FilmoviKinoVijesti

Nakon slike i zvuk postaje trodimenzionalan – Blitz Cinestar uvodi Barcov 3D Auro 11.1 audio sustav

barco-auro-3d

Blitz CineStar, vodeći kino prikazivač u Hrvatskoj, od lipnja će u svojim eXtreme dvoranama ponuditi i poboljšan audio doživljaj uz pomoć najnovijeg Barcovog audio sustava za kreiranje realističnog trodimenzionalnog zvuka. Za razliku od klasičnog višekanalnog zvuka koji zvuk raspoređuje u dvije osi, Auro-3D koji je nastao kroz suradnju Barco i Auro Technologiesa će ponuditi i treću os (širinu, dubinu i visinu), a povjerenje u sustav je ukazao i LucasFilm Ltd. čiji će nadolazeći film Red Tails biti prvi film s 3D zvučnim efektima kreiranim uz pomoć ove tehnologije. Više detalja u nastavku.

Budući da smo tehnološki najnaprednije kino u regiji, prepoznajemo potrebu za vrhunskim audio iskustvom u kinu, stoga ćemo opremit sve eXtreme dvorane s Auro 11.1 audio tehnologijom, vodećim audio  formatom za kina u svijetu. Gledatelji će uživati u nevjerojatnom audio iskustvu koji će ih obasipati bogatim, realističnim zvukom da bi omogućili neodoljivo filmsko iskustvo. Auro11.1 tehnološki je nenadmašan audio sustav tvrtke Barco, našeg dugogodišnjeg partnera, koji je vodeća je globalna kompanija na području digitalne kino tehnologije te vrhunske digitalne proizvode i rješenja za ostvarivanje vrhunskog filmskog iskustva.“ izjavio je član Uprave Blitz CineStara Hrvoje Krstulović, prilikom predstavljanja ultimativnog audio sistema za kino.

CineStar će tijekom lipnja u CineStaru Zagreb (Branimir centar), CineStaru Novi Zagreb (Avenue mall), CineStaru Split (Joker centar) te CineStaru Osijek (Portanova centar)  uvesti Auro 11.1 audio sustav. Ostali multipleksi CineStar će opremiti svoje eXtreme dvorane ultimativnim 3D zvukom na jesen 2012. U ultimativnim CineStar eXtreme dvoranama slika se projicira iz najmodernijeg Barco DP2K-32B projektora, koji je zaslužio mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najsvjetliji kino projektor na svijetu, na gigantsko platno premazano srebrom koje maksimizira količinu svjetla koje se reflektira nazad u publiku. U CineStar eXtreme  dvorane imaju poseban raspored sjedala, uz kristalno jasnu sliku te uskoro i 3D zvučnim efektima,  omogućuje  gledateljima ne samo da uživaju u filmu, već i da svim svojim osjetilima budu dio istoga.

3D zvuk

Auro 11.1 razvijen je u Barco-vom Auro Technologies. Auro 11.1 pretvara konvencionalni kino audio u potpuno virtualno iskustvo 3D zvuka, pri čemu zvukovi dolaze iz svih smjerova i iznad slušatelja. Auro 11.1 projektiran je na tri prostorne osi (širina, dubina i visina) umjesto na dvije osi tradicionalnog surround zvuka. Ova tehnologija gledatelju omogućuje najprirodniji i realnu percepciju zvuka: u prirodi je slušatelj okružen akustičnim refleksijama, te su akustične informacije, koje okružuju čovjeka sa svih strana,  neophodne da ljudski mozak spontano i ispravno postavi zvučne izvore. To je temeljna razlika 3D  i 2D audio sustava. 3D audio sustav omogućava gledatelju doživljaj potpune stopljenosti sa zvučnim efektima, pomoću koje ima mogućnost potpunog intenziteta doživljaja.

Red Tails – prvi film s 3D zvučnim efektima

[youtube id=”BpA6TC0T_Lw” w=”600″ h=”337″]

Produkcijska kuća Lucas film među prvima je prepoznala snagu 3D zvuka: njihova nova akcijska drama o skupini hrabrih pilota koji se bore u drugom svjetskom ratu – Red Tails – obrađena (mix) je u posebnoj 3D tehnici prilagođenoj  Auro 11.1. Zrakoplovne bitke, koje su odlučile sudbinu cijelog svijeta, na velikim platnima i s 3D zvukom ostavit će vas bez daha. 3D zvučni efekti daju filmu jednu dodatnu snagu i gledatelja vode na putovanje kroz vrijeme, kao da je u zraku s avijatičarima, kao da se bori pored njih… Još jedna zanimljivost je da je film dijelom sniman u Istri. Svi ljubitelji filma ovu će filmsku poslasticu s 3D zvučnim efektima imati prilike doživjeti u CineStar kinima.

O Blitz CineStar-u

Multipleksi CineStar potpuno su digitalizirana kina te opremljena prema najsuvremenijim standardima koji uključuju wall-to-wall platna najrenomiranijih svjetskih proizvođača (Harkness Screens, MDI-Strong) i najbolju svjetsku audio-vizualnu tehnologiju koja uključuje Barco Series-II digitalne projektore, Doremi servere, RealD 3D tehnologiju, Dolby zvučne procesore, Crown audio pojačala i JBL zvučnike.

Sa željom da izjednače kvalitetu kino ponude u Hrvatskoj s kvalitetom drugih razvijenih europskih zemalja, nastaje tvrtka  Blitz CineStar kao Joint Venture vodećeg hrvatskog filmskog distributera – tvrtke Blitz film & video distribucija i CineStara najvećeg njemačkog kino prikazivača(više od 100 multipleksa i 900 dvorana). 2003. godine Blitz CineStar otvara prvi hrvatski multipleks CineStar Zagreb, a do danas otvoreno je 9 multipleksa. Sve dvorane, njih 71, su u potpunosti digitalizirane, a čak njih 37 je 3D, RealD 3D, a 8 dvorana diljem Hrvatske su eXtream.  Prvi u regiji CineStar uvodi filmske formate: tehnološki najdominantniji IMAX i najluksuzniji Gold Class.

Blitz-CineStar će u širenju mreže multipleksa u idućih dvanaest mjeseci otvoriti još 3 u potpunosti digitalna  kina. Multipleks CineStar u Dubrovniku,  Slavonskom Brodu i Splitu.

Svi planirani multipleksi činit će CineStar lanac od ukupno 12 multipleksa s gotovo 100 dvorana koje sadrže preko 15 000 sjedala.

O Auro Technologies

Auro Technologies (www.auro-3d.com; www.auro-technologies.com) je spin-off tvrtka Galaxy Studios Group i vlasnik Auro-3D® Technology Suite. Auro-3D® sustav projektirao je Wilfried Van Baelen, osnivač Galaxy Studios, svjetski poznatih po vodećem položaju u najmodernijim audio inovacijama za glazbu i filmski zvuk. Auro-3D® suite nudi revolucionarne razine reprodukcije zvuka koje su jednostavne za korištenje i bez presedana i to tržištima profesionalaca, automobilske industrije, radio-difuzije i potrošačke elektronike (kao što su igrice, smart phones, multimedia PC, notebooks, tablets, audio players, digital TV, media libraries i packaged media).

O Barco-u

Barco, vodeća globalna tehnološka kompanija, projektira i razvija proizvode za vizualizaciju za različita odabrana profesionalna tržišta. U multipleksima CineStar slika se projicira iz Barcovih projektora. U ultimativnim CineStar eXtreme dvoranama slika se projicira iz najmodernijeg Barco DP2K-32B projektora, koji je zaslužio mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najsvjetliji kino projektor na svijetu.  Barco ima vlastite sadržaje za Prodaju i marketing, Podršku klijentima, Istraživanje i razvoj te Proizvodnju u Europi, Sjevernoj Americi i Pacifičkoj Aziji. Barco (NYSE Euronext Brussels: BAR) aktivan je u više od 90 zemalja te ima više od 3500 zaposlenika širom svijeta. Barco je prijavio prodaju u iznosu od 1.041 milijardi eura u 2011.

Izvor: Blitz-Film PR

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

15 komentara

  1. Ako se gleda prostorno onda da, zvuk u postojećim sustavima ne dopire iznad / ispod gledatelja. Ak ništa drugo valja probati, Red Tails mi se ionako čini kao see-worthy, a cijena karte se ne bi trebala mijenjati.

 1. nemamo mi niš protiv novih tehnologija i toga da se ovdje objavljuju no znamo kamo to vodi, uskoro će krenut vijesti prenesite zvuk iz kina u svoje domove, pa ajmo nova pojačala, novi zvučnici te ponovo ratovi zvijezda sada s novim zvukom i 40 sati dosad neviđenih scena, stalno me puca dojam da ni malo ne misle na moj doživljaj nego samo na svoj profit, a onaj dnevni boravak o kojem stalno plačem čini mi se sve manji i manji. samo čekam statistiku uskoro kako svaki 3 amer ima 3D zvuk u dnevnoj sobi.

  1. Stvarno je bezobrazno kako proizvođaći zabave misle na svoj profit?
   Mislim, pa to je zabrinjavajuće. Zar im je vlastita egzistencija važnija od tvog doživljaja? U kakvom mi to svijetu živimo?
   Danas imaš sisteme kučnih kina od 5.1 do 7.1 a evo sprema se i 11.1.
   Sasvim sigurno uvjerljivo prevladavaju po kućama sistemi 5.1 jer za više u malom okruženju nema smisla i potrebe tako da mislim da će ova umotvorina ostati u okvirima kino dvorana. Osobno mi ne smeta ako bude ponuđena i kućnim korisnicima iako nemam am baš nikakvog afiniteta spram nje… Kao i sve u životu, tko si može priuštiti i tko želi, nemam ništa protiv…

   1. Evo ja sam poceo kopati pod, i stemati plafon da ugradim dodatne zvucnike, i imao zvuk odozdo, odozgor, i sa svih strana, ma neka se slikaju i oni i 11.1, mogu svojoj materi to uvaljivati.

    1. Njihova sreća kaj živiš na području koje je njima zanemarivo pa ih tvoje razmišljanje sasvim sigurno ne interesira…Šteta, mislim po njih…

 2. pitanje je samo dal je tu riječ o njihovoj egzistenciji ili o putranju masne guzice, o prodaji muda pod bubrege, rog za svijeću… da stvarno je bezobrazno.

  to je moj komentar na ovu vijest, ova vjest plasirana je meni koji sam iz tog nezanimljivog područja, žao mi je što nisam oduševlljen s tom novotarijom, možda kad bi svoje snage usmjerili na to da proizvedu dobar proizvod kji nečem služi, da je pristupačan, kvalitetan i još da prodajom istog imaju profit. pritom je meni njihov profit jako bitan isto koliko i njima briga za moj doživljaj. Adi opusti se, poznata američka anketarska kuća kaže da će svaka kuća uskoro imat 11 kroz jedan zvučnike.

  1. Propalo je mnogo pametnijih izuma u svijetu, pa tako ce i ova glupost, mozda ce neka bioskopska sala da se malo folira uvesti ovo, ali generalno budalastina, evo koliko na silu guraju taj 3d, a ni 5% ljudi nije time zadovoljno, nebrine mene njihov profit svijet je prepun budala koje se da daju pare za to, ali ne da koriste vec da mogu reci ja imam to, i to.

  2. Nikada mi nije bila jasna frustracija pojedinaca koja graniči s ludošću?
   Svojevremeno je i moj tata govorio koji idiot kupuje tv u boji i koja je točno njegova svrha kada iovako lijepo vidi dnevnik u pola osam? Iz tog razloga godinama smo imali crno bijeli tv. Danas je to nezamislivo. Možda sutra i ti budeš predmet sprdnje zbog zatucanosti u nečijim očima.
   Jednostavno, proizvod koji te ne interesira nemoj kupiti i to je to.

   1. Slusaj nesto jaro, ako si ti lud pa bi nagurao dvadeset zvucnika u sobu samo izvoli, ali vecina normalnog svijeta nebi, i nisu zatucani kao ti, ali u drugom smjeru, tebi ako se svidja ti kupuj, ali nemoj nikoga vridjati ako to smatra mentalnom retardacijom.

    1. Pa ako se ne varam vi ste se prvi počeli s tim sprdati i vrijeđati?
     ja sam samo rekao kako je to svačiji izbor iako se iz teksta ne vidi da će stvar biti primjenjena u kučne svrhe. Ovo je prije svega namjenjeno kino dvoranama ali pljuvačka je odmah počela bez ikakvog razloga.

 3. nemojte se sad vas dvojca međusobno svađat :)

  ajmo sad malo zbrojit napisano da se smirimo, dakle ove super dvorane će uvest 11.1 zvuk i to nije loše ako će ostat ista cijena i ako će time privuć još pokojeg gledatelja, s tog gledišta ovo je dobrodošla vijest no moje je mišljenje da će nakon toga to pokušat uvalit i za kućnu upotrebu, tada kada se to bude prodavalo vjerojatno neće ni bit druge opcije nego 11.1 pa i sad ako hoćeš bolji resiver on je vjerojatno 7.1 i nemaš druge opcije iako bi ti možda dostatna 5.1 opcija, bojim se da prodaja opcije 7.1 polako pada pa se izmislja nesto novo da se potakne prodaja. Tko ima love i velik dnevni boravak neće mu bit teško preć na 11.1 tko nema ostat će na 7.1 ,5.1 ili niš. Moje skromno mišljenje da nam nije sila tako galopirat treba malo uživat u postojećem. Ajde sad se svi smirimo i pričekajmo da nam u naj novijoj vijesti Theo donese neki novi grafikon poznate američke istraživačke kuće :)

  1. Evo vidiš, godinama je dostupan 7.1 a većina korisnika je i dalje na 5.1
   iz prostog razloga, teško je u sobu nagurati toliko zvučnika a i kada ih naguraš u malom prostoru nećeš dobiti nikakvo značajno poboljšanje.
   Sada zamisli 11.1? Ovo je proizvod namjenjen kino dvoranama no nitko ne tvrdi niti zna ili ne zna hoće li biti ponuđeno i kućnim korisnicima iako zdrav razum kaže kako sasvim sigurno neće doživjeti masovnu uporabu iz jednostavnog razloga, manjak prostora. Imam doma 7.1 procesor kojeg tako ne koristim već mi je zakačen na 6.1 i sasvim mi je dovoljno i nemam namjeru dodavati još jedan zvučnik a o pet da ne govorim. Cijeli moj angažman u ovoj priči je bio s te strane da ukažem bespotrebnost omalovažavanja pojedinaca koji bi možda to ipak htjeli. Ja ne želim ali niti ne vrijeđam niti ideju niti pojedince koji bi to htjeli. Svatko od nas ima izbor i treba ga poštivati. Samo to i ništa više…

 4. Vecina korisnika 7.1 recivera koristi ih kao 5.1, malo je i filmova cak i na blu ray-u da su 7.1 najvise se jos uvijek snima 5.1 dts ili dolby ovakav, onakav.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!