4K Ultra HDAudio-video uređajiVijesti

Ultra HD Premium certifikat će napokon bolje definirati UHD televizore

uhd-premium-logo-ces2016

Točno godinu dana nakon osnutka, UHD Alliance savez je napokon obznanio Ultra HD Premium specifikaciju koja definira karakteristike televizora nove generacije za potrošačko tržište.

Uz specifikaciju ide i novi logotip koji će se nalaziti na pojedinim ovogodišnjim televizorima, a koji će jamčiti određene karakteristike koje pojedini model može isporučiti. Za sada je poznato kako će UHD Premium oznaku nositi pojedini Samsungovi, LG-jevi i Panasonicovi televizori, a vjerujemo kako će se uskoro listi pridružiti i Sony.

Da bi televizor dobio UHD Premium certifikat, mora zadovoljiti ili nadmašiti sljedeće karakteristike:

  • fizička rezolucija panela: 3840 x 2160 (Ultra HD)
  • dubina boja: 10-bit
  • ulazni signal: BT.2020
  • gamut: više od 90% DCI-P3 raspona boja
  • visoki dinamički raspon (HDR) prema SMPTE ST2084 EOTF specifikaciji
  • kombinacija vršne svjetline i crne boje bilo:
    LED LCD televizori: više od 1000 cd/m2 bijele i manje od 0.05 cd/m2 crne boje
    OLED televizori: više od 540 cd/m2 bijele i manje od 0.0005 cd/m2 crne boje

Kako je navedeno, radi se o dva kriterija za crnu boju odnosno vršnu svjetlinu, ovisno o tome radi li se o LED LCD ili OLED televizoru. Specifikacija ne navodi pri kakvom se mjerenju moraju postići navedene vrijednosti i trebaju li biti istovremeno na zaslonu ili ne.

Specifikacija također ne navodi minimalnu frekvenciju panela, tako da je i ove godine moguće vidjeti Ultra HD televizore bazirane na 60 Hz panelima – vjerojatno ih neće biti u višoj srednjoj klasi, no nakon pojedinih modela prošle godine sve je moguće.

Ono što smo pretpostavljali, a sada se pokazuje kao točno jest da gotovo nema UHD televizora iz 2015. godine koji zadovoljava navedene kriterije. Dovoljno je pogledati našu listu DCI-P3 raspona boja koju smo počeli popunjavati prošle godine i ubrzo ćete uočiti kako 90%+ pokrivanje nudi samo Samsungov SUHD model 65JS9502 (takav rezultat očekujemo i od ostalih Samsung SUHD televizora iz 2015.). Vjerojatno bi se na listi mogli naći i najbolji Sonyjevi/Panasonic TV-i (CX800E ćemo provjeriti uskoro), no ne i OLED TV-i koje smo testirali prošle godine.

Ista je priča i s vršnom svjetlinom kod OLED televizora – prošlogodišnji modeli nisu uspjeli postići više od 450 cd/m2, što uključuje i Panasonicov 65CZ950E OLED TV. LG je još prošle godine najavio veću vršnu svjetlinu svojih OLED TV-a, tako da ne sumnjamo kako će novi modeli zadovoljiti navedeni kriterij.

panasonic-uhd-premium
Svi se hvale novim UHD Premium certifikator – fotografija s Panasonicove presice

Kako navodi FlatPanelsHD, certificiranje će se provoditi u neovisnim testnim centrima diljem svijeta, no sudeći po nejasnim pojedinim kriterijima koje je UHD Alliance postavio, očekujemo da će biti zanimljivo provjeriti kroz kalibraciju jesu li baš svi kriteriji i na koji način zadovoljeni.

 

[box type=”shadow” ]O UHD Alliance savezu

The UHD Alliance is a global coalition of leading film studios, TV brands, content distributors, post-production and technology companies that aim to create a unified criterion for premium UHD platforms, from devices to content including next generation features like as 4K resolution, High Dynamic Range, Wide Color Gamut, High Frame Rate and Immersive Audio. The group is composed of DIRECTV, Dolby Laboratories, LG Electronics Inc., Netflix, Panasonic Corporation, Samsung Electronics Co., Ltd., Sharp Corporation, Sony Visual Product Inc., Technicolor, The Walt Disney Studios, Twentieth Century Fox and Warner Bros. Entertainment. [/box]

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!