Home » Vijesti » 4K Ultra HD » Philips uvodi Ultra HD rezoluciju u seriju 7

Philips uvodi Ultra HD rezoluciju u seriju 7

philips-7800-uhd

Philips je na svojim službenim stranicama uvrstio nove modele televizora za 2014. godinu, te otkrio specifikacije i dizajn novih modela serije 7. Serija 7 će se i ove godine nalaziti između modela srednje klase (serije 5 i 6), te modela visoke klase (serije 8 i 9). Ipak, ono što najviše iznenađuje jest što će kod modela serije 7800 biti po implementiran panel Ultra HD rezolucije, što je veliki korak naprijed ka popularizaciji novog standarda.

Naime, Ultra HD je prošle godine krenuo u svoj pohod osvajanja tržišta i trajne zamjene svih HD televizora novom, većom rezolucijom. Prvi Ultra HD televizori su bili 84″ velike dijagonale, te su svoje premijere imali još 2012. godine. No, proizvođačima jest jasno da velika većina korisnika nema niti budžet, a niti prostor za tako veliki zaslon kod kuće, zbog čega su se već prošle godine počeli pojavljivati modeli u standardnim dijagonalama od 55″ i 65″.

Ove godine jasno je kako će Ultra HD rezolucija biti dostupna na još manjim dijagonalama, a to prvi dokazuje upravo Philips čija će se serija 7000 naći u veličinama od 42″, 49″ i 55″. Danski FlatPanelsHD je objavio i oznake pod kojima bi se trebali pojaviti ti modeli:  42PUS7809, 49PUS7809 i 55PUS7809.

U odnosu na modele serija 7100 i 7500, Ultra HD model će krasiti novo postolje crne boje i punog profila, barem to možemo zaključiti iz prve fotografije. Ultra tanak okvir oko zaslona sasvim je očekivana karakteristika, kao i polarizacijski 3D prikaz, napredno procesiranje slike i skaliranje na Ultra HD razlučivosti. HDMI 2.0 priključak će izostati, što ograničava osvježavanje Ultra HD rezolucije na najviše 30 sličica u sekundi, no možda bi, baš kao i kod Sonyjevih UHD modela, softverska nadogradnja to mogla promijeniti.

Philips je najavio Android operativni sustav na svojim novim modelima visoke klase, a koja ne uključuje modele serije 7. Prvi modeli koji će imati novi Android operativni sustav će biti u seriji 8, te sasvim sigurno 9, a koju Philips već tradicionalno lansira krajem ljeta na IFA sajmu u Berlinu.

Korisni linkovi: Što je Ultra HD?

Izvor: FlatPanelsHD / Philips

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*