Audio opremaRecenzijeSubwooferi

Recenzija [subwoofer]: Celestion S80

Dojmovi nakon slušanja

S80 smo poslušali u dvije prostorije različitih tipova zidova (beton – knauf), te uz različite kabele i opremu. Koristili smo 5-metarski IXUS Studio RCA kabel kao predstavnika osnovne klase subwoofer kabela, te QED Qunex Subwoofer kabel od 3 metra kao predstavnika solidne srednje klase. Od pojačala koristili smo Technics SA-DX950, te Denon DMA-700AE.

S obzirom da subwooferi daju svoj maksimum u filmovima s višekanalnim zvukom i višekanalnih igrama, odlučili smo pogledati nekoliko filmova, te odigrati pokoju igru kako bismo provjerili performanse. Naravno, nije izostala ni stereo glazba različite kvalitete (mp3 128-320 kbps, FLAC,…).

Za referencu smo koristili Bowers&Wilkins ASW675 subwoofer koji više nije dostupan na tržištu, no dok je bio MP cijena mu je iznosila blizu 8.000,00 kn. S80 danas se nudi po cijeni od 1287 kn, premda je do nedavno bio dostupan za 2.299,00 kn, stoga smo uzeli u obzir različite cjenovne kategorije.

Nakon višednevnog preslušavanja i igranja s pozicijama u prostoriji, moramo priznati kako nas je S80 prilično razočarao svojim performansama. Kao glavni minus moramo istaknuti izostanak snage, a samim time “kick” kakav bi trebao pružiti subwoofer jednostavno nismo čuli. U filmovima smo okrenuli potenciometar snage do samog krajnjeg položaja i tek tada bismo ga mogli čuti kako nešto i reproducira, dok je kod slušanja glazbe pri toliko snazi tutnjava bila prevelika i nimalo ugodna za slušanje.

Dobar test performansi subwoofera daje treći nastavak Pirata s Kariba, sam početak filma. Kratki jingle za Jerry Bruckheimer film uz grmljavinu na samom početku dao je neuvjerljivu tutnjavu, a zvučnik je vrlo loše odradio niveliranu tutnjavu koja tako divno definirano zvuči na ASW675 modelu. Slijedi početak filma u kojem pratimo vješanje pripadnika piratstva, a gdje se u pozadini čuju bubnjevi koji su praćeni ritmičnom tutnjavom svakih nekoliko sekundi. ASW675 odlično odrađuje ovaj roll-off, dok kod S80, kao i ostalih subwoofera ove klase, ova finesa je skoro pa potpuno izostala. Nakon prikaza imena filma slijedi izuzetno težak test za sve subwoofere niže klase – usporen pad novčića na podlogu praćen izuzetno snažnom tutnjavom. Kod subwoofera male snage pad novčića zvuči prazno i neuvjerljivo, dok viša klasa (kao ASW675) ovo odrađuje iznimno dobro, snažno i definirano.

Testni THX/Dolby/DTS DVD također je pokazao slabost pojačala ugrađenog u ovaj subwoofer, što nas nimalo nije iznenadilo nakon odgledanog filma.

U igrama smo dobili također osrednje rezultate, a mišljenja smo kako jedan MegaWorks subwoofer koji spada među PC zvučnike odrađuje bolji posao.

Glazba je pokazala S80 u nešto boljem svjetlu, melodije su dobile na volumenu i za one koji vole puniji zvuk u nižim tonovima reprodukcija će biti zadovoljavajuća. Ponovno, filmska glazba koja obiluje snažnim basom svoj puni potencijal neće pokazati na S80 subwooferu.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. Zanima me razlog i čime je autor recenzije bio ponukan raditi recenziju ure?aja s kraja prošlog stoljeaa (milenija).
    Recenzija je OK, ali zašto kraj toliko novih SUB-ova na tržištu recenzirati S80. Za informaciju kod dobavljača gdje je cijena pala sa 3300 na 1300 vea dulje vrijeme imaju samo jednu boju i to vea valjda godinu dana (iz osobnog iskustva jer sam planirao uzeti S80 -dark apple).
    Eventualno bi paralelna recenzija S80 s bratskim KEF-om PSW 1000.2 bila zanimljiva, no ovako mi malo nema smisla, star sub, loše ocjene ???
    No hard feelings

  2. Poštovani, hvala na komentaru!
    Iskreno, recenzija je isprva trebala biti objavljena na forumu, te da je ovdje samo njena najava. Me?utim, s obzirom da je proizvodu cijena značajno pala, te da je isti dostupan kod nas, odlučeno je da se recenzija objavi na stranici pa da vidimo reakcije. Uz sve, tijekom izrade članak je prešao svojevrsne gabarite za forum recenziju, te je zato situacija takva.

    Artikl jest star, no dostupan je kod nas i dobro je da se može pronaai kakva informacija o njemu više od standardnih specifikacija i marketinga proivo?ača.

    Naravno, trudimo se recenzirati što recentnije proizvode, no s obzirom na količinu aktivnosti koje se trenutno odvijaju “u zakulisju”, situacija je još i jako dobra…

    Stay tuned!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!