Vijesti

Blic vijesti iz HDTV svijeta [22.3.2009.]

U nastavku pogledajte najzanimljivije vijesti vezanu uz HDTV tehnologiju, proizvode i usluge u prošlom tjednu. Od vijesti potražite: MP3HD – novi stari format bez gubitaka, najpovoljniji Blu ray player iz LG-a, dvije nove HDMI grafičke kartice iz MSI-ja za graditelje HTPC-ja, Marantz otkriva svoj high-end UD9004 Blu-ray / SACD reproduktor, te Denon Japan odgađa izlazak DVD-A1UD univerzalnog BD reproduktora do listopada.

MP3HD – novi stari format bez gubitaka

Tvrtka Thomson koja je sudjelovala i u stvaranju izvornog MP3 formata objavila je u četvrtak da je razvila novu verziju MP3 formata – MP3HD koji komprimira zvuk bez gubitaka (lossless), ali je unatrag kompatibilan sa starim, lossy MP3 formatom. Thomson je pokrenuo i stranice o novom formatu na adresama All4MP3.com i MP3HD.com na kojima se može naći i softver za prebacivanje .WAV datoteka u novi format. Također se odatle može skinuti i plug-in za WinAmp koji omogućava reprodukciju datoteka u novom formatu u ovom popularnom playeru.

Za razliku od klasičnog MP3 formata koji prilikom sažimanja zvuka izbacuje i one njegove dijelove za koje smatra da nisu bitni, ili barem ne dovoljno bitni, MP3HD komprimira sav zvuk bez gubitaka, a pri tome ostaje unatrag kompatibilan s MP3 formatom. Ovo znači da ukoliko ne postoji posebna podrška playera za MP3HD, on se izvodi kao obični MP3.
Format podržava bitrate od 500kb/s do 900 kb/s, a kao primjer je navedena rock pjesma u trajanju od četiri minute kodirana u 876 kb/s koja zauzima 18 MB.

Pročitajte više na bug.hr

Adsense
1 2 3 4 5Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!