Digitalna televizijaSatelitska televizija

Najveći SES-ov satelit SES-9 uspješno lansiran – dosegnuti će 22 milijuna domova

25_SES-9

Tvrtka SES S.A. objavila je kako je satelit SES-9 uspješno lansiran u svemir na raketi SpaceX Falcon 9 iz centra Air Force Station u Cape Canaveralu na Floridi. SES-9 poletio je u svemir u 18:35 sati po istočnom američkom vremenu (EST), odnosno 5. ožujka u 00:35 sati po srednjeeuropskom vremenu, te se od SpaceX rakete odvojio 31 minutu kasnije.

SES-9 koristi kemijski dvo-pogonski motor kako bi izveo velike manevre nakon polijetanja, završavajući putovanje u svoju orbiti, 36.000 kilometara iznad Ekvatora električnim pogonskim sustavom. Kretanje po orbiti kroz predviđeni životni vijek satelita od 15 godina, vršit će isključivo pomoću električnog pogonskog sustava. SES-9 bi trebao započeti s pružanjem svojih usluga u trećem kvartalu ove godine.

21_SES-9

SES-9 je SES-ov najveći satelit koji će pružati usluge u Azijsko-pacifičkoj regiji. Prilikom lansiranja težio je 5,3 tone i sadrži 57 high-power Ku-band transpondera (ekvivalent s 81×36 MHz transponderima). SES-9 će omogućiti značajno povećanje kapaciteta kako bi se pružila uslugu rastućim sektorima uključujući video, poduzetništvo, mobilnost i državni sektore diljem Sjeveroistočne Azije, Južne Azije, Indije, Indonezije i Filipina. SES-9 bit će pozicioniran uz još jedan SES satelit, SES-7, na vrhunskoj orbitalnoj lokaciji na 108,2 stupnja istočno i na toj poziciji će zamijeniti letjelicu NSS-11. SES-9 je napravila tvrtka Boeing Satellite Systems International.

Martin Halliwell, tehnički direktor tvrtke SES je izjavio:

SES-9 je važan čimbenik u našoj strategiji rasta u dinamičnim regijama i četiri primarna sektora – video, poduzetništvo, mobilnost i državni sektor. Pozicioniran uz SES-7, novi satelit će dosegnuti 22 milijuna TV domova, a dizajniran je kako bi isporučio visoko kvalitetna rješenja povezivosti kućanstvima, tvrtkama i institucijama diljem Azije. Zahvaljujući namjenskim zrakama mobilnosti, pomoći će nam pridobiti nove prilike na rastućem tržištu pomorske i zrakoplovne povezivosti. Uspješno lansiranje SES-9 također predstavlja važan korak naprijed u našem izvrsnom odnosu s tvrtkom SpaceX, pružatelju lansiranja od rastuće važnosti, što je dodatna potvrda profesionalizma i impresivne izvedbe tvrtke SpaceX. Čestitam timovima tvrtki SpaceX i SES, koji su zajedno odradili izvrstan posao.

Količina HD sadržaja koji se emitira povećan je tri puta u zadnjih pet godina, pri čemu SES pokriva 78%. SES globalno distribuira 2200 HD kanala, odnosno 5000 SD kanala, a očekuje se kako će biti sve više Ultra HD kanala u budućnosti.

23_SES-9

 

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!