4K Ultra HDDigitalna televizijaDigitalna televizija u HrvatskojVijesti

Održana Satelitska i LTE konferencija u Zagrebu

satelit-lte-konferencija

Na trećoj po redu konferenciji pod nazivom „Satelitska & LTE tehnologija”, glavne teme bile su isticanje rasta popularnosti za satelitskim emitiranjem signala zbog geografskih karakteristika Hrvatske i sve veći interes za HD kanalima koji su danas obavezni dio paketa svakog ozbiljnog satelitskog operatera. Osim toga, na konferenciji je demonstrirana superiorna razlučivosti Ultra HD 4K signala, demonstriranog na Samsungovom F9000 modelu u 65″ velikoj dijagonali. Više detalja u službenoj priopćenju.

Udruga NetCro u suradnji s tvrtkom ASTRA održala je treću godišnju konferenciju pod nazivom „Satelitska & LTE tehnologija”, na kojoj su sudjelovali predstavnici vodećih pružatelja usluga digitalne i satelitske televizije, Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), tvrtke Odašiljači i veze (OIV) te brojni instalateri-tehničari.

Jedna od ključnih tema ove jednodnevne konferencije bio je satelitski prijem televizijskog i radijskog programa, koji se sve više javlja kao vrlo popularna opcija prijema signala u Hrvatskoj, poglavito zbog mnogobrojnih otoka i planinskih područja te smetnji u prijenosu signala zemaljskih odašiljača od strane susjednih država.

Andrija-Jovicevic---NetCro
Andrija-Jovicevic – NetCro

Pored zahtjeva korisnika za osnovnim prijemom signala sve je veća potražnja za programima visoke kvalitete (HDTV) te danas gotovo da ne postoji satelitski operater koji ne nudi HDTV programe. Budućnost televizijskog programa i zabavne industrije leži u novoj tehnologiji gledanja programa, u UHD rezoluciji, čime se gledateljima pruža nevjerojatna kvaliteta slike i prikaza svih detalja – izjavio je Andrija Jovičević, predsjednik Udruge NetCro, koja je organizator konferencije.

Tijekom konferencije održan je i okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici vodećih pružatelja usluga digitalne i satelitske televizije (MAX TV, VIP SAT i Total TV) te predstavnici HAKOM-a i OIV-a koji su razgovarali o budućnosti satelitska televizija i problemima s prijemom zemaljskog signala zbog upotrebe LTE tehnologija. Također, u sklopu konferencije održana je edukacijska radionica na temu LTE tehnologije i zahtjeva koje stavlja pred instalatere-tehničare: kako spriječiti upade smetnji i kako ih otkloniti kako bi korisnik mogao nesmetano pratiti zemaljski i satelitski signal.

Marcin-Deka---Astra-CEE
Marcin-Deka – Astra-CEE

Posebnost ovogodišnje konferencije „Satelitska & LTE tehnologija” bila je prezentacija  emitiranja Ultra HD signala izravno sa satelita. Tvrtka ASTRA tako nudi emitiranje Ultra HD signala pomoću satelita ASTRA smještenog na orbitalnoj poziciji 19,2 stupnja istočno, koji prenosi specijalizirani Ultra HD program za Europu, uključujući i Hrvatsku. Samsung je istovremeno prikazao kvalitetu reprodukcije satelitskih programa na prvom UHD TV prijamniku s integriranim prijemom i odgovarajućim mogućnostima dekodiranja. Prezentiran je model serije F9000 dijagonale 65 inča, koji je već u prodaji na hrvatskom tržištu, po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 45.999 kuna, moglo se čuti tijekom predstavljanja.

Posjetitelji konferencije „Satelitska & LTE tehnologija” imali su priliku sami se uvjeriti i doživjeti izvrsnu kvalitetu slike Ultra HD signala. Ultra HD daje četiri puta veću razlučivost u odnosu na današnje HD televizore, pružajući potpuni doživljaj sportskih događaja i još potpunije iskustvo gledanja vrhunskih filmova i dokumentaraca – izjavio je Marcin Deka, voditelj prodaje, ASTRA CEE.

Filip-Kordic---Samsung
Filip-Kordic – Samsung

Ultra HD je nesumnjivo budućnost televizijskog prijema i reprodukcije. Izuzetno mi je drago što, u suradnji s tvrtkom ASTRA, možemo po prvi puta prikazati satelitski prijem izravno na Ultra HD televizor u Republici Hrvatskoj. Istovremeno, odašiljanjem tog signala izravno na naše televizore, potvrđujemo vodeću poziciju na području novih tehnologija TV prijama. Vjerujem da je standardizacija Ultra HD-a tek pitanje trenutka, a naši novi televizori serije F9000, kao i nadogradnja Evolution Kit, podržat će sve trenutne i buduće standarde odašiljanja – zaključio je Dražen Čučković, voditelj odjela audio-video opreme u zagrebačkom predstavništvu tvrtke Samsung Electronics.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!