i auto utrkama. ;)

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. Znaci da HDMI na maxTv-ovu STBu nije zasticen HDCPom ili componentni izlaz macrovision zastitom na skoro svim programima??

    Ajde ti to spoji, snimi pa da se zajedno smijemo tvome neukom tekstu.

  2. Naravno da je zasticen, ali recimo da nije bilo nekih problema s ASUS Xonar karticama. Postoje HDCP decrypteri, odnosno handshake breakeri. Google is your friend.

    Nisam probao s ovom karticom, s obzirom da jos nije dosla na test – no ASUS Xonar i Americki Motorola STB (isti kakvog je B.net dilao u ovim krajevima) su se jako dobro slagali.

    Ako se nesto promjenilo, my bad. Ali kao i uvijek – where there’s a will, there is a way. Inace ne bi mogao skidati BBC-jev F1 u 720p, rightie? ;)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!