4K Ultra HDNAB - Las VegasPanasonicVideo kamere i fotoaparati

Povratak legende: Panasonic DVX200

DVX200_01
Kamera koja ostavila velik trag u video produkciji širom svijeta svakako je Panasonic DVX 100. To je bila prva 24 P kompaktna video kamera na svijetu i snimala je SD video na DV trake. Sony je tada nije imao progressive kamere u tom segmentu, što je Panasonicu uz kvalitetnu izradu i vrlo dobru Leica optiku omogućilo veliku popularnost u nezavisnim produkcijama i u dijelu TV projekata. Kamera je imala 1/3″ SD senzor, 4:3 monitor i robusno kućište prepoznatljivog i praktičnog dizajna. Kako je SD era završila, okončalo je i doba DVX100 kamere, a njen nasljednik je bila HVX200 serija HD kamera koja iako preuzevši ozbiljan dio tržišta, nije imala takav odijek kao DVX serija.

Saturacijom tržišta HD modelima kamera raznih proizvođača Panasonic je u ovom kompaktnom segmentu imao neke pokušaje (AF100) ali nikakvih većih postignuća. GH serija fotoaparata sa vrlo dobrom video kvalitetom u zadnjih par godina preuzela je fokus, a kompaktne video kamere u donjem pro segmentu (cca $4000 do $7000)  sve su više padale na marginu, ponajviše zbog činjenice da su većinom koristile male 1/3″ senzore, dok su fotoaparati od $1500 do $2500 imali i više nego duplo veće senzore (od 4/3″ do full frame) i svojom cijenom i kvalitetom slike pruzeli primat. Ove godine Panasonic je to odlučio promijeniti sa ozbiljnijim pristupom srednjem segmentu videografije.

DVX200_02
DVX100 serija je bila prva kompaktna 24p “run n’ gun” video kamera sa ugrađenim zoom-objektivom na svijetu.
DVX200 serija prva je kompaktna 4K “run n’ gun” video kamera takve vrste sa velikim senzorom na svijetu.
Ono što ona donosi jest kvaliteta slike velikog senzora – dinamički raspon, osjetljivost, prirodnost boja itd., uz praktičnost TV video kamere, što je veliki korak u video produkciji. Što se brojki tiče, sve specifikacije još nisu poznate, ali se zna dinamički raspon od 12 blendi, UHD snimanje u većoj kvaliteti od GH4 i 10 bitni 4:2:2 UHD izlaz, a ta specifikacija omogućuje razinu kvalitete za kino projekte bez većih kompromisa. Kamera koristi OLED elektronsko tražilo, tri ND filtera, LEICA 13x zoom sa autofokusom i rasponom blende 2.8-4.5  i snima na SD kartice i tu su standardni XLR ulazi za profesionalnu akviziciju zvuka na terenu. UHD rezolucija može se snimati do 60p, a HD do 120p.

Ne samo da ova kamera pruža nešto što do sada nije bilo dostupno u jednom proizvodu, najavljena cijena je ispod 5000 dolara, što je niža cijena od DVX 100 serije kada je davne 2002. došla na tržište. Panasonic je prije NAB konferencije najavio korak velike promjene i naše je mišljenje da je to sa DVX200 kamerom i postigao.

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!