Obavijesti/ostaloVijesti

Desetljeće HD Televizije

10-year-anniversary

Prije točno deset godina, na današnji dan, s radom je započela web stranica HD Televizija. Mnogo toga smo imali u planu za ovu obljetnicu, no s obzirom na standardnu kaotičnost ovog dijela godine, preostalo nam je samo da se osvrnemo na statistike, godinu koja je polagano iza nas i planove za ulazak u novo desetljeće postojanja.

Otkako pratimo statistike putem Google Analyticsa (od rujna 2009. za stranicu, od lipnja 2011. za forum), imali smo više od tri milijuna jedinstvenih posjetitelja i preko 17.5 milijuna otvaranja stranica, a na naše tekstove ste ostavili više od 24 tisuće komentara. Najviše posjetitelja (57%) nam je stiglo iz Hrvatske, na drugom mjestu je Srbija (14%), a na trećem mjestu Bosna i Hercegovina (10.96%).

Statistike za ovu godinu, odvojeno za stranicu i za forum, nalaze se niže:

hdtelevizija-2017-homepage
Statistike 1.1. – 20.12.2017. za stranicu ne uključujući forum (crtkano je isti period prošle godine)

Statistike foruma:

hdtelevizija-2017-forum
Statistike 1.1. – 20.12.2017. samo za forum (crtano je isti period prošle godine)

Ukupno nas je posjetilo 399 tisuća jedinstvenih posjetitelja što je 10% manje nego prošle godine. Jedan od razloga svakako je izostanak velikih sportskih događanja ove godine – uočite porast, krajem svibnja/početkom rujna prošle godine zbog Eura 2016. S druge strane, kako smo i naveli u osvrtu prošle godine, sve se više prebacujemo na englesko govorno područje, konkretno na TV Calibration with Darko YouTube kanal koji je upravo premašio 10 tisuća pretplatnika. Samim time ostaje manje vremena za pisanje tekstova na hrvatskom jeziku, a kako ne pokrivamo novosti onako revno kao nekad prije, niti ne čudi što dnevna posjećenost nije osobito velika.

U drugo desetljeće ulazimo u istom tonu s kojim završavamo ovu godinu – fokusom na video produkciju na engleskom jeziku, sažecima recenzija na hrvatskom jeziku, a kad ostane vremena tu i tamo će osvanuti koja vijest. Forum smo čak planirali ugasiti jer za njega već godinama uopće nemamo vremena, no s obzirom na bazu znanja koja se tamo nalazi, za sad ostaje online.

Philips-8404
Philips 42PFL8404 bio je prvi televizor čiju smo recenziju objavili. Po izrazu lica može se zaključiti kako smo imali puuuno toga za naučiti.

Na kraju bismo se željeli osvrnuti na više od stotinu recenzija televizora koje smo stvorili u ovih deset godina. Objektivnost rada nam je bila bitna od prve recenzije pa do danas jer upravo kroz te tekstove razotkrivamo ono najbitnije – stvarne performanse i korisničko iskustvo koje određeni proizvod pruža. Televizori se sve češće kupuju online, a čak i kad se mogu pogledati u trgovini prije kupovine, teško je donijeti ikakve konkretne zaključke zbog brojnih ograničenja koja su tamo prisutna. Nadalje, ako se oslonite na službene stranice proizvođača, teško ćete pronaći ikakve konkretne informacije o stvarnim performansama jer su brojni podaci tamo “ušminkani” i treba ih znati čitati.

Dok kupci cijene našu objektivnost, sjećamo se u ovih deset godina i mnogih kritika od strane trgovina i proizvođača na naš “nedovoljno politički” rad. Bilo je tu molbi da u recenzijama navodimo samo pozitivne aspekte, da ne navodimo u negativnom kontekstu određeni model jer je upravo taj u koji proizvođač ulijeva velike nade i nada se sjajnoj prodaji, zatim da ne navodimo ako proizvod ne zadovoljava deklariranu specifikaciju itd. Osim ako proizvod nije došao fizički oštećen ili neispravan, takve zahtjeve smo jednostavno ignorirali. Neki zbog toga nisu više s nama htjeli raditi, niti slušati naše savjete kako da poboljšaju svoje proizvode jer se često radi o nesavršenostima u softveru koji se mogu jednostavno otkloniti.

3d-testiranje
Dolaskom 3D televizora testiranja su postala duža jer je, između ostalog, za svaki TV trebalo napraviti i 2D i 3D kalibraciju.

U svakoj recenziji analiziramo ne samo kvalitetu slike, već i funkcionalnost proizvoda i korisničko iskustvo. Ako je kvaliteta slike izvrsna, a sučelje sporo i nestabilno, kupac to treba znati da se kasnije ne razočara. S druge strane, ako televizor obiluje mogućnostima i odlično funkcionira no ima ispodprosječnu sliku, nema razloga da se to ne naglasi u recenziji. Zbog toga pišemo recenzije tako da ne budu predugačke, već da istaknemo ono najbitnije i ključno za donošenje prave odluke.

Naš pristup recenzijama se neće mijenjati, tako da nas ne trebaju kontaktirati oni kojima takav pristup ne odgovara. Za one koji su sigurni u svoje proizvode i koji znaju kako i zašto tako testiramo, veselimo se daljnjoj suradnji.

Na kraju, hvala svima koji su ovih godina pomogli u stvaranju HD Televizije, kao i svima koji nas redovno prate, komentiraju i sugeriraju kako da budemo bolji. Već niz godina dobivamo toliko upita putem stranice, foruma, društvenih mreža, emaila i YouTubea da ne stignemo odgovoriti na sva pitanja tako da se ovom prilikom ispričavamo svima koji nisu dočekali odgovor ili su ga predugo čekali. Nadamo se da ste i bez našeg odgovora pronašli televizor koji vas zadovoljava, a kad ćete kupovati novi, svakako nam se opet javite.

with-Vincent-Teoh
U dobrom društvu s Vincentom Teohom, osnivačem i urednikom HDTVtest stranice na IFA sajmu ove godine

Hvala svima koji su nam omogućili da prisustvujemo raznim konferencijama za novinare i da posjetimo razne sajmove. Mnogo toga smo vidjeli i naučili, upoznali mnoge divne ljude i postali bogatiji za brojna iskustva. Svakako nas to motivira da nastavimo i dalje raditi i dijeliti nova saznanja za bolje sutra.

Sve najbolje povodom nadolazećih blagdana i svako dobro!

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

5 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!