Audio-video uređajiKalibracijaLG ElectronicsOLEDSavjeti za kupnjuVodiči

Analiza kvalitete slike LG 55EC930V OLED TV-a

lg-ec930v-angle-header

Donosimo analizu slike već dugo vremena najpovoljnijeg OLED televizora na tržištu – 55 inča velikog modela EC930V. Na našem tržištu je trenutno dostupan u vrlo primamljivim paketima – u Sancta Domenici za 16.999,00 kn uz njega dobivate 32″ LG-jev LF510B LCD TV, a na eKupi za 18.399,00 kn uz njega ide X-Box 360 konzola. Je li bolje kupiti jedan od takvih paketa ili radije uložiti sličan iznos za novi EG910V model, pročitajte u nastavku.

EC930V je treći LG-jev OLED TV koji je stigao na naše tržište i premda se radi o modelu iz 2014., još uvijek je dostupan i mnogima zanimljiv upravo zbog svoje cijene i izvrsne kvalitete slike koju nudi. Rezolucija ekrana je također interesantna jer je uz novi EG910V model to jedan od rijetkih OLED TV-a s Full HD rezolucijom – svi novi će biti Ultra HD. Za one koji ne planiraju novu investiciju u UHD Blu-ray, Full HD televizor ostaje izvrstan odabir za uživanje u Blu-ray filmovima i drugim HD video materijalima.

lg-ec9300-design

EC930V je temeljen na LG Displayevoj WRGB tehnologiji koju smo detaljnije isprobali tijekom testa EA980V i EC970V UHD modela, a gdje je svaki piksel podijeljen na četiri segmenta od kojih se ispred tri nalaze R, G i B filteri za prikaz svih boja koje standardi nalažu. Svaki piksel se zasebno kontrolira i može potpuno ugasiti čime se postiže idealan kontrast bez obzira na izgled ostatka ekrana i količinu bijele boje na njemu.

Kako je vizualna inspekcija pokazala, a mjerenje utvrdilo, EC930V doista može postići idealan kontrast, baš kao i ranije testirani OLED modeli. Povećavanje razine crne boje putem Brightness kontrole nije izazvalo “probijanje” svjetlosti kao kod EA980V modela, te smo bez ikakvih ograničenja mogli postaviti referentnu crnu boju na vrijednost 16. S druge strane, razina bijele boje je također omogućavala putem Contrast kontrole da se svi detalji u najsvijetlijim dijelovima slike jasno mogu uočiti.

Ujednačenost slike je bila odlična, te prolaskom kroz testne uzorke nismo uočili bitna odstupanja i efekt prljavog ekrana. Na pojedinim uzorcima gdje je ista boja prikazana preko cijelog ekrana se može uočiti blaga zatamnjenost uz okvir na pojedinim dijelovima, no ništa što bi tijekom gledanja sadržaja smetalo.

LG-55EC930V-default-Expert1
Expert 1 – prije kalibracije

Tvornički je slika bila dobro, no ne i idealno podešena što smo i očekivali jer smo istu situaciju susreli i kod drugih OLED TV-a. Televizor je ISFccc certificiran i posjeduje Expert 1 i Expert 2 predloške za podešavanje svih vitalnih opcija, iako smo s podešavanjem balansa bijele boje u 20 točaka imali dosta problema prilikom kalibracije jer kontrole baš dobro i ne reagiraju. Tu su i kontrole za podešavanje raspona boja i pozicije primarnih i sekundarnih boja po zasićenosti, nijansi i svjetlini.

LG-55EC930V-after-calib_OLED_light70
Expert 1 nakon kalibracije

Do ovog dijela se EC930V ne razlikuje u odnosu na ostale OLED TV-e – izvrstan kontrast, realistične i duboke boje, dobra svjetlina slike koja opada s količinom bijele boje na ekranu.

No, za razliku od drugih testiranih OLED TV-a koji su takve performanse zadržali iz svih realnih kutova iz koji će ih budući vlasnici gledati, EC930V ima uočljivu promjenu u prikazu boja od cca. 30-35 stupnjeva pa naviše. Kako kut raste, tako se u slici pojačava zelena komponenta i ona dobiva zelenkast, “nezdrav” izgled. Ova promjena je višestruko manje intenzivna nego kada se tipičan LCD televizor gleda iz kuta, no upravo zbog činjenice da se radi o OLED tehnologiji, čovjek ju lako uočava. Što drugo i možete uočiti na slici koja ima tako malo mana?

lg-55ec930v-angle-proofing

lg-55ec930v-angle-grayscale
51-step skala sive boje

Posumljali smo na testni primjerak, no konzultacije s kolegama koji također testiraju televizore su potvrdili naša zapažanja. EC930V, najvjerojatnije zbog manje kvalitetnog filtera mijenja nijansu boja kada se gleda iz kuta.

Fotografija niže prikazuje dva LG-jeva OLED TV-a: lijevo je novi EG9100, a desno EC9300 model. Sliku je originalno objavio kanadski Rtings.com.

eg9100-ec9300-oled
EG9100 lijevo, EC9300 desno

HDTV Polska je također objavila video u kojem jasno prikazuje različite performanse između ista dva OLED modela:

EC930V:

EG910V:

Na slici je ovaj efekt jasno vidljiv iako isti neće smetati ako se televizor gleda frontalno ili iz malog kuta. Ova nesavršenost ne bi trebala ometati ni zahtjevne videofile za koje ionako ne sumnjamo da uvijek sjede ispred TV-a u tzv. “sweet spotu”.

Unatoč uočenoj nesavršenosti, i dalje smatramo LG-jev 55EC930V odličnim izborom s obzirom na cijenu i performanse, posebno kada se usporedi s LCD konkurencijom koja, za istu ili višu cijenu nudi drastično slabiji kut gledanja, kontrast i općenito manje impersivno iskustvo gledanja.

Službena stranica LG 55EC930V modela >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

10 komentara

 1. Imam 930 i dosta ga gledam pod kutem i nikada to nisam zamjetio, vjerojatno je od panela do panela, a da i ima tu zelenu pod kutem, opet je bolji neko i jedan VA panel, da ne govorim Samsung SUHD, koji je katastrofalan i na malo naginjanje.

  1. Apsolutno, ovdje se radi o “minor” detalju na koji smatram da mi je obveza obavijestiti čitatelje, no da kupujem TV u toj klasi svakako bi mi bio u najužemi izboru (posebno sada kada se uz njega dobije još jedan 32″ TV npr. za spavaću sobu).

   1. Po meni jedine mane ovih televizora vidim u WebOs, koji dosta usporava meni. Puno je bolje i brze prijasnja platforma. Tako je i sa Samsungovim Tizenom.

 2. Da li se zna ocena za ovaj televizor?

  Koji je ti led-lcd televizor koji je najbliži po kvalitetu slike?

  Kakav je u odnosu na Zadnje serije Panasonik plazmi?

  1. Pozdrav – ocjena za ovaj model bi bila Gold Class s obzirom da ima mnogo više prednosti nego nedostataka s obzirom na cijenu. Po kvaliteti slike u svijetu LCD-ova mu se mogu približiti jedino Direct LED LCD televizori s VA panelima, što bi bili modeli visoke klase Panasonica, Sonyja, Philipsa i Samsunga (serije 8 i 9). U odnosu na plazme donosi veći kontrast, mirniju sliku i nešto slabiju pokretnu rezoluciju.

 3. Hvala na odgovoru.

  Da li bi 930 bio dobra zamena za Panasonic ST50 Plazmu?

  Šta bih dobio a šta izgubio, a da je to na oko vidljivo?

  Skoro sam gledao tenis i to u varijanti kada je kamera iza leđa tenisera,odnosno kada se celom širinom vidi linija terina odakle se servira, i ona mi je zbog zakrivljenog ekrana delovala blago zakrivljeno, što mi zaista smeta jer ispada da zakrivljeni tv vrši deformaciju slike.
  Niko nije nigde napomenuo da zakrivljeni TV ,zapravo u nekim segmetima vrši deformaciju slike.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!