Home » Vijesti » 4K Ultra HD » 4K Blu-ray » Blu-ray vs. UHD Blu-ray infografika by Panasonic

Blu-ray vs. UHD Blu-ray infografika by Panasonic

panasonic-ubz1

Dok videofili diljem svijeta s nestrpljenjem očekuju dolazak UHD Blu-ray reproduktora sljedeće godine, oni s adresom u Japanu isti mogu već kupiti. Panasonic DMB-UBZ1 je već dostupan u prodaji i kao takav pruža sve one blagodati koje Ultra HD donosi – točnije radi se o ključne tri novosti koje je Panasonic jako lijepo prikazao u infografici koju donosimo u nastavku.panasonic-infographic-bd-uhd-bd

Mali trokut plave boje prikazuje aktualni Blu-ray standard, ograničen po pitanju rezolucije, dinamičkog raspona i raspona boja na vrijednosti koje su nam svima već jako dobro poznate. Kako se iz infografike može uočiti, UHD Blu-ray poboljšava sve tri točke i to značajno – rezolucija je 4x veća, dinamički raspon može biti do 100x širi, a raspon boja više neće biti ograničen na trećinu boja koje vidimo u prirodi, već bismo ih na ekranima budućnosti trebali vidjeti dvostruko više.

rec709-vs-rec2020

Jasno, u prvoj fazi UHD Blu-ray vjerojatno neće dostizati navedeni raspon boja već bi se trebao ograničiti na DCI-P3 koji već godinama gledamo u digitalnim kino dvoranama. Isti pokriva oko 50% vidljivog spektra boja i pruža bitno dublje crvene i zelene tonove. Više o rasponu boja, kao i postotku pokrivanja DCI-P3 raspona za tesitrane televizore možete pronaći u našoj bazi podataka.

Više o UHD Blu-ray standardu >>

Izvor: Panasonic.jp

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

5 komentara

  1. U Japanu vec koriste 8k, a kod nas nemas postenog 720p.(barem u bosni) nesto malo na kablovskoj HD kanala, ali vrte paterijal star godinama pa je kvalitet los, ovo novo je ok.

  2. Ne kužim svrhu tih UHD Blu-ray reproduktora pored hrpu odličnih media playera, recimo novi popcorn a-500 koji treba izaći.

    • Onda je bolje kupiti 4x jeftiniji android tv box kpji jede popcorna za dorucak, ima (kome treba) 4k 60Hz, puno vecu fleksibilnost, jaci procesor, vise memorije, i jos dosta toga.

  3. Ja nekontam svrhu popcorn a 500 playera kada za duplo manje love kupis android tv box daleko jacih karakteristika, a daleko fleksibilni od popcorna, i sl. media playera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*