Digitalna televizijaVijesti

Dobrodošli u digitalno doba

Točno na vrijeme, danas u 12:35 ugašeno je analogno emitiranje nacionalnih TV programa, te je njihov prijam od sada moguć isključivo u digitalnom obliku. U povodu gašenja analognog signala na mjestu prvog televizijskog studija u Zagrebu, u Jurišićevoj 4, održana je prigodna svečanost kojoj su, uz brojne televizijske legende, nazočili premijerka Kosor i ministar Božidar Kalmeta. U maloj predstavi za prisutne goste i gledatelje, premijerka Kosor je putem daljinskog upravljača uz pomoć gdina Merlića ugasila analogno emitiranje, te time dovela Hrvatsku u krug 14 europskih zemalja koje svoj program emitiraju isključivo digitalnim putem.

Analogno se nastavlja emitirati poruka o gašenju analogije na HRT1 kanalu, a tu su također Jabuka TV i Z1 programi koji se uz današnju premijeru u digitalnom zemaljskom obliku i dalje emitiraju u analognom obliku na starim frekvencijama. Jabuka TV je nova mreža lokalnih televizija i emitira se na analognoj frekvenciji OTV-a, kao i u digitalnom obliku.

Skeniranjem cijelog spektra pronađena su i četiri neimenovana DVB-T programa, a čiji je signal bio vrlo slab uz tek povremeno vidljivu sliku punu blokova. Uspjeli smo vidjeti teletekst tih programa i ispostavilo se kako se radi o austrijskim programima ORF 1 i 2, te ATV. Više o razlogu zbog kojeg se ovi programi našli među novim programima pokušati ćemo doznati od službenih tijela.

Trenutno se od domaćih nacionalnih i regionalnih programa na području Zagreba mogu uhvatiti:

 • HRT 1
 • HRT 2
 • RTL Televizija
 • Nova TV
 • Jabuka TV
 • Z1
 • Kapital Network
 • Net TV
 • TV 4 Rijeka
 • Nova TV HD
 • HRT HD Promo
Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

   1. POŠTOVANI GLEDATELJI OBAVJEŠTAVAMO VAS DA JE 5. LISTOPADA 2010. PRESTALO EMITIRANJE ANALOGNO TELEVIZIJSKOG SIGNALA.,,ha;ha;ha;ha;ha;ha;ha;ha;ha;ha;ha;

    od danas moramo kupiti digitalne antene,koje hvataju digitalni signal,kojeg čas im čas nema jer na taj način prinosi nule i jedinice,

    hrvatska ae biti prva zemlja u kojoj ae biti pušten u prodaju digitalni zvučnik,membrana bude vibriralau ritmu nula i jedinica,u stvari sad au se malo zafrkavati sa prodavačima potrošačke elektronike,ko došao sam kupiti digitalni zvučnik pa da vidim koliko su tehnološki potkovani.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!