Digitalna televizijaVijesti

Dobrodošli u digitalno doba

Točno na vrijeme, danas u 12:35 ugašeno je analogno emitiranje nacionalnih TV programa, te je njihov prijam od sada moguć isključivo u digitalnom obliku. U povodu gašenja analognog signala na mjestu prvog televizijskog studija u Zagrebu, u Jurišićevoj 4, održana je prigodna svečanost kojoj su, uz brojne televizijske legende, nazočili premijerka Kosor i ministar Božidar Kalmeta. U maloj predstavi za prisutne goste i gledatelje, premijerka Kosor je putem daljinskog upravljača uz pomoć gdina Merlića ugasila analogno emitiranje, te time dovela Hrvatsku u krug 14 europskih zemalja koje svoj program emitiraju isključivo digitalnim putem.

Analogno se nastavlja emitirati poruka o gašenju analogije na HRT1 kanalu, a tu su također Jabuka TV i Z1 programi koji se uz današnju premijeru u digitalnom zemaljskom obliku i dalje emitiraju u analognom obliku na starim frekvencijama. Jabuka TV je nova mreža lokalnih televizija i emitira se na analognoj frekvenciji OTV-a, kao i u digitalnom obliku.

Skeniranjem cijelog spektra pronađena su i četiri neimenovana DVB-T programa, a čiji je signal bio vrlo slab uz tek povremeno vidljivu sliku punu blokova. Uspjeli smo vidjeti teletekst tih programa i ispostavilo se kako se radi o austrijskim programima ORF 1 i 2, te ATV. Više o razlogu zbog kojeg se ovi programi našli među novim programima pokušati ćemo doznati od službenih tijela.

Trenutno se od domaćih nacionalnih i regionalnih programa na području Zagreba mogu uhvatiti:

 • HRT 1
 • HRT 2
 • RTL Televizija
 • Nova TV
 • Jabuka TV
 • Z1
 • Kapital Network
 • Net TV
 • TV 4 Rijeka
 • Nova TV HD
 • HRT HD Promo

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

   1. POŠTOVANI GLEDATELJI OBAVJEŠTAVAMO VAS DA JE 5. LISTOPADA 2010. PRESTALO EMITIRANJE ANALOGNO TELEVIZIJSKOG SIGNALA.,,ha;ha;ha;ha;ha;ha;ha;ha;ha;ha;ha;

    od danas moramo kupiti digitalne antene,koje hvataju digitalni signal,kojeg čas im čas nema jer na taj način prinosi nule i jedinice,

    hrvatska ae biti prva zemlja u kojoj ae biti pušten u prodaju digitalni zvučnik,membrana bude vibriralau ritmu nula i jedinica,u stvari sad au se malo zafrkavati sa prodavačima potrošačke elektronike,ko došao sam kupiti digitalni zvučnik pa da vidim koliko su tehnološki potkovani.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!