4K Ultra HDAudio-video uređajiPanasonicPhilipsVijesti

Još Ultra HD televizora na tržištu – Philips i Panasonic svoje primjerke pokazuju na IFA sajmu u rujnu?

ultra-hd-panasonic-philips

Philips i Panasonic do sada još nisu predstavili svoje Ultra HD televizore namijenjene masovnom tržištu, no to bi se trebalo promijeniti vrlo brzo. Prema neslužbenim podacima koji su se pojavili na internetu, Philipsov prvi Ultra HD TV će biti 65″ velike dijagonale iz serije 9000 (točna oznaka 65PFL9708), dok bi Panasonic trebao LED LCD model dijagonale veće od 50″.

Oba proizvođača su već na sajmovima pokazivali svoje Ultra HD modele – još se sjećamo Panasonicove Ultra HD 8K plazme na prošlogodišnjem IFA sajmu, dok je Philips tada prezentirao svoj 56″ Ultra HD 4K televizor s lentikularnim lećama uz koje se može vidjeti prava 3D slika bez potrebe za naočalama. Niti jedan od spomenutih modela nije se pojavio na masovnom tržištu do danas.

philips-3d-without-glasses

panasonic-8k-145-n-plasma

Uvođenjem Ultra HD modela, Philips će proširiti nomenklaturu svojih tipova procesora, pa bi tako dosadašnji Perfect Pixel HD Engine svoju krunu trebao predati Ultra Pixel HD Engine procesiranju. Philips navodi sofisticirano skaliranje slike uz pomoć Advanced LTI i Line Thinning tehnologija, a o kojima se nadamo da će više informacija biti uskoro objavljeno. Nadamo se da će skaliranje Full HD sadržaja biti impresivnije od onog koji Sony nudi na svojoj X9 seriji Ultra HD televizora, a koje osim pojačane oštrine i stvaranja obruba ne pridonosi mnogo detaljnijem prikazu. Tu je također i poboljšana interpolacija slike za glatko izvođenje uz Perfect Natural Motion funkciju kreiranja novih okvira slike. LOkalno zatamnjenje i svjetlosni senzor također bi trebali biti integrirani.

philips-2013-ultrahd
Prezentacija koja je procurila na internetu pokazuje Ultra HD model na vrhu ponude.

Prema pisanju Nikkeija, Panasonic planira lansirati svoj prvi Ultra HD televizor za masovno tržište već ovu jesen, no za sada detalji ostaju neobjavljeni. Poznato je kako to neće biti televizor zasnovan na plazma tehnologiji, u prvom redu zbog potrošnje energije i ograničene svjetline koji bi takvi zasloni postizali pri gledanju uz mnogo ambijentalnog osvjetljenja.  Velika je vjerojatno da će se koristiti polarizacijski 3D prikaz.

panasonic-wt60-eu
Panasonic WT60 – dosadašnji top model LCD-a od jeseni bi trebao dobiti nasljednika

Oba proizvođača bi svoje Ultra HD modele trebala predstaviti početkom rujna kada se održava sajam potrošačke elektronike u Berlinu, IFA.

Izvori: Digital Versus / FlatPanelsHD

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!