Audio-video uređajiCES - Las VegasSajmovi elektronikeSamsung ElectronicsVijesti

Samsung najavio QLED serije televizora Q7, Q8 i Q9

samsung-qled-tv

Samsung je na CES-u u Las Vegasu predstavio novu liniju Quantum Dot LED LCD televizora serija Q7, Q8 i Q9, a koje će reklamirati pod imenom QLED. Novom linijom čini se da Samsung ne nastoji samo prodavati inferiornu tehnologiju pod nazivom (pre)sličnim superiornom OLED-u, već je zaista poradio na bitnim aspektima kao što je zasićenost boja pri različitim svjetlinama i kut gledanja.

Samsungovi QLED televizori će između ostalog moći prikazati još bolji HDR zbog vršne svjetline koja se sada kreće između 1500 i 2000 cd/m2, uz još preciznije prekrivanje DCI-P3 raspona boja. Podsjetimo, prošle godine se svjetlina kretala do cca. 1300 cd/m2, a raspon boja je iznosio nešto više od 90% DCI-P3, taman da televizor dobije UHD Premium certifikat.

David Mackenzie, danas tek povremeni autor na HDTVtest stranici, navodi još jedno bitno poboljšanje koje niti sam Samsung nije posebno isticao – novi televizori donose i novu strukturu piksela. Tzv. Dual Pixel Structure raspored znači da je svaki piksel podijeljen na dvije domene od kojih svaka ima nešto drugačiji gamma parametar (odnos nivoa signala i svjetline). U praksi bi to trebalo značiti bolji vidljivi kut uz manji gubitak zasićenosti boja kao što je to do sada bio slučaj kod VA panela. Kako će to točno izgledati u praksi, svakako ćemo vidjeti za koji mjesec kada nam stignu testni uzorci.

CES2017_QLED_2

Još jedna zanimljivost je kako će po prvi puta otkako su se pojavili zakrivljeni ekrani, Samsungova perjanica ponude, Q9, imati ravni ekran. Vjerujemo da će to mnoge razveseliti s obzirom da većina korisnika ne preferira takvu geometriju, a i u praksi zakrivljeni ekrani ne donose poboljšano iskustvo gledanja.

U nastavku donosimo i nekoliko detalja iz službenog priopćenja za medije:

Tvrtka Samsung je iskoristila današnje predstavljanje proizvoda kako bi naglasila nove značajke dizajna, koje rješavaju neke od najznačajnijih bolnih točki gledatelja.

Dave Das, viši potpredsjednik odjela marketinga potrošačke elektronike tvrtke Samsung Electronics America izjavio je:

S QLED TV prijemnicima riješili smo problem koje su svi i u svakom kućanstvu iskusili, hrpa kabela, debeli zidni nosači te mnoštvo dodatnih uređaja ispred TV prijemnika. Dodavši – uz našu liniju proizvoda za 2017. godinu fokus ostaje tamo gdje bi i trebao biti: na sadržaju koji je na ekranu, ne na onome što ga okružuje.

Poboljšanja u dizajnu i upotrebljivosti QLED TV serije uključuju jedan prozirni ‘Invisible Connection’ kabel, preko kojeg se svi periferni uređaji mogu spojiti na TV prijemnik, zatim ‘No-gap wall-mount’ zidni nosač, koji pojednostavljuje i ubrzava postupak postavljanja TV prijemnika na zid. Za one koji radije ne bi postavili TV prijemnik na zid, Samsung nudi dva nova stalka dizajnirana za podizanje i prikaz QLED TV prijemnika kao prekrasnog samostalnog ukrasa. Korisnici mogu odabrati ‘Studio Stand’ stalak, koji liči na stalak sa slikom ili elegantni Gravity Stand’, koji, kada je spojen s TV prijemnikom, podsjeća na suvremenu skulpturu.

U 2017. godini tvrtka Samsung je fokusirana na neprestanu evoluciju hvaljene ponude Smart TV prijemnika, pružajući ljudima jednostavno, ujednačeno korisničko iskustvo koje žele za sav zabavni sadržaj, gdje god i kad to žele. Primjerice, uz Samsung Smart Remote daljinski upravljač, korisnici mogu upravljati najpovezanijim TV prijemnicima iz jednog izvora, pomoću jednog uređaja.

CES2017_QLED_3

Ove godine ‘Smart Hub’ sučelje je prošireno na pametne telefone zahvaljujući novoj i poboljšanoj ‘Smart View’ aplikaciji tvrtke Samsung, koja sada pruža sveobuhvatan pregled svih dostupnih sadržaja na početnom zaslonu aplikacije. Tako korisnici mogu upotrijebiti svoj mobilni uređaj kako bi na svom TV prijemniku preko ‘Smart View’ aplikacije pokrenuli prikaz omiljenog TV programa uživo ili videozapis na zahtjev. Korisnici također mogu primati obavijesti o njihovom omiljenom sadržaju na svoje mobilne uređaje, poput vremena emitiranja i dostupnosti.

Samsung je također uveo dvije nove Smart TV usluge, uključujući ‘Sports’, koja prikazuje prilagođeni sažetak sadržaja vezanih uz korisnikovu omiljenu ekipu, njezine nedavne i nadolazeće utakmice, te ‘Music’, koja, između ostalih značajki, može identificirati pjesme koje sviraju uživo na TV emisiji.

Posjetitelji sajma CES 2017 će moći vidjeti sve ove uzbudljive inovacije i još mnogo toga na izložbenom prostoru tvrtke Samsung od 5. siječnja.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!