LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Samsung 65Q7 Q7C zakrivljeni “QLED” TV – mini test s analizom slike

samsung_65Q7_QLED_calibration

Svega nekoliko dana nakon usporednog testa 65-inčnih UHD televizora iz linije za 2016., donosimo prve rezultate testiranja novog Samsungovog televizora iz “QLED” linije. Radi se o modelu oznake QE65Q7CAM, zakrivljenog 65-inčnog zaslona i opremljenog nizom tehnologija za poboljšanje slike koje je Samsung prezentirao u Parizu prošlog mjeseca. Više o “QLED” televizorima i zašto ih pišemo u navodnicima možete doznati u našem izvještaju, a u nastavku donosimo prve dojmove i rezultate mjerenja. Ovom prilikom veliko hvala tvrtki Ronis što nam je omogućila testiranje – za sve zainteresirane, televizor možete uživo pogledati u poslovnicu na Zagrebačkom velesajmu (Avenija Dubrovnik 15A).

Specifikacije

Proizvođač Samsung
Model QE65Q7CAM
Tehnologija prikaza 10-bit Quantum Dot SVA LCD s LED pozadinskim osvjetljenjem smještenim duž donjeg okvira (edge LED)
Geometrija zaslona zakrivljeni zaslon
Veličina ekrana 65 inča / 165 cm
Rezolucija Ultra HD, 3840 x 2160 piksela (svaki piksel se sastoji od 3 podpiksela)
Energetska klasa A (111 W, 154 kWh/godišnje)
UHD Premium certifikat da
HDR da  (HDR-10)
Osvježavanje zaslona 120 Hz max. + BFI (black frame insertion), 3200 PQI (Picture Quality Index)
Lokalno zatamnjenje da (edge LED dimming)
3D ne
Broj HDMI priključaka 4 (HDMI 2.0a + HDCP 2.2)
Toslink (digitalni optički audio izlaz) Da
USB sučelje Da (ukupno 3 priključka, USB 2.0)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
Izlaz za slušalice (3.5 mm) Ne
Digitalni prijam DVB-T2/C/S2
HEVC/VP9 podrška da/da
Operativni sustav Tizen 3.0
Ugrađena memorija ?
CPU Quad-core 1.7 GHz, Jazz-M SOC
Zemlja porijekla: Slovačka
Okvirna MP cijena: 28.299,00 kn

Detaljne specifikacije:

samsung_65Q7_QLED_lipsticks

Po našem dolasku zatekli smo televizor već raspakiran i montiran na zidu kako prikazuje promotivni sadržaj u “trgovina” načinu rada.

O dizajnu se nema što puno reći ovako gledajući TV montiran na zid. Veliki lagano zakrivljeni zaslon s tankim metalnim okvirom srebrne boje i sitnim logotipom proizvođača na poznatom mjestu. Prostor oko ekrana se nije promijenio u odnosu na prošlogodišnji SUHD seriju i ponovno aktivni dio ne dopire do srebrnog okvira već postoji crni obrub sa svih strana.

samsung_65Q7_QLED_bezel

Pogled sa strane otkriva nastavak srebrnog okvira i poleđinu u stilu “360 dizajn” filozofije kao i prošlogodišnji modeli. Lagano valovita plastična tekstura stražnjeg pokrova na isti je način povezana sa srebrnim okvirom na rubovima – znači li to da će se i ove godine odvajati plastika nakon nekog vremena, u ovom trenutku možemo samo pretpostavljati. Na konkretnom modelu nismo vidjeli nikakvo odvajanje niti je bilo prisutno pregibanje pod prstima, no radi se o potpuno novom televizoru s tek nekoliko sati rada. Svakako ćemo pratiti ovaj detalj.

samsung_65Q7_QLED_one-connect

Novi One Connect Box definitivno je veći nego prošle godine, no sada udomljuje jedan USB priključak više i na TV se spaja putem tankog optičkog kabela. Bitno je naglasiti kako napajanje treba i televizor i One Connect Box – lani ga je samo prvi spomenuti trebao.

samsung_65Q7_QLED_one-remote

Samsungov plastični daljinski upravljač koji nije odražavao visoku klasu SUHD televizora ove je godine zamijenjen redizajniranom inačicom. Novi “One remote” uz isti raspored funkcija sada ima kućište u kombinaciji metala i plastike i svakako djeluje bolje u ruci. Navigacija i korištenje je brzo, no ponovno pokazivač na ekranu je izostao, a isto vrijedi i za osvijetljene tipke. Tijekom dvosatnog druženja nije nam se sviđala mekoća pod prstima kad bismo pritiskali navigacijski kotačić, posebno u desnom dijelu. Ovo su prvi dojmovi, ostaje da vidimo tijekom dužeg korištenja kakav će se pokazati.

Smart TV je opet baziran na Tizen OS platformi, verzije 3.0. Osnovna traka je sada bijele boje, ponovno nudi brzu navigaciju u smjerovima lijevo-desno, gore-dolje i omogućuje brzi pristup raznih ulazima, aplikacijama i opcijama.

Dolazimo do onog najzanimljivijeg – kvalitete slike.

Analizu smo proveli za SDR i HDR način rada uz pomoć SpectraCal CalMAN 2016 softvera, C6 kolorimetra i Murideo Fresco SIX-G generatora uzoraka.

samsung_65Q7_QLED_calibration2

Na temelju provedenih mjerenja, evo što je zajedničko Q7C modelu i prošlogodišnjoj Samsungovoj SUHD liniji:

 1. 4 predloška za sliku – Dynamic, Standard, Natural i Movie
 2. predlošci se jednako zovu u SDR i HDR režimu iako su opcije kompletno odvojene na istom ulazu
 3. tvornički je slika podešena u Standard predlošku koji ima prenaglašene boje, agresivni dinamički kontrast i previše plave boje u slici
 4. Movie predložak nudi najbolju sliku tvornički, no potrebna je kalibracija za najbolji rezultat
 5. precizno praćenje Rec.709 raspona boja
 6. kontrast uz lokalno zatamnjenje je na sličnoj razini kao i prošlogodišnji modeli
 7. najveća vršna svjetlina u HDR-u je na istoj razini kao i SUHD prošle godine (Movie oko 800 cd/m2, Standard 1089 cd/m2 najviše izmjereno) uz varijacije

Slijede razlike “QLED” i SUHD linije:

 1. “QLED” pokriva veći raspon boja prema DCI-P3 specifikaciji (95.7% naspram najviše 92.1% izmjerenih između 4 modela KSxxxx serije)
 2. Smart LED kontrola se sada zove Local Dimming i nije ju moguće isključiti (ima opcije Low, Standard i High)
 3. BT.1886 je jedina gamma opcija za SDR sadržaje
 4. Balans bijele boje je moguće podešavati u 2 i 20 točaka (do ove godine u 2 i 10 točaka)
 5. drugačiji raspored pojedinih kontrola za podešavanje slike

Iz popisa iznad vidljivo je kako je mnogo toga ostalo zajedničko sa Samsungovom SUHD linijom od prošle godine, te da je jedino poboljšanje vrijedno spominjanja u većem broju i volumenu boja. Samsung je mudro odlučio na novim modelima ostaviti trajno upaljeno lokalno zatamnjenje kako bi po mjerenjima kontrasta nova linija pokazivala bolje rezultate u odnosu na staru seriju koja je mogla isključiti istu opciju. Slabije HDR rezultate od najavljenog (raspon 1500 cd/m2 do 2000 cd/m2) koji je već potvrdio kanadski Rtings pokazala su i naša mjerenja – rezultati su jako varirali i u prosjeku govorimo o vrijednostima koje su značajno ispod 1000 cd/m2 – ujedno kriterija za dobivanje UHD Premium certifikata koji “QLED” serija posjeduje. Samim time je i HDR slika, barem u kratkom periodu testiranja izgledala podjednako SUHD modelima.

samsung_65Q7_QLED_local-dimming
Opcije lokalnog zatamnjenja

Za gledanje sadržaja standardnog dinamičkog raspona uz standardni Rec.709 raspon boja prema viđenom nova “QLED” serija postiže potpuno jednaku kvalitetu slike kao i SUHD. To je očekivan i dobar rezultat jer smo već lani bili zadovoljni kako je HD slika izgledala – oštro, stabilno, dobrih nijansi i uz glatko izvođenje filmova. Za one koji žele super glatko izvođenje (uz povremene artefakte i varijabilnu brzinu izvođenja) tu je i ove godine mogućnost interpolacije, odnosno umetanja umjetno generiranih sličica. Šum filmske vrpce je ponovno prezentiran u sličnom stilu, barem iz onog što smo vidjeli dok smo gledali odabrane scene iz Samsare, a po potrebi se može uključiti i redukcija šuma.

samsung_65Q7_QLED_UHD-HDR-image

UHD sadržaji izgledaju jednako dobro kao i prošle godine što se oštrine tiče, a tijekom detaljnijeg testiranja ćemo provjeriti je li na novim modelima smanjeno podrhtavanje koje je bilo uočljivo prošle godine.

Osim nekoliko HDR isječaka nismo se dulje vrijeme družili uz sliku visokog dinamičkog raspona i širokog raspona boja, tako da neke velike paralele nećemo povlačiti. Ono što je bilo očigledno je izvrsna crvena boja, čišća i  dublja nego prije. Jedva čekamo pravo testiranje i pregledavanje brojnih UHD HDR WCG naslova koje smo do danas prikupili, uz poseban naglasak na Planet Earth II.

samsung_65Q7_QLED_WCG-red

Test smo proveli u jako osvijetljenoj prostoriji u kojoj se Q7C dobro nosio s refleksijama, rekli bismo na istoj razini kao i prošlogodišnji modeli. Vidljivi kut izgleda vrlo slično kao i na VA LCD televizorima do sada – testna slika niže to jasno pokazuje:

samsung_65Q7_QLED_viewing-angles

Boje gube na dubini uz pad kontrasta – kakvo točno poboljšanje je Samsung implementirao iz prikazanog doista ne možemo reći da je vidljivo. OLED i dalje ostaje nedodirljiv po pitanju kuta gledanja.

paragraph-separator-divider

Zaključak

Samsungova “QLED” linija iz viđenog definitivno nije revolucionarni korak naprijed u odnosu na prošlu godinu, već varijacija na temu uz manja poboljšanja u kvaliteti prikaza. Samim time i prednosti OLED televizora naspram LCD tehnologije ostaju tamo gdje su bile prošle godine. Vizualno će svi uočiti novi One Connect Box s iznimno tankim kabelom, novi srebrni daljinski upravljač solidnije građe, kao i brzo i pregledno sučelje. Po pitanju kvalitete slike za standardne sadržaje razlike nema na temelju ovog kratkog testa, a sudeći po svemu nećemo ju ni otkriti tijekom pravog testiranja. Po pitanju vrhunskih UHD HDR materijala sa širokim rasponom boja raskošnije i čišće boje će doći do izražaja, no ne i HDR efekti gdje nismo ni izmjerili, a ni vidjeli poboljšanja. Jasno, ovo je Q7 serija – iznad nje postoje još Q8 i Q9 tako da kod njih bi mogla biti poboljšanja i u tom aspektu – ostaje da vidimo.

Još jednom hvala Ronisu na prilici za testiranje novih “QLED” televizora. Cjelokupnu ponudu možete pogledati ovdje.

ronis-logo-2015

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

30 komentara

 1. znaci, isti *#!*$% kao i prosle godine, s time da se dimming ne da zgasiti i jos kosta skoro 2x kao ova dva nedavno testirana 65″ modela. 65″ XD93 djeluje kao puno bolji izbor. Da ne velim da se za malo vise dobije 65″ ZD9.

   1. ma namjerno sam izostavio OLED, Samsung bi jako volio da se to pobrka sa QLED pa onda necu, nismo bas svi vesla sisali.

 2. Problem Samsunga je, da ništa ne proradi na samim procesorima koji su več stari..Tako, da uglavnom sve rade na panelima. Da bi i nešto proradili na procesorima, bi bila priča drukčija. Kao što , če biti ove godine kod Philips modela OLED 9002 i Led modela 7502, koji če imat nove procesore. Zato su još uvijek najboljii po pitanju kvalitet slike Panasonic i Sony, sa odličnim procesorima i dobrim panelima, uopšte u najvišem rangu televizora. Isti problem imaju i Lg televizori, samo paneli a ostalo jih ne zanima previše… Da bi ove dve tvrtke proradile malo na samoj Hardwerskoj tehnologiji, bi bili još puno bolji.. Dobar primjer je Philips OLED i Lg OLED 2016, sa istim panelima. Ali je Philips svakako bolji, zbog boljeg procesiranja slike. A ove godine , mislim, da če biti ta razlika još veča.. Tako, da danas za odličnu sliku nije dovoljan samo panel, več i ostalo..

  1. Da, o procesoru slike Samsung ništa ne govori tako da sumnjam da su išta poboljšali ove godine. Nije taj procesor loš, no svakako ima boljih na tržištu, a konkurencija ih još i poboljšava – Philips s P5 i Sony s X1 Extreme procesorima su dobri primjeri.

 3. Jos je veci problem Samsunga naplata tih mizernih poboljsanja….po svemu sudeci treba hvatat seriju 7 2k16 i onda uzet reciver i zvucnike i jos ostane koja kuna za bilo sta nego jedan 55″ q7…. il cuvat pare za oled-e…

  1. Cijene su paprene, iskreno da kupujem Samsungov TV uzeo bih prošlogodišnji Samsung UE65KS7002 koji je sad oko 15.800,00 kn i kako kažeš ostatak uložio u audio. Da imam širi izbor onda bi to bio LG 55B6 (trenutno 16.999,00 kn) ili Philips 65PUS7601 (trenutno 15.999,00 kn).

   1. Sad sam gledo malo pa nemogu skontat koja je razlika izmedu B6J i B6V? Jel to isto samo trzisna oznaka ili?

   2. meni je sjeo 55″ks7002, kupio jucer… taman mi ostane para za Denona x1300 i na njega spojit logije z5500 jer je logi star i sto se tice prikljucaka i dekodera….. mislim da mi je to najpametnije bolje imat dvoje jer je meni zvuk dosta vazan ako gledam film…

    1. ostavi nesto i za dvostruku ljepljivu traku :)
     nego, obzirom da imam Denona 2200W, preporucam da pogledas i jeftinije Yamahe. Osim ako bas ne trebas HDMI 2.0 i HDCP 2.2 na svim ulazima. Nije on los kaj se tice kvalitete zvuka (malo je slabasan) ali audyssey……. ima neki iritantan sum koji je jaci cim si blize reference levelu tak da sam na kraju morao iskljuciti sve te djidje. A nije da je moj defektan jer mi je to drugi i ima gro ljudi na netu sa tim problemom na jako velikom broji raznih uredjaja.

     1. Imam AVR-X 1200W, i nikavog, ali apsolutno nikakvog suma ni najednom ulazu, ili nivou, ipak ti nesto nije u redu sa receiverom, ako imas te probleme, a to slabasan mi je smijesno, ima snage na pretek uz adekvatne zvucnike, ako stavis neke mrtvake lose osjetljivosti to bi mozda mogao biti problem, ali uz normalne ima je i previse (konkretno B&W DM 602, CC3, LM1).
      Ko ga god kupi nece se pokajati 1300 je u biti isti dodata reprodukcija dsd na 5,6MHz, mada ima iste DAC-ove kao 1200 znaci cisto sofrwerska nadogradnja.

      1. Prva stvar koju sam pitao je sta je s garom i lik reko da nisu imali nijednu reklamaciju oni u Santa Domenici… kaze u Elipsu i Emmezeti je bilo par komada i uredno je bila zamjena uredaja ili biranje drugog, i tako je u SD…i kako je reko kao da nedobijaju uredaje iz istih tvornica pa valda i to ima veze…moj je iz slovacke neznam odakle jos stizu…. a za reciver Denon mi je najljepsi iako ima i https://sonusart.hr/brands/marantz/marantz-nr-1607.html …. ili u chipoteci ima nekih popusta pa neznam ni sam jos, i dalje istrazujem sta bi mi bilo najbolje do neke 4000 kuna…a zvucnici ostaju Logitech Z5500 do daljnjeg jer treba para naravno :D

      2. gle, ovo mi je drugi, probao jos jedan u ronisu i isto.
       A glede snage, imam zvucnike od 91dB osjetljivosti i da bi mu dobro doslo jos snage, bi. I to ti je zakljucak u prakticki svim recenzijama.

      3. Cudi me. ja na 1200w nemam tih problema, sto se snage tice 2200 je malo jaci od 1200w na staru foru, povecas napon napajanja, i rijesena stvar, gledao sam obadva iznutra, sve isto.
       Nezznam u kojim uslovima cujes taj sum, ma nivou 0dB, sa signalom, ili bez, nije mi bas jasno
       Neznam kolika ti je soba pa ti fali snage ja sam prije ovoga imao Onkyo 606, koji je izgorio (video ploca, standardno kod njih) nije bio nesto jaci, i stari Marantz SR 5600 koji jeste bio jaci, ali i duplo skuplji nekda kada je kupljen.
       jedino nisam spajao ARC citajuci o tvojim problemima odmah sam spojio optiku, jer je sony /denon kod mene pa sam koristeci tvoja negativna iskustva batalio ARC.

      4. Ajd, kad se vratim doma iza Uskrsa cu ti reci tocno kaj tam pod “audyssey” treba ukljuciti da se cuje taj sum. To se uglavnom cuje od nekih -15dB pa nadalje, pogotovo u scenama gdje je uglavnom govor bez neke buke u pozadini. No kako audyssey tak i tak ima sve slabiji ucinak cim si blize reference levelu onda nije neka greda kad to iskljucim. Ali 15 dana sam prekopcavao sve zivo, mijenjao kablove, probavao bes necegdrugog spojenog, doveo novo napajanje sa razvodnog ormara i na kraju skuzio da je problem u tome. Goglaj audyssey hiss pa ces vidjeti da nas ima i da se to provlaci vec godinama.

      5. Moguce, nekazem da lazes, nego ja nisam to primjetio, mozda nepojacavam mnogo jer sam u stanu, ili sam zadovoljan nakon ong onkyo smeca, koji se grijao ko pegla, a imao tvrd zvuk, ili imam neku ludu srecu da me zapao model sa slabije izrazenim problemom, u principu sam prezadovoljan, kome treba vise snage neka kupi 4200 ili 6200….ili sl.

      6. @kinggo i @Adi gore u zadnjem postu nisam bas najbolje napiso al mislio sam da mi pomognete i predlozite sta ima za do 4000 kn?
       osim Denona na popustu sam naso marantz nr1607 samo je on slabiji malo gore je link i u chipoteci imaju neke akcije na onkyo i negdje kao da sam vidio i yamahu al nemogu se sad sjetiti nikako…ugl treba mi da podrzava sad nove dekodere i sve ostale tehnikalije iducih par godina….

      7. Koji god od ta dva kupis neces pogrijesiti, imas sve mogucnosti koje trebaju, i koje ti nikada nece trebati, imao sam marantz, sada sam na Denonu, razliika mi je u zvuku u korist Denona koji ima malo otvoreniji zvuk od Marantza koji mi je bio taman u srednjim, i dijelom visokih, male razlike, ali na solidnim zvucnicima se cuje.

 4. Kako je dobio UHD Premium certifikat, ako testiranja pokazuju HDR rezultat značajno ispod 1000 cd/m2 ( što je uvijet za dobivanje istog) ???

  1. Certificiranje je po tom pitanju vrlo šturo definirano:

   Da bi televizor dobio UHD Premium certifikat, mora zadovoljiti ili nadmašiti sljedeće karakteristike:
   fizička rezolucija panela: 3840 x 2160 (Ultra HD)
   dubina boja: 10-bit
   ulazni signal: BT.2020
   gamut: više od 90% DCI-P3 raspona boja
   visoki dinamički raspon (HDR) prema SMPTE ST2084 EOTF specifikaciji
   kombinacija vršne svjetline i crne boje bilo:
   LED LCD televizori: više od 1000 cd/m2 bijele i manje od 0.05 cd/m2 crne boje
   OLED televizori: više od 540 cd/m2 bijele i manje od 0.0005 cd/m2 crne boje

   Dakle ne navodi se niti veličina uzorka niti nakon koliko vremena se očitavanja trebaju raditi.

 5. Slažem se sa Darkom 55b6j topla preporuka.Tv je best buy i još Darkove postavke ,vrh.Što se tiče Samsunga sve je rečeno qled=prevara i marketing.

 6. vidim da je “qled” postao posebna kategorija televizora u pojedinim ducanima, razlicita od led -lcd ostatka drustva

  1. Da… hrvatski pokusaj prodavanja muda pod bubrege…al dobro…jucer sam vidio q7 u svijetu medija i ono nije neki boom… imaju i MU7 seriju izlozenu i ok izgleda 55″ je malo preko 11.000 kuna… i zeni je ljepa…samo neznam kakvi su ti novi MU naspram KS 2016… u santa domenici sa promo kodom 55″7002 je ispod 9.000 kuna sto je super cijena…a 55″8 je 10.450 kn mislim…

 7. Do nedavno sam imao Samsung 55″JU7002 sa Darkovim postavkama nakon kalibracije i slika je bila jako dobra. Otišao je ekran u garantnom roku pa sam dobio novce nazad i uz dodatak od 900 kn sam prekjučer kupio Samsung QE55Q7FAMTXXH (QE55Q7F QLED 4K) po cijeni 9.899,10 kn. Kvaliteta slike po tvorničkim postavkama je loša i razočaravajuća u usporedbi sa JU7002 sa postavkama nakon kalibracije. Prebacio sam predložak za sliku na Movie (tvornički je bio Standard) i to je sve što sam promijenio u odnosu na tvorničke postavke, međutim i nakon toga ostalo je samo razočaranje u odnosu na kvalitetu slike prethodnog TV-a sa postavkama nakon kalibracije. S obzirom da Darko još nije postavio postavke nakon kalibracije za niti jedan TV serije Q dva dana surfam tražeći postavke na Youtube-u ali nisam našao ništa kvalitetno tako da sam opet vratio tvorničke postavke koje su loše. Neznam što da radim više.

  1. Hvala. U međuvremenu sam napravio update software-a i imam osjećaj da je slika puno bolja. Nadam se da će nakon ovih postavki biti još bolja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!