Home » Vodiči » Savjeti za kupnju » Savjeti za kupnju nosača LCD HDTV-a

Savjeti za kupnju nosača LCD HDTV-a

Utrošili ste više ili manje vremena i novca na odabir LCD televizora za vaš dnevni boravak, no znate li gdje ćete ga postaviti? Jeste li razmislili o montiranju na zid, kako bi zaslon zauzeo minimalno prostora i djelovao poput slike? Ukoliko je odgovor potvrdan, tada pročitajte na što valja obratiti pozornost prilikom montiranja LCD-a na zid.

Za uspješnu instalaciju obratite pažnju na sljedeća pitanja/savjete:

Od kojeg je materijala napravljen zid/strop?

Iako su LCD zasloni relativno lagani, oni posjeduju određenu masu koja mora biti dobro osigurana odgovarajućom konstrukcijom na zidu. Preporuka je koristiti pune zidove od cigle i betona, a dobro provjeriti nosivnost ukoliko LCD odlučite montirati na knauf (posebice ako je isti dodatno odmaknut od pravog zida). Također pripazite na električne vodove unutar zidova, kao i cijevi plina i vode.

Osnove za montiranje za strop

Kod montiranja na strop, najčešće iznad kreveta u spavaćoj sobi, potrebno je dobro provjeriti nosivost i pronaći odgovarajuću metodu montiranja. Mnogi kompleti namjenjeni ovakvom montiranju dolaze s odgovarajućim produžnim cijevima za kabele, prirubnicama i ostalom potrebnom opremom kako bi instalacija protekla što jednostavnije.

Osnove za montiranje na zid

Za montiranje LCD-a na zid postoji cijeli niz raznih stilova i mogućnosti pokretanja jednom tako montiranog zaslona (translacija gore-dolje, lijevo-desno, zakretanje, naginjanje, kao i pomicanje u svim smjerovima putem specijalnih konstrukcija nalik na robotske ruke), no princip je svugdje jednak – potreban vam je solidan par zidnih nosača koji će biti veza između zida i LCD zaslona.


Vrlo popularni nosači smješteni ispod kabineta u kuhinji nude razne mogućnosti pomicanja

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

One comment

  1. Pozdrav, planiram kupiti LG UH497707 Tv kojeg ste imali priliku recenzirati.

    Nisam siguran koji tip nosača mi je potreban, pošto je to IPS dali mi je potrebno nešto više od fiksnog nosača pošto ovaj tv navodno ima odlične kuteve gledanja?

    Ili da idem na neki kojem se može mjenjati nagib, kut gledanja i sl? Koji nosač bi mi preporučili do 400kn.. Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*