Home » Sajmovi elektronike » NAB - Las Vegas » SmallHD predstavio najmanji Full HD monitor za kamere

SmallHD predstavio najmanji Full HD monitor za kamere

SmallHD502_01

SmallHD je američka tvrtka koja se fokusira na proizvodnju eksternih monitora za video kamere. Njihov prvi proizvod DP5 bio je vrlo popularan 5 inčni monitor i jedan od prvih kompaktnih monitora na tržištu. Kasnije je tvrtka izbacila DP7, 7 inčne modele u LCD i OLED varijantama kao opcije za maksimalnu svjetlinu ili kontrast. 7 inčna OLED varijanta bazirana je na Samsungovom panelu koji je korišten u Samsungovom prvom OLED 7.7 inčnom tabletu, koji nažalost nikad nije vidio hrvatsko tržište.

SmallHD kompanija ne samo da je pokrenula tržište kompaktnih monitora, nego je uvela i nekoliko inovacija. Prva su kompanija koja je implementirala tzv. 3DLUT opciju u portabilne profesionalne monitore. 3DLUT označava 3D “look up table”, što je standardna platforma za interoperabilnu implementaciju korekcije slike, bilo na monitoru ili na snimljenom materijalu. Na ovogodišnjoj NAB konferenciji SmallHD izbacio je novi model 5 inčnog monitora, nasljednika stare sada već umirovljene DP5 serije, koji sadrži nekoliko vrlo interesatnih karakteristika.

 

SmallHD502_02
Radi se o 5 inčnom 1080p LCD monitoru sa LED pozadinskim osvjetljenjem, sa trenutno najvećom gustoćom piksela za ovake uređaje. Monitor je vrlo kompaktan i po dizajnu lako bi se mogao zamijeniti za mobitel. Pruža visoku kvalitetu slike, važnu za profesionalnu video produkciju i jaku svjetlinu, nužnu za rad na otvorenom. Kao i 7 inčno modeli ovaj monitor podržava korištenje 3DLUT kolor menadžmenta. Tu si i SDI i Hdmi ulazi, a moguće je signal konvertirati sa jednog na drugi i serijsko spajanje za produžavanje signala sa kamere na drugi monitor. Uređaj ima vrlo dobar 1500:1 kontrast, svjetlina je 400cd/m2 i pokriva 100% Rec.709 standarda i 85% NTSC standarda. Monitor posjeduje mali joystick s kojime se praktično kreće kroz menije i nudi nužne alate za ekspoziciju i fokusiranje. Kao dodatna opcija nudi se inovativni adapter s kojime se monitor pretvara u elektronsko tražilo, pod kutem od 90 stupnjeva, što je vrlo korisno radi rasporeda težine kamere i ergonomije. Uređaj dolazi na tržište po cijeni od $1200 američkih dolara.

 

SmallHD502_03

About Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*