NAB - Las VegasSajmovi elektronike

Novi video proizvodi BM Designa

Australska kompanija Blackmagic Design na ovogodišnjoj NAB konferenciji najavila je cijeli niz proizvoda u profesionalnoj video industriji. Uz softverska riješenja i ostale komponente za broadcast najavljene su i nove kamere. Od softverskih riješenja predstavljen je novi Resolve 12, program za video montažu i post produkciju, novi Fusion 8, program za specijalne efekte, koji je BM design takodjer preuzeo kao i Resolve (bivši Da Vinci), sa evidentnim ciljem dominacije na profesionalnom video tržištu u širini palete proizvoda.

BM_Ursa
Kamera koje je predstavljena prošle godine, Ursa sada je dobila ojačanje sa novim 4.6K senzorom (4608 x 2592 piksela). Novi senzor donosi ne samo povećanu rezoluciju nego i bolje performanse u dinamičkom rasponu, prema proizvođaču čak 3 blende više, sa 12 na 15, što svakako zvuči vrlo dobro. Kamera snima u DNG RAW i Prores formatima, koji omogućuju odličnu kvalitetu slike, no kvaliteta ne dolazi bez cijene. Naime za 3:1 RAW odlazi 180 MB u sekundi a sat vremena oduzima 650 GB, dok u Prores XQ kvaliteti jedna sekunda videa pije 312 MB/s, a sat vremena snimljenog materijala oduzima nevjerojatnih 1.1 TB! (brojke su temeljene na 30p materijalu pa se može odbiti 17% za naš standard u 25p) Ono što je specifično za ovu kameru ogroman je 10 inčni ugrađeni monitor, po čemu je jasno da je kamera više namijenjena snimanju sa stativa. Kamera dolazi u opciji EF Canon mounta ili PL mounta za filmske objektive a njena cijena je 7000 američkih dolara.

BM_UrsaMini
Druga kamera je Ursa Mini, manja verzija Urse. Ova kamera dolazi u dvije opcije senzora, jeftinija verzija sa starijim 4K senzorom od 12 blendi dinamičkog raspona i skuplja verzija sa novim 4.6K senzorom koji se koristi i u velikoj Ursi. Njena prednost s obzirom na Ursu svakako je praktičnost, s obzirom da je osjetno manja i lakša od velike Urse. Samo 2.5 kilograma za ovakvu kameru je vrlo dobar rezultat. Naravno, treba uzeti u obzir da na tu težinu treba zbrojiti i težinu objektiva i baterije te je realno očekivati ukupnu težinu od oko 4 kg, što je još uvijek jako dobro za RAW UHD kameru sa velikim senzorom. Kamera dolazi sa 5 inčnim 1080p monitorom i drškom koja se može premjestiti. Od specifikacija većina je ista kao i kod velike Urse. Cijena jefitinije verzije sa 4K senzorom i 12 blendi raspona je 3000 američkih dolara a skuplje sa istim 4.6K senzorom kao i kod starije sestre je 5000 dolara. Da bi kamera bila potpuno funkcionalna na tu cijenu treba dodati jos 2000 dolara za adaptere za snimanje s ramena, nosač baterije i 1080P OLED elektronsko tražilo, koje je isto opcija za veliku Ursu, te se finalna cijena s time diže na 7000 dolara.

BM_MicroCinema
Treća kamera je Micro Cinema Camera koja koristi novi S16 1080p senzor. Uz vrlo atraktivan dizajn koncept je osmišljen da pruži visoku kvalitetu slike u vrlo malom kućištu i omogući upotrebu na dronovima, u ekstremnim sportovima i ostalim vrstama snimanja gdje su male dimenzije i težina prioritet. Dosada, kamere takvih dimenzija su bile vrlo limitirane u kontekstu kvalitete slike i ovdje Micro Cinema Camera traži svoje mjesto pod suncem. Kontrole su minimalne radi jednostavnosti korištenja i vrlo vjerojatno i omogućavanja niže cijene proizvoda s obzirom da BM jasno cilja na cjenovno pristupačnije uređaje. Kamera naravno podržava i bežičnu kontrolu a koristi micro 4/3 mount za objektive. Prethodnica Pocket Cinema kamera imala je rolling shutter i bilo kakva jača kretnja jako je loše utjecala na distorziju slike, ova kamera koristi novi senzor koji je navodno vrlo osjetljiv sa opcijom iščitavanja senzora u global shutter modu, s čime je distorzija slike u kretnji, tzv “žele efekt” izbjegnut. U rolling shutter modu moguće je snimati do 60p a u global shutter modu do 30p. Kamera pruža odličnih 13 blendi raspona, podržava 12 bitno RAW snimanje i 10 bitni Prores koji snima na SD karticu. Uz to, pruža i nekomprimirani HDMI izlaz na vanjske rekordere. Cijena Micro Cinema kamere je 1000 američkih dolara.

BM_MicroStudio
Četvrta kamera koje je predstavljena je Micro Studio kamera, koja pruža UHD rezoluciju u vrlo kompaktnom i laganom kućištu, praktički istom kao i kod Micro Cinema modela. Implementirani je senzor malo veći od S16 standarda i podržano je do 30p snimanje u UHD 2160p rezoluciji. Kamera je namijenjena prvenstveno za broadcast i ne podržava interno snimanje nego sliku šalje preko 6G SDI konektora u 10 bitnoj 4:2:2 kvaliteti. Micro Studio kamera koristi Micro 4/3 ili B4 mount za objektive i dolazi na tržište po cijeni od 1300 američkih dolara.

BM_VideoAssist

Zadnji proizvod koji možemo izdvojiti je Video Assist, 5 inčni monitor koji je ujedno i video rekorder. Video Assist snima 10 bitni 4:2:2 Prores HQ i DNxHD do 60p na SD kartice. Korišten je touch screen monitor a rezolucija panela je 1080p a tu su i HDMI i SDI ulazi. Ovime su sa jednim potezom pokrivena dva ključna faktora a BM je vrlo oštro reagirao na konkurenciju ponudivši taj proizvod za $500 dolara.

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!