LG ElectronicsQuantum Dot (QD)Samsung ElectronicsVijesti

Kvantni skok LCD-a uz Quantum Dot tehnologiju?

quantum-dot-tech

Quantum Dot (QD) zasloni su svojevrsni hibrid između LCD i OLED zaslona. Ne koriste klasične LE diode za pozadinsko osvjetljenje, već plave LE diode koje uzbuđuju dvije vrste QD čestica koje proizvode crvenu i zelenu svjetlost. Svaki element ima svoju vlastitu LE diodu poput OLED-a. QD zasloni se temelje na nanočesticama poluvodičkog materijala koje emitiraju svjetlost i pružaju mnogo bolju kvalitetu sliku sa zasićenijim bojama u odnosu na tradicionalne LCD zaslone.

QD u LCD panelu može poboljšati raspon boja čak 130%, ističe Han Cheol-jong, čelni čovjek u razvojnom centru instituta Korea Electronics Technology Institute. Prve QD televizore je predstavio japanski Sony 2013., no do danas se tehnologija nije posebno istaknula i ne smatra se konkurentom OLED-a.

Jedan od razloga leži što se koristi uz LCD tehnologiju čiji glavni nedostaci u vidu slabog kontrasta i dalje ostaju prisutni. Dodatan problem QD tehnologije jest u tome što sadrži nanokristale kadmija i selenida. Mnoge zemlje ograničavaju uporabu kadmija u proizvodima za potrošačko tržište. Trenutno se pokušavaju razviti QD tehnologija koja ne bi koristila kadmij i tako omogućila dostupnost na širem tržištu.

Samsung Electronics bi trebao predstaviti svoj prvi Ultra HD LCD televizor baziran na QD tehnologiji kasnije ove godine, navode bliski izvori. Nakon što nije uspio plasirati OLED televizore kao LG Electronics, Samsung Electronics bi trebao proizvesti malu količinu QD televizora u četvrtom kvartalu, a kojima bi konkurirao ostalim tehnologijama na tržištu.

Osim spomenutih nedopuštenih materijala, ograničenje QD tehnologije leži i u njenoj cijeni, posebno za velike ekrane. Zbog toga ju prvo možemo očekivati u većoj količniji u pametnim telefonima i tabletima nego u televizorima, no njenim razvojem (baš kao i s OLED-om), njena dostupnost bi trebala porasti.

55-20596-qd_led_color_coordiations

Kako navodi Korea Herald, Samsung Display nije izašao u javnost s informacijama vezanim za QD televizore, tako da za sada sve pretpostavke se baziraju na spomenutom izvoru. S druge strane, LG Display, kompanija koja proizvodi zaslone za LG Electronics i druge kompanije, razvija i QD panele kako bi se natjecala sa Samsungom i ujedno ih prodavala Appleu, navode izvori iz industrije.

Apple, čiji su planovi za masovnu proizvodnju iTV-a pomaknuti na iduću godinu, razmatra različite opcije poput OLED panela za svoj nadolazeći televizor. Osim gore spomenutog Sonyja, Amazon je također lansirao QD proizvod –  Kindle Fire HDX 7 tablet.

Obećavajuće statistike za QD tehnologiju

Unatoč ograničenjima, analitičari su optimistični. Tako DisplaySearch očekuje kako će do 2020. godine 9% LCD televizora koristiti QD tehnologiju, za razliku od iduće godine kada bi njen udio trebao biti manji od 1%. Analitička kuća IHS predviđa tržište vrijedno 200 milijuna am. dolara do 2020., za razliku od svega 10 milijuna am. dolara koliko je iznosilo u 2013.

Izvor: Korea Herald / WebProNews

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!