Vijesti

Blic vijesti iz HDTV svijeta [22.3.2009.]

U nastavku pogledajte najzanimljivije vijesti vezanu uz HDTV tehnologiju, proizvode i usluge u prošlom tjednu. Od vijesti potražite: MP3HD – novi stari format bez gubitaka, najpovoljniji Blu ray player iz LG-a, dvije nove HDMI grafičke kartice iz MSI-ja za graditelje HTPC-ja, Marantz otkriva svoj high-end UD9004 Blu-ray / SACD reproduktor, te Denon Japan odgađa izlazak DVD-A1UD univerzalnog BD reproduktora do listopada.

MP3HD – novi stari format bez gubitaka

Tvrtka Thomson koja je sudjelovala i u stvaranju izvornog MP3 formata objavila je u četvrtak da je razvila novu verziju MP3 formata – MP3HD koji komprimira zvuk bez gubitaka (lossless), ali je unatrag kompatibilan sa starim, lossy MP3 formatom. Thomson je pokrenuo i stranice o novom formatu na adresama All4MP3.com i MP3HD.com na kojima se može naći i softver za prebacivanje .WAV datoteka u novi format. Također se odatle može skinuti i plug-in za WinAmp koji omogućava reprodukciju datoteka u novom formatu u ovom popularnom playeru.

Za razliku od klasičnog MP3 formata koji prilikom sažimanja zvuka izbacuje i one njegove dijelove za koje smatra da nisu bitni, ili barem ne dovoljno bitni, MP3HD komprimira sav zvuk bez gubitaka, a pri tome ostaje unatrag kompatibilan s MP3 formatom. Ovo znači da ukoliko ne postoji posebna podrška playera za MP3HD, on se izvodi kao obični MP3.
Format podržava bitrate od 500kb/s do 900 kb/s, a kao primjer je navedena rock pjesma u trajanju od četiri minute kodirana u 876 kb/s koja zauzima 18 MB.

Pročitajte više na bug.hr

Adsense
1 2 3 4 5Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!