4K Ultra HDOLEDSony (Japan)Video kamere i fotoaparati

Sony predstavio nove RX modele fotoaparata

RXsz

Sony je nedavno najavio nove inačice svojih high end enthusiast modela sa 1″ senzorom. Novi RX10 mk2 i RX100 mk4 dolaze kao vrlo moćni foto-video alati koji nastavljaju uspješnu kompaktnu RX liniju sa novim naprednim rješenjima. Sony je prvim RX100 modelom napravio malo tehnološko čudo i čak i u svojoj četvrtoj verziji u tom tonu nastavlja, iznanađujući nas opet.
Oba RX modela sada podržavaju interno 4K snimanje i to čine u novom XAVC-S codecu od 100 Mb/s. XAVC-S u 50 Mb/s 1080p varijanti pokazao je jako dobre rezultate i nadamo se da će se to i nastaviti u UHD verziji koju je Sony odabrao za ulazak u eru kompaktnog UHD videa.

RX10mk2

Sony RX10Mk2 – moćna DSLR alternativa

 

Senzor je zajednički u oba modela i radi se o novom 1″ ( ugrubo S16 format) 20MP Exmor RS senzoru koji koristi novu tehnologiju  “stacked cmos”, što znači da se senzor sastoji od više separiranih i optimiziranijih slojeva, koji omogućuju brže čitanje senzora, bolja svojstva prikupljanja svijetla i posebnu DRAM buffer memoriju inkorporiranu u sam sklop senzora.
Ovim rješenjem Sony je postigao a) poboljšanu kvalitetu slike i osjetljivost; b) minimiziranu  distorziju videa zbog rolling shutter efekta i c) visoki frame rate videa. Oba modela tako podržavaju snimanje do 960 sličica u sekundi za super slow motion. Do 240 sličica u sekundi snima se u rezoluciji blizu 1080p a iznad toga rezolucija pada te se koristi upscaling. Za 4K video RX10 mk2 ima limitaciju do 29 minuta a RX100 mk4 može snimiti do 5 minuta u komadu, za što pretpostavljamo da je povezano sa zagrijavanjem, jer se radi o ogromnoj količini podataka koja se treba prenijeti i procesuirati u tako malom kućištu.

RX100mk4

 

Sony RX100 mk4 – high end džepni fotoaparat

RX10 Mk2 dolazi sa već dokazano odličnim eksternim 24-200 f2.8 Zeiss zoom objektivom a RXmk4 sa 24-70 1.8-2.8 zoom objektivom koji se uvlači u tijelo fotoaparata i također nosi ime poznatog njemačkog proizvođača odlične optike. Oba modela imaju poboljšano OLED elektronsko tražilo sa porastom rezolucije sa 1.44 do  2.35 milijuna piksela (XGA rezolucija) a RX10 još podržava i Slog mod za snimanje sa maksimalnim raspoloživim dinamičkim rasponom. Od ostalih poboljšanja tu su ubrzani odaziv autofokusa na 0.09 sekundi, mogućnost fotografiranja 16 slika u sekundi kod RX100 i 14 kod RX10 i nevjerojatna brzina zatvarača od 1/32000, što omogućuje kreiranje fotografija po jakom svijetlu sa punim otvorom blende.

Nova RX braća trebala bi doći na tržište krajem godine po cijeni od 1000 dolara za RX100 mk4 i 1300 dolara za RX10mk2.

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

  1. Reklo bi se da, teoretski, RX100 daje kvalitetniji foto/video od RX10, jer oba imaju isti senzor, a ima f1.8-2.8 dok RX10 ima 2.8.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!